Ik ben niet altijd gemotiveerd

Ik ben niet altijd gemotiveerd… Wat!? Hoe durf je dat te zeggen? Ja, dat vroeg ik mij ook heel lang af. Want in deze wereld is het vaak ‘not done’ om niet gemotiveerd te zijn. Ongemotiveerde mensen zijn lui, doen niks met hun leven en geven nergens om. Ze hebben nergens zin in en hangen liever op de bank dan dat ze aan het werk gaan. Op ongemotiveerde mensen wordt soms zelfs neergekeken en dus is het lastig om toe te geven dat je ergens geen motivatie voor hebt.

Waarom ik het dan toch zeg? Omdat het realistisch is om af en toe ongemotiveerd te zijn. Eerlijk gezegd ben ik het zat om altijd de druk te voelen om het wel te zijn. Soms ben ik het gewoon niet en heb ik nergens zin in. Ik vind het belangrijk om dat dan ook te uiten. Ongemotiveerd zijn wil namelijk iets zeggen over je leven op dat moment. In sommige gevallen is het zelfs slecht om dat ongemotiveerde gevoel te negeren.

altijd gemotiveerd

Ik zal je een voorbeeld geven. Toen ik nog in een winkel werkte was ik altijd ongemotiveerd en daardoor ongelukkig. Ik deed er alles aan om dat te verhelpen. Ik probeerde alles zo positief mogelijk in te zien en besprak met vrienden en familie hoe ik mij voelde. Echter verdween dat gevoel maar niet en ik bleef gewoon geen zin hebben in het winkelwerk. Ik dacht vaak dat het aan mij lag en dat ik misschien gewoon aan zeuren was.

Toch was dat juist niet het geval. Dat ongemotiveerde gevoel vertelde mij al die tijd dat ik niet op mijn plek zat. Ik hoor gewoon niet thuis in een winkel en mijzelf toch dwingen om dat type werk te doen werkte enkel averechts. Uiteindelijk werd het gevoel zo sterk dat ik besloot om mijn eigen bedrijf te beginnen. Hoppa, het ongemotiveerde gevoel was meteen weg! Ik heb nu namelijk eindelijk iets gevonden dat goed bij mij past. De motivatie komt daardoor vanzelf de hoek om kijken.

Toch ben ik nog steeds niet altijd gemotiveerd en daar had ik vorige week last van. Ik was moe, voelde mij niet zo lekker en wist gewoon even niet waar ik moest beginnen. Ik voelde mij direct een ondankbaar mens, want ik heb toch alles wat ik nodig heb? Ja, behalve de vrijheid om mijzelf te voelen hoe ik mij voel. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar zodra ik een keertje geen motivatie heb, voel ik mij verplicht om daar meteen iets aan te doen.

altijd gemotiveerd

Dat is naar mijn mening ook een beetje het probleem van deze wereld. Wij durven niet meer echt te laten zien hoe wij ons voelen. Wij ‘moeten’ namelijk altijd positief zijn want wij hebben niets te klagen, toch? Daar ben ik het niet mee eens want een gevoel zegt meer dan je denkt. Als je ergens geen motivatie voor hebt, dan is hetgeen waar je mee bezig bent misschien niet iets voor jou.

Wellicht is er iets anders aan de hand waardoor jij je zo voelt. Waarom zou je dat niet uitspreken en er iets aan doen? Ik ben niet altijd gemotiveerd en ik ben blij dat ik dat durf te zeggen. Ik zie het niet meer als gezichtsverlies of als iets niet kunnen. Nee, ik zie het nu als een teken dat er iets in mijn leven moet veranderen. Als ik ergens geen motivatie voor heb, dan past het wellicht niet bij mij. Tijd om daar zo snel mogelijk iets aan te doen!

Uiteraard hebben wij allemaal weleens zo’n dag waarop je nergens zin in hebt. Dat kan en dat moet je ook gewoon kunnen ervaren. Maar als je echt geen motivatie hebt om naar je werk, school, een persoon, afspraak of event te gaan, dan is er misschien echt iets aan de hand. Het hoeft niets ernstigs te zijn, maar geen motivatie hebben moet je zeker niet negeren.

ik ben niet altijd gemotiveerd

De reden waarom ik je dit vertel is omdat ik regelmatig mensen zonder motivatie zie rondlopen. Ze doen alsof er niets aan de hand is, maar diep vanbinnen broeit er iets. Toch blijven ze volhouden want ongemotiveerd zijn wordt als iets ‘slechts’ gezien. Ik hoop dat ik je met dit artikel kan laten inzien, dat dit gevoel juist positief kan zijn. Het is als het ware een ingebouwd alarmsysteem dat je vertelt, dat wat je aan het doen bent niet bij je past.

Hoe mooi is het dat je eigen brein zelf aangeeft dat je baan niet bij jouw past. Dat je partner niet de beste match is of dat je niet op de juiste plek bent. Ik heb het zelf ook nog niet helemaal onder de knie, maar ik hoop dat je begrijpt wat ik je wil meegeven. Ongemotiveerd zijn is niet altijd slecht! Het is soms juist hetgeen wat je nodig hebt om te vinden waar je wel gemotiveerd van wordt.

Embrace it, work it, flip it and reverse it!

Kaya-Quintana

P.S. Waar wordt jij echt gedemotiveerd van?

Comments
  • Grace

    Wow Kaya,
    Wat een super goed artikel en over motivatie gesproken. Jouw woorden zullen menigeen motiveren om hun beter te luisteren naar hun ware ‘ik’ en de gevoelens en emoties die daar op dat moment bijhoren. En ja, je lijf en leden leiden jou naar het pad dat voor jou werkt!
    Mijn complimenten voor dit mooie artikel! 🙂

Hey Doll, want to save some time?

Subscribe to my monthly newsletter fix so you can get all your beauty, fashion and lifestyle news in your inbox.

Love, Kaya-Quintana