Business babe tips, deel 4

Het is tijd voor nieuwe business babe tips, yeah! Ik heb namelijk weer veel geleerd en dat wil ik graag met je delen. Dus als je net als ik graag voor je eigen bedrijf werkt of wil werken, let dan goed op! In dit deel vertel ik je alles over de dingen die veel (startende) ondernemers niet weten of vergeten. Zelf heb ik ook echt mijn huiswerk moeten doen en ik had graag mijn eigen tips van tevoren gekregen. Laten we maar snel aan de slag gaan en lees ook alle eerdere artikelen uit deze serie. Here we go!

business babe tips

De spaarpot legen

Tegenwoordig heb je geen groot startkapitaal nodig om een bedrijf te starten. Met zo’n €5000,- ben je al aardig goed op weg, afhankelijk van de branche waarin je werkt. In mijn geval verkoop ik services aan andere bedrijven, waardoor ik niets hoef in te kopen behalve kantoorbenodigdheden. Voor zo’n €5000,- kun je al je juridische zaken, laptop, site, telefoon, promotiemateriaal en kvk/btw aanvragen regelen.

Tegenwoordig heb je ook geen kantoor meer nodig, want mensen werken steeds vaker onderweg of op flexplekken. Afhankelijk van je bedrijf kun je daar dus per maand heel veel geld op besparen, handig! Tegenwoordig verlopen heel veel afspraken ook digitaal, via bijvoorbeeld skype. Ver reizen met de auto of trein is dus ook niet altijd nodig. Wat ik je wel aanraad is om het geld dat je bespaart op te sparen. Dat kun je dan later investeren in een kantoorruimte als je bijvoorbeeld personeel erbij krijgt. Je bent dan al goed voorbereidt op extra kosten.

Naar de advocaat

Het eerste wat ik deed voor mijn nieuwe bedrijf was een advocaat zoeken. Ik heb meerdere advocaten gesproken en vragen gesteld voordat ik een beslissing maakte. Kies een advocaat uit die niet alleen goed naar je luistert, maar ook met jou meedenkt. Een advocaat die begrijpt wat je doet en wat je nodig hebt, is heel erg fijn. Echter moet je ook een advocaat hebben waarbij je jezelf prettig voelt en vragen durft te stellen, die hij/zij dan weer begrijpelijk beantwoordt.

Waarom je een advocaat moet inhuren? Voor je algemene voorwaarden, contracten en overeenkomsten met klanten en personeel. Op deze wijze kun je een hoop gezeur voorkomen van klanten die bijvoorbeeld een klacht indienen. Je kunt ze dan wijzen op hun rechten en plichten, die je van tevoren met hen hebt overlegd middels je algemene voorwaarden. Jezelf en je bedrijf beschermen is namelijk super belangrijk, want een ongeluk of een geschil zit in een klein hoekje. Het kan je ook heel veel geld besparen, heel belangrijk dus!

eigen bedrijf starten

En mijn baan dan?

Ben je een startende ondernemer? Begin je bedrijf dan naast je vaste baan in loondienst. Zo geef je jezelf de tijd om alle zaken op orde te hebben, voordat je keihard aan de slag gaat. Het geeft je ook wat meer financiële zekerheid, waardoor je jezelf geen zorgen hoeft te maken over de rekeningen. Op deze wijze kun je jezelf echt even goed focussen op je product en/of services. Die moeten natuurlijk fantastisch worden afgeleverd.

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om parttime in loondienst te werken. Hierdoor dwing je jezelf om echt achter klanten en opdrachten aan te gaan. Want zonder die klanten mis je de helft van je salaris. Je kunt jezelf hierdoor ook in snel tempo leren om je product goed te verkopen. Jij bent natuurlijk het gezicht van jouw onderneming en het eerste aanspreekpunt. Als jij de antwoorden niet hebt, dan heeft niemand iets aan jouw services en producten.

De concurrentie

De concurrentie is heel belangrijk, want zij kunnen er met jouw klanten vandoor gaan. Doe dus van tevoren onderzoek naar soortgelijke bedrijven en hoe zij zaken doen. Welk soort klanten hebben ze, wat doen ze heel goed en wat kan er juist beter? Ik houd zelf mijn concurrentie elke dag in de gaten. Waarom? Ik leer van hun fouten en voorkom daardoor dat ik ze zelf maak. Het scheelt mij een hoop vertraging en het levert mij meer omzet op.

