Een businessplan schrijven

Are you ready? I hope so! Want in dit artikel over je eigen bedrijf starten, wil ik je vertellen over mijn favoriete onderdeel van ondernemen: Het businessplan schrijven. Ik heb zelf anderhalf jaar onderzoek gedaan en ik heb binnen drie maanden mijn businessplan geschreven. Dat lijkt wellicht een lange tijd en het kan ook zeker sneller. Echter ben ik heel erg van details en ik raad iedereen aan om hetzelfde te doen, so let’s go!

Waar moet ik beginnen?

Een businessplan schrijven lijkt lastige karwei. Echter kun je het zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt. Het ligt er ook een beetje aan welk type bedrijf je wilt runnen. Mijn bedrijf verkoopt services, ofwel een product dat je niet kunt aanraken zoals een kledingstuk. Mijn businessplan ziet er dan ook anders uit dan die van een webshop, startup of een fysieke winkel.

Mijn tip is starten met het opschrijven van al je ideeën. Mijn ideeën heb ik later omgezet tot een concreet product ofwel service. Ik heb echt een heel notitieboek volgeschreven met concepten, tarieven, verwachtingen, benodigdheden etc. Ik bleef mijn service bijschaven tot het precies was zoals ik wilde. Uiteraard heb ik ook goed gedacht aan mijn ideale klant en wat hij of zij nodig heeft. Het gaat natuurlijk voor 75% om hun wensen.

businessplan schrijvenPIN IT!

Lekker uitwerken

Ik gebruikte voor het uitwerken het voorbeeld businessplan van de Rabobank, aangezien ik die het meest volledig vind. Schrik niet van alle ‘ingewikkelde’ grafieken, vragen en teksten. De sleutel is eerst het voorbeeldplan rustig doorlezen en het daarna simpelweg invullen met de informatie van jouw toekomstige bedrijf. Je kunt weglaten wat je niet nodig hebt. Het businessplan gebruik je namelijk met name voor jezelf, de KVK en eventuele investeerders.

Ik raad je aan om je businessplan zo volledig mogelijk te maken. Het is als het ware de blauwdruk van jouw bedrijf. Als er iets verkeerd gaat of als je de doelen uit het oog verliest, dan pak je gewoon je businessplan erbij. Het zorgt voor rust in je hoofd op een chaotisch moment. Je hebt namelijk van tevoren al zoveel mogelijk rekening gehouden met een eventuele crisis of een groot succes.

Wat moet er echt in staan?

Naast de basisgegevens zoals de naam en de vestigingsplaats, is het goed om de volgende punten in je businessplan op te nemen. Een planning voor de eerste vijf jaar van je bedrijf. Deze zal ongetwijfeld veranderen tijdens het ondernemen, maar een rode draad uitrollen is een goed idee. Denk ook aan een budget voor onkosten inclusief je eigen salaris en dat van werknemers. Maak een schatting van de omzet en de winst die je nodig hebt en zet net iets hoger in.

Beschrijf ook duidelijk wat je nodig hebt zoals een telefoon, laptop en werkruimte etc. Doe daar ook goed onderzoek naar zodat je niet voor een verassing komt te staan. Bedenk ook goed hoe je de kosten van juridische documenten en verzekeringen in je plan verwerkt. Vergeet niet een schatting te maken van de tijd die je voor alle werkzaamheden nodig hebt. Als laatste is het een goed idee om je product/service, ideale klant, marketing en pr-wensen erin te zetten.

businessplan schrijven

De puntjes op de i

Ik raad je echt aan om je businessplan zo uitgebreid mogelijk te maken. Ik heb zelf op alle details gelet zoals het inpakken van cadeautjes voor klanten, de huisstijl en de klantenservice. Ik heb mijzelf echt heel goed voorbereid voor de start van mijn bedrijf. Hierdoor liep ik tegen weinig onverwachte zaken aan en ging ik prettig van start. Alles was namelijk al uitgeschreven, geregeld en ik wist waar ik naartoe ging werken.

Uiteraard hoef je niet alle delen van je businessplan mee te nemen naar de Kamer van Koophandel, de bank of investeerders. Alle kleine details zoals hierboven beschreven zijn met name voor jou, jij bent immers de baas van jouw bedrijf. Als jij het niet weet, wie weet het dan wel? Voor de KvK, de bank en investeerders kun je het plan van de Rabobank aanhouden en meenemen. Dit is een algemeen plan waaraan zij kunnen zien of het bedrijf vruchtbaar zal zijn. De rest is jouw geheime wapen!

Laat je mij nog even weten of je iets hebt aan mijn tips?

Kaya-Quintana

P.S. Volg mij voor meer business tips via Bloglovin, thanks babe!

Comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.