Zo stel je omzet en winstdoelen op

Nieuwe doelen opstellen voor het nieuwe jaar vind ik heel leuk om te doen. Zonder business doelen kun je niet of minder goed groeien. Je moet namelijk altijd naar iets toe kunnen werken. In dit artikel wil ik je graag wat handige tips meegeven omtrent business doelen opstellen. Ik wil graag inzoomen op omzet en winstdoelen, aangezien je zonder geld geen bedrijf kunt runnen. Ik merk namelijk dat veel ondernemers daar nooit bij stilstaan en zo constant te weinig winst maken. So let’s make some money honey!

omzet en winstdoelen

De omzet en de winst

Omzet en winstdoelen blijven toch wel de belangrijkste doelen voor je bedrijf. Zonder omzet en winst kun je namelijk niet overleven. Het is goed om te weten wat het verschil is tussen omzet en winst. Voorbeeld: Jouw bedrijf behaald binnen een maand €5.000,- omzet. Van die €5.000,- omzet gaat er b.v. €2.000,- aan kosten af waardoor er €3.000,- overblijft. Die €3.000,- is de winst van de maand.

Een hoge omzet betekent niets als je te veel kosten maakt, waardoor er weinig winst overblijft. Daarom heb ik tegenwoordig meer aandacht voor het winstdoel dan het omzetdoel. De winst is immers waar niets meer vanaf gaat en echt voor mijn bedrijf is. Ik raad je dus aan om voor beide een doel op te stellen, maar iets meer aandacht te besteden aan de winst. Zo kom je nooit van de koude kermis thuis, omdat je precies weet wat je echt overhoudt onder aan de streep.

Start met een berekening

Ik zeg: Dream big! Alhoewel het ook handig is om realistisch te blijven en een haalbaar doel op te stellen. Afhankelijk van welk type bedrijf je hebt zullen de omzet en winstdoelen verschillen. Laten wij uitgaan van een simpel voorbeeld. Als ondernemer moet je alles zelf betalen. Denk aan belastingen, verzekeringen en premies, want je hebt geen baas die dat voor jou afdraagt. Het is dus een goed idee om te beginnen met het vaststellen van een maandsalaris voor jezelf.

Laten wij als voorbeeld beginnen met €2000,- per maand, dat komt neer op €24.000,- winst per jaar. Daar moet je nog de kosten voor je bedrijf bij optellen. Denk aan reiskosten, verzekeringen, de huur van je kantoor, producten die je nodig hebt en eventueel personeel. Laten wij zeggen dat je per jaar dan minimaal €50.000,- omzet moet maken om dat te kunnen betalen. Dat komt neer op zo’n €4.200,- omzet per maand. Je hebt dan €2.200,- over om je bedrijfskosten van te betalen waarna er €2.000,- winst overblijft, oftewel jouw eigen salaris.

omzet en winstdoelen opstellen

Hou het budget in de gaten

Het bovenstaande voorbeeld is natuurlijk een heel simpele berekening. Per bedrijf zullen de kosten verschillen en zullen de omzetdoelen ook anders uitvallen. Daarnaast zal je misschien niet elke maand hetzelfde verdienen, waardoor je doelen wellicht niet altijd behaald worden. Daarom is het goed om echt even de tijd te nemen voor het opstellen van je doelen. Maak bijvoorbeeld een speciaal document aan of schaf een notitieboekje aan voor je inkomsten en uitgaves.

Creëer budgetten voor alle kosten die je hebt of wellicht zal krijgen. Voor mijn bedrijf heb ik bijvoorbeeld budgetten voor personeel, het kantoor, kantoorbenodigdheden, verzend en reiskosten. Uiteraard kun je er eens over heengaan als het echt nodig is, maar als je goede budgetten opstelt voorkom je verlies. Veel ondernemers stellen geen budgetten op en geven zo bijvoorbeeld onbewust te veel geld uit aan dingen die eigenlijk niet nodig zijn. Let dus goed op waar het geld naartoe gaat.

Sparen binnen je bedrijf

Ik heb binnen mijn bedrijf altijd gespaard. Ik wist namelijk dat er misschien een wat rustigere periode zou zijn. Het kan voorkomen dat je tijdelijk wat minder klanten hebt en dus minder winst maakt. Als je elke maand binnen je bedrijf spaart kun je de wat mindere maanden makkelijk opvangen. Je kunt tegenwoordig bij elke bank instellen dat er automatisch een bedrag naar de zakelijke spaarrekening wordt overgemaakt, maak daar gebruik van!

Slimme ondernemers creëren appeltjes voor de dorst zodat ze in mindere tijden niet meteen ten onder gaan. Uiteraard betaal je jezelf ook uit en als wij van het voorbeeld in dit artikel uitgaan is dat zo’n €2.000,- per maand. Ook daarvan kun je goed sparen als je het mij vraagt. Zorg er dan ook voor dat je jouw persoonlijke spaarrekening ook goed vult. Zo hoef je niet het geld van de zaak in te zetten als jouw persoonlijke rekening eens niet zo goed uitkomt.

Hopelijk heb je iets aan deze tips voor omzet en winstdoelen. Vergeet ze niet te delen met iemand die ze ook kan gebruiken. En dan nu lekker knallen op je winstdoel, want die betekent meer dan het omzetdoel.

Kaya-Quintana

P.S. Volg mij ook via Bloglovin voor meer business tips, thanks doll!

business blogger

Comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

 • Martina

  Interessant dit! Ben ook wel eens benieuwd wat ik nog meer uit m’n blog kan halen!

  • Kaya-Quintana
   Martina

   Zeker weten, tijd voor een businessplan 😀