Daarnaast zorg ik er ook voor dat ik mijzelf onderscheid van al die bedrijven die ongeveer hetzelfde doen als ik. Je kunt dat bijvoorbeeld doen door je klantenservice aan te passen. Je kunt jezelf ook specialiseren op een bepaald vakgebied in jouw branche. Je kunt jezelf als de expert neerzetten of juist als de allemansvriend die van alle markten thuis is. Je hoeft niet heel erg anders te zijn dan de concurrentie, maar wel anders genoeg om op te vallen.

eigen bedrijf starten

Fuck you, pay me!

Laatst zag ik een leuke video genaamd ‘Fuck you, pay me’ over een man die heel enthousiast een designbureau was gestart. Maar hij wist te weinig van zaken doen en juridische documenten om zichzelf te beschermen had hij niet. Daardoor liet hij zichzelf als het ware bestelen door zijn eigen klanten, die maar al te goed wisten dat ze hem in het ooitje konden nemen. Het resultaat was dat hij bijna failliet ging en werkte zonder betaald te worden.

Mijn punt is dat je dus je eigen services en producten niet in de uitverkoop moet doen. Stel niet te lage tarieven op omdat je denkt dat anders niemand je wilt inhuren. Maak duidelijke betalingsafspraken en leg deze vast in je algemene voorwaarden. Betaald een klant niet, dan kun je na de wettelijke aanmaningsperiode actie ondernemen op hun kosten. Want ook jij moet natuurlijk de rekeningen kunnen betalen. Dus toch even naar die advocaat gaan, haha!

business babe tips

Zo, dat was weer een pittig artikel om te lezen. Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt, zodat je goed van start kunt gaan met je bedrijf. En als je al een tijdje bezig bent, dan kun je jezelf weer even een nieuwe boost geven. Als ondernemer moet je namelijk blijven ontwikkelen dus kunnen extra tips nooit kwaad. Voor meer tips kun je hier alle andere business babe tips lezen.

Uiteraard ben ik wel even benieuwd wat jouw bedrijf doet of gaat doen, let me know!

Kaya-Quintana

P.S. Volg mij gezellig via Instagram voor meer updates, thanks!

Comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

 • Semir

  Heel erg interessant artikel. Vooral dat ” F*ck you, Pay me” is een heel belangrijk onderdeel waar veel ondernemers het op laten liggen. Zonde! Kom voor jezelf op, niet alleen voor jezelf, maar ook voor de juiste manier van zakendoen met mensen die weer afhankelijk zijn van jou!

  • Kaya-Quintana
   Semir

   Zeker weten!

 • Wendy

  Ik vind het erg lastig om iets voor mezelf op poten te zetten.
  Ik heb hier wel hele leuke producten die ik zelf maak liggen, maar ik kan ze niet aan de man/vrouw brengen.
  De verkoopprijs die ik hanteer is merendeel gebaseerd op materiaalkosten, dus echt winst maak ik niet en toch vindt men het te duur.
  Lager dan de materiaalkosten kan ik niet gaan.
  Het lijkt er op dat de gun factor niet aan mij besteed is. :s

  • Kaya-Quintana
   Wendy

   Of je verkoopt gewoon aan de verkeerde klanten. Er is altijd wel iemand die meer geld wil uitgeven aan jouw product, maar die moet je dan wel eerst vinden. 😀

 • Lisanneleeft

  Leuk om te lezen! Ik ben zelf met nog minder startkapitaal begonnen omdat ik mijn telefoon, camera en computer gebruikte die ik al had. Op het moment dat ik genoeg verdiend had om nieuw te kopen heb ik gewoon speciaal voor mijn bedrijf het een en ander aangeschaft 🙂 Op die manier speel je helemaal op safe!

  Ik denk inderdaad dat veel ondernemers, vooral mensen met een creatief vak, nog te weinig weten van ondernemen en zaken doen zelf. Ik ook, ik zou daar echt meer over moeten leren! Het is juist zo belangrijk…

  • Kaya-Quintana
   Lisanneleeft

   Als je al wat spullen hebt dan scheelt dan inderdaad veel geld, handig! 😀 En inderdaad creatieve mensen hebben meer zakelijk inzicht nodig, dan kunnen hun bedrijven veel langer blijven bestaan 😀

 • Robin

  Het “fuck you pay me” principe is heel belangrijk. Vooral het Faal je weg naar succes is interessant. Wees altijd trots op wat je hebt bereikt en gemaakt tot nu toe!