Afvallen en op gewicht blijven

Afvallen en op gewicht blijven, het zou eigenlijk niet nodig moeten zijn. Helaas zie ik veel mensen om mij heen steeds dikker worden. Zelf was ik een paar jaar geleden voor mijn doen topzwaar. Ik woog toen iets meer dan 67 kg en ik ben maar 1.63 m. En ja, voor iemand die klein en eigenlijk slank gebouwd is, is dat veel te veel. Als je mij al een tijdje volgt, dan weet je dat ik daarom al drie jaar bezig ben met afvallen en op gewicht blijven.

Op dit moment gaat het bij mij erg goed. Dat komt omdat ik weer veel nieuwe informatie heb gekregen en er gebruik van maak. In dit artikel wil ik al die informatie met je delen. Als je in hetzelfde schuitje zit als ik, dan kun je dat vast wel gebruiken. Enkel bezig zijn met afvallen en op gewicht blijven is geen goede lifestyle. Het zou geen groot deel van je leven moeten zijn. Je zou er eigenlijk niet eens over na hoeven denken, maar waarom gaat het dan toch fout?

afvallen en op gewicht blijvenPIN IT!

Het is jouw schuld

Klinkt hard hé? Maar het is de keiharde waarheid. Als je te dik bent en het komt niet door een ziekte, dan is het als volwassene je eigen ‘dikke’ schuld. Er is namelijk niemand die zegt dat je een heel pak met koekjes moet opeten. Er bestaat geen wet die zegt dat je drie keer per dag bij de McDonalds moet eten. Niemand zet een mes op je keel en zegt: Eet al deze snoepjes! Nee, alles wat in je mond verdwijnt stop je er zelf in.

Toen ik dat eindelijk realiseerde ging bij mij de knop om. Van huis uit at ik altijd gezond. Er was altijd verse groente en fruit te vinden in huis. Snacks, snoepjes en frisdrank kregen wij alleen in het weekend. Het ging bij mij pas verkeerd toen ik ging studeren. Ik stopte met zelf nadenken en ging mee in de lifestyle van mijn vrienden. Wij waren altijd aan het eten, snacken en snoepen. Iedereen deed mee, want dat was zo gezellig maar helaas ook heel slecht.

You should Google that

Zodra je beseft dat het overgewicht wat je hebt, je eigen schuld is kun je aan de slag. Jij bent namelijk de enige die er iets aan kan veranderen, zelfs als de hele wereld je tegenwerkt. Wij hebben het namelijk zo veel beter dan onze ouders. Wij hebben Google, bibliotheken en instanties waar wij terecht kunnen voor informatie over een gezonde lifestyle. Doe wat je moet doen om erachter te komen hoe je gezonder kunt leven. Zoals je nu doet door dit artikel te lezen.

Wees wel voorzichtig met een informatie overload. Daar heb ik zelf een tijdje last van gehad. Ik vond zoveel informatie over afvallen en op gewicht blijven, dat ik niet meer wist welk advies ik moest volgen. Mijn tip: Je hele lifestyle aanpassen en niet enkel een koekje minder eten. Blijf altijd nadenken over de informatie die je krijgt. Blijf uitzoeken wat voor jouw lichaam het beste werkt en hou je daaraan.

Het is een lifestyle

Afvallen zou geen lifestyle, ofwel een manier van leven moeten zijn. Het is niet gezond om de hele tijd bezig te zijn met je gewicht en wat je eet. Daarom is het belangrijk om jezelf aan te leren om standaard gezond te eten, zodat het een gewoonte wordt. Bij mij was het van huis uit dus al een lifestyle, die ik mijzelf tijdens het studeren heb afgeleerd. Die gezonde lifestyle ben ik mijzelf dus nu weer aan het aanleren.

Sinds 2013 eet ik niet meer bij de McDonalds, de Burger King of andere fastfoodketens. Ik eet weleens een patatje, maar drie keer per dag naar de Mc gaan doe ik niet meer. Met Cola stoppen was voor mij de grootste strijd. De combinatie van suiker en cafeïne hield mij lange tijd (op de verkeerde manier) op de been. Ik dronk dagelijks een flesje Cola en combineerde dat met fastfood, snacks en snoep. Dat doe ik dus allemaal niet meer.

avocado

De tips en tricks

Beseffen dat het je eigen schuld is, informatie opzoeken over wat kan helpen en je lifestyle veranderen, zijn mijn drie grootste tips. Wat mij ook heel goed heeft geholpen is mijn keukenkastjes opruimen. Alles met verborgen en onnodige suikers heb ik eruit gegooid. De thuisbezorgd app heb ik van mijn telefoon gehaald. Cola werd vervangen door water en tijdens het boodschappen doen sla ik het pad met koekjes en snoepjes over.

Volledig stoppen met snoep en snacks werkt naar mijn mening niet. Hoe meer je jezelf iets ontzegt, hoe meer je het wilt hebben. In het geval van eten kan dat zich bij sommige mensen uiten in binge eating. Je houdt je dan zo lang in, dat je na een tijdje breekt en alles in een keer op eet. Ik steek mijn vinger op, want zo ging het bij mij ook weleens. Daarom heb ik altijd iets lekkers in huis, waar ik met mate van kan genieten. Dat werkt perfect!

Alle begin is moeilijk

Een gezonde lifestyle creëren is lastig, zeker in deze tijd. Je ziet overal reclame voor de nieuwste voedselproducten. Iedereen lijkt ongezond te eten en in de supermarkt wordt je genaaid waar je bij staat. Gezonde producten zijn vaak allesbehalve gezond, waardoor je kan sporten als een maniak, maar nooit echt afvalt. Je lifestyle omgooien kost tijd en als het niet meteen lukt, moet je zeker niet boos worden op jezelf.

