Fashion: Tips om je garderobe lente en zomer proof te maken

Op twintig maart is het officieel lente in het jaar 2013. Dat betekend dat rokjes dag, het strand en bikini’s dichterbij komen. De lente en de zomer zijn de perfecte tijden om jezelf lekker op te tutten in relaxte kleding met vrolijke printjes en kleuren. Maar weet je eigenlijk wel wat voor lente en zomerkleding in je kast hangt? Ben je er eigenlijk wel klaar voor? Can you bust a spring move? Zo niet, dan heb ik wat praktische tips om je garderobe weer up to date te krijgen. Let’s go!

Sorteer de seizoenen

Maak vier stapels met betrekking tot de lente, zomer, herfst en winter. Winterkleding komt op de winterstapel en zo verder. Koop kledinghoezen of plastic boxen om je winter en herfstkleding stofvrij in te bewaren. Ik heb in mijn kelder een kledingrek staan waarop ik kledinghoezen kan hangen, waarin kleding zit die ik op dat moment niet draag. Zo blijft mijn kledingkast up to date als het gaat om de seizoenen en kan ik veel beter het overzicht bewaren.

kledingrek

Soort bij soort

Begin links met het ophangen van topjes met bijvoorbeeld spaghettibandjes. Werk verder naar rechts met basis t-shirts in effen kleuren en ga zo verder met t-shirts met prints. Dan komen de dunne truitjes, vestjes, colberts, blazers en jasjes. Daarop volgen de jurkjes, tweedelig items en pakken. In kledingwinkels passen ze dit trucje vaak toe. Het helpt je om een outfit sneller samen te stellen omdat je gemakkelijk van boven naar beneden kunt werken. Als alles door elkaar hangt, zie je vaak niet waar je moet beginnen en duurt het daardoor langer om een outfit samen te stellen.

Accessoires

Vergeet je accessoires niet, deze maken een outfit namelijk af. Bewaar ringen in een doosje met vakjes zodat ze niet beschadigen. Hang je kettingen op aan een sieradenboompje en bewaar je armbanden in een bakje of een mooi schaaltje. Zet ze op een plek waar je ze ziet tijdens het aankleden, dan kun je ze niet vergeten. Sjaals en riemen kun je ophangen, Ikea heeft daar handige hangers voor. Want eerlijk is eerlijk, sjaals en riemen die ergens in de knop op de grond liggen kijkt niemand naar. Als je ze netjes ophangt in je kast of aan de muur, dan moet je ze wel gebruiken.

accessoires

Schoenen

Ook voor je schoenen geldt sorteren. Uggs, Mou boots en andere wollige laarzen draag je niet in de lente en zomer. Stop ze netjes in de doos en plaats ze bij je andere herfst en wintergoed. Vergeet ze niet goed op te poetsen en schoon te maken voordat je dit doet. Zo lijken ze weer als nieuw als je ze de volgende herfst weer tevoorschijn tovert. Leren schoenen kun je ook weer even oppoetsen en goed invetten, zo blijft het leer mooi en stevig.

Take a pic!

Bewaar je schoenen of andere items in dozen? Maak een foto van het item, print die uit en plak die op de doos. Zo kan je direct zien wat er in zit en of het is wat je zoekt. Je kunt dat natuurlijk ook doen met labels, gekleurd tape en stickers. Je kan er zelfs een heel project van maken, hihi! Als je maar snel kunt vinden wat je zoek.

Oh, dat had ik ook nog

Door het sorteren van je kleding kom je ongetwijfeld iets tegen dat je vergeten was. Handig want dan kun je daar weer eens een outfit mee samenstellen. Neem iets ouds en neem iets nieuws en probeer daar een nieuw outfit mee te maken. Zo kun je een oude jeans met scheuren matchen met een nieuw zomers t-shirt en een colbertje. Uiteraard kun je daar nieuwe schoenen bij kopen of je checkt nog een keer je kast om te kijken wat voor leuks je daar nog hebt staan.

tassen ophangen

Houd je aan de regels

Is het kapot en zitten er vlekken op die je er niet uit krijgt? Is het te klein, te groot of weet je ergens diep in je hart dat je het toch niet ga dragen. Geef het weg, breng het naar de kringloop, verkoop het of maak er een DIY van. Niemand is ooit beter geworden van het bewaren van kleding, schoenen en accessoires die je toch niet draagt. Je kunt er beter vanaf zijn en je kast vullen met items waar je wel iets aan hebt en echt zal dragen. Want wat heb je als je halve kast niet gedragen wordt? Juist, helemaal niets! Houdt jezelf aan de “regels” en zorg er voor dat je garderobe ten alle tijden echt opgeruimd is.

