Huidverzorging: Wat is hyaluronzuur en wat doet het precies?

Er bestaan een heleboel soorten crèmes zoals dagcrème, nachtcrème, vocht inbrengend, hydraterend, verstevigend en ga zo maar door. Als ik de ingrediëntenlijst bekijk snap ik er soms helemaal niets van. Moeilijke termen gemixt met ingewikkelde namen voor ingrediënten zorgen er voor dat ik er al niet eens meer naar wil kijken.Maar soms raak ik dan toch ineens weer heel nieuwsgierig en zoek ik het tot de bodem uit. In dit artikel leg ik je uit wat hyaluronzuur is. Hyaluronzuur komt voor in heel veel crèmes en vooral in serums voor de huid. Heel fijn dat dit ingrediënt er in zit of juist niet?

In de menselijke huid zitten koolhydraten ook wel suikers of sacharide genoemd, die je onder andere binnen krijgt door voedsel. In de huid vormen deze suikers lange ketens die belangrijk zijn in collageenrijke weefsel zoals botten, kraakbeen en bindweefsel. In deze lange ketens, die o.a. zorgenvoor de stevigheid van de huid, zit hyaluronzuur. Hyaluronzuur is dus eigenlijk altijd al in ons lichaam aanwezig. Hyaluronzuur heeft meerdere functies maar word in cosmetica gebruikt omdat het water vast kan houden.

Hyaluronzuur kan wel zes liter water per gram vasthouden en dat is echt gigantisch veel! Zo bestaat het glasachtig weefsel van een oog maarvoor 2% uit hyaluronzuur en 98% uit water. Hyaluronzuur in crèmes en serums houden dus ook heel veel water vast. Als je zo’n serum op de huid aanbrengt met daarover heen een crème die veel water bevat, houd het hyaluronzuur dat water vast. Met als resultaat dat je huid boller gaat staan door het vocht. Fijne lijntjes en rimpeltjes worden hierdoor als het ware tijdelijk uitgedeukt. J eziet ook meteen resultaat en je voelt meteen dat je huid steviger is. o

De twee meest bekende serums die hyaluronzuur bevatten zijn de  Génifique van Lancôme en de Advanced night repair van Estee Lauder. Bij Estee Lauder kunnen ze doormiddel van een korte demonstratie heel snel het effect van hyaluronzuur laten zien. Op de rug van je hand brengen ze enkele druppels van het Advanced night repair serum aan. Op je andere hand brengen ze helemaal niets aan. Vervolgens sprayen ze over beide handen water heen. Op de hand waarop niets is aangebracht drupt het water zo van je hand af. Op de hand waarop het serum zit, zie je dat het water als het ware aan je hand blijft kleven. Het hyaluronzuur doet meteen zijn werk en houd het vocht vast. Ik heb het zelf ook een paar keer gedaan en het is echt heel grappig om te zien. Je kunt in een parfumerie vragen om een demonstratie als je het eens in het echt wilt zien. o

In crèmes en serums zit genoeg hyaluronzuur voor een dag of nacht. Er bestaan ook hyaluronzuur injecties en behandelingen waarin bijvoorbeeld een hogere concentratie zit. Hierdoor blijf je dan langer verlost van fijne lijntjes en rimpeltjes. Maar als je nog niet aan de naalden wilt dan kun je altijd beginnen met een serum. Zelf gebruik ik nu ruim anderhalf jaar het Genifique serum van Lancôme en ik ben fan. Met mijn gortdroge huid met veel droogtelijntjes merk ik binnen vijf minuten al verbetering op. Voor mij is hyaluronzuur the way to go!

Zo, ben je weer wat wijzer geworden of heb je nog een vraag?Let me know!

Kaya-Quintana

P.S. Hier vind je een handige bron over hyaluronzuur.

Comments
  • BellaChique

    Ik kende het al een tijdje toen ik heel erg bezig was met huidverzorging. Je hebt hyaluron zuur ook in de zout vorm, genaam sodium hyaluronate, een goedkopere variant, maar het is dus wel met dezelfde werking. Ze spuiten het ook soms echt direct in je huid als een soort botox behandeling :).

  • Amy

     Ik heb nog een vraagje. Ik ben nu 19 jaar en heb ook best veel last van droogtelijntjes. Mijn familie heeft ook echt enorme aanleg om vroeg rimpels te krijgen (moeder rond haar 25e al, beide grootmoeders net hetzelfde). Zou het dan niet slim zijn als ik nu al begon met een serum à la Genifique of ANR of ben ik daar nog te jong voor?

Hey Doll, want to save some time?

Subscribe to my monthly newsletter fix so you can get all your beauty, fashion and lifestyle news in your inbox.

Love, Kaya-Quintana