Geloof mij, na drie jaar heb ik eindelijk mijn lifestyle pas voor 75% verbetert. Ik zit nog volop in het proces, maar omdat het steeds beter gaat, wordt het ook steeds makkelijker. Het gaat steeds vaker als vanzelf en daar wil je graag naartoe werken. Het lezen van dit artikel is al onderdeel van het verbeteren van jouw lifestyle. Keep it up! Je doet het namelijk voor jezelf, zodat je het beste kan halen uit je leven. Dat is het enige wat echt telt.

Welke tips en tricks heb jij voor mij?

Kaya-Quintana

P.S. Volg mij voor meer updates op Snapchat en Instagram via @KayaQuintana, thanks!

Comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • marije

  Goede punten die je beschrijft. Een lifestyle change kost heel veel energie en geduld. Denk dat geduld blijven hebben een belangrijke is en ontzettend lief voor jezelf zijn en blijven, ook als het even niet lukt. Doe het stap voor stap. Ik ben bijvoorbeeld begonnen met elke dag ontbijten. Dat was mijn eerste stap en zo ben ik het gaan uitbreiden.

  • Kaya-Quintana
   marije

   Oeh, het ontbijt vond ik ook zo moeilijk. Dat duurde bij mij ook heel lang, tot ik erachter kwam dat ik met moeite ontbeet door brood. Nu eet ik yoghurt en dat lukt wel 😀

 • Quinty

  Ik heb zelf niet echt tips voor je aangezien ik juist moet aankomen, maar ik wil even zeggen dat je goed bezig bent!

  • Kaya-Quintana
   Quinty

   Thanks! Aankomen kan ook lastig zijn, als je het maar op de gezonde manier doet. 🙂

 • Anita

  Ik struggle met het hanteren van een gezonde levensstijl. Ik wil altijd teveel te snel bereiken en daar gaat het bij mij mis.
  De tips die jij geeft komen zeker goed van pas. Ik heb zoveel research gedaan dat ik door de bomen het bos niet meer zag. Maar gelukkig ben ik nu op de goede weg.

  • Kaya-Quintana
   Anita

   Gelukkig maar! Bij mij heeft het ook heel lang geduurd hoor. Ik ben er ook nog steeds niet. Ik heb deze week twee magnums gegeten, oeps! XD

 • Marijke

  Superknap dat je altijd lekkers in huis kunt hebben en er dan met mate van geniet! Veel mensen kunnen dat niet, ik vond dat eerder ook moeilijk, nu nog steeds wel af en toe, op sommige dagen eet ik het liefste alles wat ik aan junkfood heb achterelkaar op! Maar zelf kiezen wanneer en hoeveel je neemt, of juist niets nemen voelt echt beter.

  • Kaya-Quintana
   Marijke

   Het lukt mij ook niet altijd hoor. Maar ik weet nu dat ik vijf kilometer moet joggen om een koekje eraf te krijgen. Daardoor denk ik wel even wat langer na, haha!

 • Carla Edge-Kannegieter

  Je hebt gelijk dat het allemaal je eigen schuld is. Ik weet waar ik dit van geworden ben. IJs en chocolade kan ik moeilijk laten staan en dan moet het ook allemaal in één keer op en met ijs is één niet genoeg. Ik kon diëten, dat was niet zo moeilijk maar de ongeving vond mij dan al gauw flauw. “Doe nu gezellig eens mee”, of “Het is wel jammer dat je op diëet bent want ik heb zo’n zin in een kopje koffie met gebak in die koffiezaak”. Ik heb besloten om een diëtiste in de arm te nemen. Niet voor haar recepten of haar hulp maar meer voor de mensen om mij heen zodat ze weten dat het nu serieus is. Ik moet daar voor betalen dus nu nemen ze me wel ernstig en ik ben al 10 kilo kwijt en ik moet er nog 8 van af krijgen. Ik ben 1,55 en woog 76 kilo. Ik had het zelf niet eens door omdat ik thuis over al mijn spiegels kleding heb hangen. Toen ik eens nieuwe kleding ging aanpassen in een pashokje, werd ik “wakker”. Ik mag iedere maand twee kilo afvallen en het gelukt mij drie kilo af te vallen. Ik heb mijn eigen diëet en dat accepteert de diëtiste. Ik vind gezond eten lekker. Dat is al één voordeel. Ik hou van mijn groentes en fruit. Voor iedereen wens ik jullie heel veel sterkte toe.

 • Nicole

  Bij mij was het aankomen deels m’n eigen schuld maar vooral van de medicatie. Daardoor heb ik nu nog steeds zoveel moeite dat ik zo dik ben en dat ik moet afvallen. De laatste jaren ben ik altijd wel te zwaar geweest maar nooit zoals nu. Ik ben nu 15 kg afgevallen en moet er nog minimaal 15 en normaliter was die 15 kg al genoeg en nu dus niet. Die acceptatie is er nog steeds niet.. Dat is denk ik stap 1 normaliter: accepteren wat je situatie is en vanuit daar je lifestyle veranderen.. Toch lukt het me wel al is het met hulp..

  • Kaya-Quintana
   Nicole

   Medicatie is soms ook heel erg lastig, daar zou ik mij ook zeker niet naar onder voelen. Daar kun je gewoon niets aan doen!