Shop tijd!

Heb je alles gesorteerd en is je garderobe weer netjes? Maak dan een lijstje en ga na wat je nog niet hebt met betrekking tot de lente en de zomer. Kun je nieuw ondergoed gebruiken? Schrijf het op je To get lijstje. Pas je bikini’s en bekijk of ze nog goed zitten. Ons lichaam kan veranderen en de bikini’s moeten goed zitten dus even passen kan geen kwaad. Laat je zomerschoentjes van vorige jaar verzorgen bij de schoenmaker en laat er een nieuw zooltje onder zetten.

Zo, dat zijn al mijn tips voor een perfecte lente garderobe. Natuurlijk kun je deze tips ook inzetten voor elk ander seizoen. Al is de lente wel de tijd om alles op te ruimen, we hebben niet voor de niets de grote voorjaarsschoonmaak in het leven geroepen. Maandag twintig maart verwacht ik dan ook een foto van jouw lente garderobe, helemaal netjes en gesorteerd natuurlijk. Ik ben benieuwd, hihi!

Kaya-Quintana

P.S. Foto van je garderobe gemaakt? Tag mij via @KayaQuintana op Instagram of Twitter!

fashion

Comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • La vie mondaine

  Super leuk artikel om te lezen! En wat een leuke tassen! Love it!

 • Wendy

  Erg leuk artikel, ik heb alles door mekaar liggen en het grote deel van de kleding kan ik de hele jaar door dragen. Verder heb ik 2 kasten die ik moet delen met manlief en 1 kast hangt vol met uniformen, je raadt het al. Ik heb vrij weinig ruimte om zo uitgebreid te gaan sorteren.

  • Kaya-Quintana
   Wendy

   Ik heb nu ook nog weinig ruimte. Ik leg vaak alles op mijn bed in stapels, werkt ook wel goed 🙂

 • katrien

  Ik ben benieuwd naar jouw garderobe, haha! Ik zit altijd met riemen; ik weet niet goed hoe ik deze mooi omhoog kan hangen, ze liggen daar maar.. Toch eens kijken naar die van de ikea!

 • Sofie

  super artikel! heb er zeker wat aan gehad. wat mij ook heel leuk lijkt is een artikel waar je jou lente/zomer kleren must have’s laat zien. x

  • Kaya-Quintana
   Sofie

   Dat is een goed plan! Ga ik zeker mee aan de slag, dank je wel!

 • Tanja

  Leuke artikel Kaya. Alleen de meeste Nederlanders zullen niet zo; grote kast hebben of ruimte om zomer kleding en winterkleding omruilen en ergens op te slaan. Ik kan meestal wel mij kleding goed door dragen. ik heb bijna altijd Basic kleuren. Maar is inderdaad leuk als je jou must-haves van kleding maar ook accessoires laat zien? vooral geheel plaatjes vind het soms moeilijk om een leuke setje bij elkaar te zoeken enz.

 • Sarandipity

  Goede tips! Ik ga binnekort maar eens aan de slag!

 • Sophia

  Haha, dan mag ik wel gauw beginnen met alles in mijn kast weg te gooien. Ik zit nu in de tweede en dit jaar heeft een vriendin van me, mij eindelijk iets over mode en make up bijgebracht. (Thank god)
  Mijn vriendin is echt verliefd op alles wat met fashion te maken heeft en ik nu ook. Ik ben haar echt super dankbaar al zijn mijn ouders er niet echt heel erg blij mee.

 • Britt

  Echt een leuk en handig artikel zeker omdat mijn kast een zooitje is hihi xx