Brush guide: Merken, materialen en penselen voor het gezicht

Brushes, penselen, kwasten, you name it! Iedere make-up lover, visagist en make-up artist gebruikt ze. Ik krijg er dan ook veel vragen over en in dit artikel wil ik je graag mijn kennis meegeven over penselen. Hopelijk heb je er wat aan of je ze nu voor jezelf of je werk gaat gebruiken. In dit artikel ga ik in op penselen voor het gezicht, materialen en merken. Ik heb veel informatie voor je dus laten we maar snel beginnen, go!

brush guidePIN IT!

Merken

Ten eerste wil ik je graag vertellen dat penselen niet perse veel geld hoeven te kosten. Toch zijn er een aantal merken die wat meer vragen voor hun penselen die het geld meer dan waar zijn. Zo zijn de penselen van Smashbox en Make Up For Ever fantastisch zacht en ze gaan zeer lang mee. Zo heb ik bijvoorbeeld al vier jaar penselen van Smashbox die na veelvuldig gebruik nog steeds prachtig er uit zien.

Sigma beauty, Zoeva cosmetics en Hema hebben goede budget penselen. Sigma beauty en Zoeva zijn van heel goede kwaliteit en zijn vergelijkbaar met Smashbox, Make Up For Ever en MAC cosmetics. Hema is meer hit en miss, de penselen zijn niet altijd even goed maar soms zit er een toppertje bij. Zo zijn de foundation penselen prima voor de startende make-up queen.

Materialen

Vroeger dacht met dat penselen van echt haar beter waren. Gelukkig bestaan er nu al jaren penselen van synthetisch materiaal die even goed, zo niet beter zijn. Penselen van echt haar bestaan net als mensenhaar uit schubben. Deze houden poeder en vloeibare make-up vast waardoor de structuur van de haren veranderd. Daarnaast kun je allergisch reageren op penselen van dierenhaar als je allergisch bent voor het desbetreffende dier.

Mijn voorkeur gaat dus uit naar synthetische penselen. Ik weet namelijk zeker dat dieren niet lastig worden gevallen voor mijn make-up plezier. Ze zijn beter te wassen en te onderhouden dan penselen van echt haar. Daarnaast houden ze minder tot geen poeder of vloeibare make-up vast, waardoor de kwaliteit en het gebruiksgemak niet achter uit gaat. Ze gaan ook langer mee dan penselen van echt haar. Echt haar slijt namelijk sneller, denk maar aan je eigen dode puntjes. Dit gebeurt dus ook met penselen van echt haar.

flat top kabuki brush

Penselen voor foundation

Vergeet sponsjes en vingers! Tegenwoordig bestaan er foundation penselen die voor een prachtige finish op je gezicht kunnen zorgen. De meest bekende is de platte versie die je overal kunt kopen. Een nieuwe versie is de kabuki waarvan je twee versies hebt. Een kabuki met een platte bovenkant en eentje met een ronde bovenkant. De laatste twee hebben mijn voorkeur omdat ze meer dekking verzorgen en een mooi airbrush effect.

Penselen voor poeder

Mijn favoriet is een heel fluffy penseel met wijd uitstaande haren. Ik gebruik er eentje van Clinique maar een ander merk is ook goed. Poeder gebruik je vaak om te fixeren en je hebt er niet al teveel van nodig. Een penseel met wijd uitstaande haren pakt minder poeder op waardoor je niets verspilt en toch overal de poeder gelijkwaardig kunt aanbrengen. Wil je poeder gebruik voor extra dekking? Dan kun je het beste een round top kabuki penseel gebruiken. De haren van een kabuki penseel staan heel dicht op elkaar waardoor je meer poeder op kunt pakken en dus ook meer dekking kunt creëren.

be creative penselen

Penselen voor blush en bronzer

Voor blush en bronzer gebruik ik graag een fan brush. Dit penseel is gemaakt in de vorm van een waaier en veel mensen gebruiken dit penseel nooit of enkel om fall out mee te verwijderen. Zonde! Want dit penseel is perfect voor strakke contouren of om zachte blosjes en glow’s te creëren. Een schuin afgesneden poeder penseel of een klein rond poeder penseel is ook goed voor blush en bronzer. Deze twee penselen kunnen snel een groot oppervlakte van kleur voorzien en zonder scherpe lijnen een mooi zacht effect creëren.

In het volgende artikel zal ik ingaan op penselen voor de ogen en wenkbrauwen. Natuurlijk hoop ik je dan weer terug te zien. In de tussentijd kun je vragen en opmerkingen achterlaten via een comment. Uiteraard hoor ik het graag als je dit artikel handig vind en of je geïnteresseerd bent in nog meer informatie over penselen.

See you next time,

Kaya-Quintana

P.S. Handig artikel? Like en volg dan via Bloglovin, thanks!

Comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

 • Joli

  Ik ben trouwens erg benieuwd naar de kwasten van BE Creative. Heb ze wel in
  mn handen gehad maar niet meegenomen…

  • Kaya-Quintana
   Joli

   Die van BE creative heb ik ook nog niet getest, misschien over tijdje

 • Françoise

  Wat zijn je favoriete oogschaduw kwasten? Ik ben namelijk opzoek naar een paar echt goede oogschaduw kwasten, maar er zijn zoveel merken en zoveel keus dat ik eigenlijk niet meer zo goed weet welke k zou moeten halen

  • Kaya-Quintana
   Françoise

   Ik schrijf binnenkort een artikel met penselen voor de ogen 🙂