Ik ga nooit meer in een winkel werken

‘Ik ga nooit meer in een winkel werken,’ riep ik vorig jaar. Het ziet ernaar uit dat ik inderdaad nooit meer in een winkel hoef te werken. Waarom ik dat keihard riep? Wel, winkelwerk en ik gaan niet zo goed samen. Niet omdat ik het werk niet leuk vind, ik kan er zelfs van genieten. Helaas is de werkomgeving vaak minder leuk. Toch denk ik dat iedereen ooit eens in een winkel moet werken. Je leert er namelijk heel erg veel, van verkoop tot heel hard werken.

Ik heb zelf bijna tien jaar in de retail gewerkt. Van kledingwinkels, parfumerieën en zelfs een schoenenwinkel. Mijn eerste winkelbaantje was bij de Bart Smit, niet heel erg fashionable, haha! Maar ik was heel blij dat ik überhaupt ergens werd aangenomen, want tot mijn eenentwintigste zat ik met regelmaat van top tot teen onder het eczeem. Helaas kan niet iedereen daar doorheen kijken, dus ik was verbaasd en blij dat ik werd aangenomen.

ik ga nooit meer in een winkel werkenPIN IT!

In het begin had ik heel veel moeite met winkelwerk. Ik was heel verlegen, bang dat ik iets verkeerd zou doen en dat iedereen de hele tijd naar mijn eczeem keek. Het duurde ook heel erg lang voordat ik niet meer zo verlegen was. Winkelwerk heeft mij aan de ene kant veel gebracht. Ik heb geleerd hoe ik moet verkopen, hoe ik visual merchandising goed kan inzetten, hoe ik een team moet leiden en ik heb mijn mensenkennis vergroot.

Waarom ik dan niet meer in een winkel wil werken? Je bent vaak ‘maar’ de verkoopster en zo ziet je leidinggevende het ook. Zelfs als je de store manager bent wordt je behandeld als een kind van vijf. Het is nooit goed genoeg, je moet altijd harder werken en er is weinig begrip voor je persoonlijke situatie. Ik heb zelfs een keer in een kledingwinkel gewerkt waar geen wc aanwezig was. Ja… Laat dat maar even inwerken, geen wc aanwezig…

Waar ik met name tegen aanliep waren de gemene collega’s die ik vaak had. De muur waar ik constant tegen aanliep en het eentonige werk. Als ik een goed idee had dan was daar standaard geen budget voor. Of er werd mij verteld dat ik toch niet wist waar ik het over had en dat maar gewoon moest verkopen. En een (regio) manager die constant in mijn nek liep te hijgen als ik met een klant aan het praten was. Klantvriendelijkheid? Yes please, maar wel binnen vijf minuten alles afhandelen graag. Tijd is geld!

Ik denk dat iedereen die ooit eens in een winkel heeft gewerkt zich regelmatig niet gewaardeerd heeft gevoeld. Winkelwerk wordt onderschat. Het is fysiek en mentaal echt zwaar, met name omdat je steeds meer moet doen in een kortere tijd. Het is nooit goed genoeg en je blijft altijd ‘maar’ de verkoopster. Begrijp mij niet verkeerd, ik weet dat sommige mensen zweren bij winkelwerk. Good for you, ik ben blij dat jij er wel gelukkig van wordt.

Maar ik ga nooit meer in een winkel werken. Vorig jaar heb ik die keuze gemaakt toen ik een bore-out had. Ik wist niet dat een bore-out had, daar kwam ik pas veel later achter. Ik voelde mij met name zeer depressief en dacht dat alles aan mijzelf lag. Ik ervoer heel veel stress, heel veel druk en als ik eenmaal thuis was kon ik wel huilen. Winkelwerk is het gewoon niet voor mij. Daarom besloot ik mijn eigen bedrijf op te starten. Ik wist dat ik het kon, ik wist dat ik het echt wilde en nu doe ik het!

Waarom ik je dit allemaal vertel? Omdat ik heel erg trots ben op wat ik heb bereikt. Van iemand die altijd ziek was en onder het eczeem zat, ben ik toch behoorlijk goed op mijn pootjes terecht gekomen. Ik ben heel dankbaar voor iedereen die in mij gelooft, die met mij mee heeft gedacht en mij heeft aangespoord.

Ik ga nooit meer in een winkel werken

Ik ben heel blij met alle kritische vragen, opmerkingen en bedenkingen. Ik ben heel blij dat ik heb gevonden wat mij echt heel blij maakt: Bloggers and Brands, mijn bedrijf. Ik word volgende week 28 jaar en ik had echt niet verwacht dat ik dan hier zou zijn. Trots ben ik, heel erg trots en ik denk dat ik dat vandaag voor het eerst echt besef. Ik wil dat graag met jou delen. Ik wil graag aan jou laten zien dat je echt wel kunt bereiken wat je graag wilt bereiken.

En nee, ik ga je niet vertellen dat als je iets maar hard genoeg wilt, het allemaal wel goed komt. Ik werk hard, harder dan ik ooit heb gewerkt. Af en toe bel ik mijn moedertje op om eens een potje te grienen, want het is soms best zwaar. Maar weet je wat, I love it! Want ik zie meteen resultaat en ik heb van niemand toestemming nodig om te doen wat ik graag wil. Dus ja, het is mogelijk wat jij wilt bereiken. Ga heen en doe, doe waar je echt blij van wordt. Ik kan het je ten zeerste aanraden.

Wellicht roep ook jij vandaag: ‘Ik ga nooit meer in een winkel, kantoor of iets anders werken!’ Ik zeg doe het, maak je dromen waar.

Kaya-Quintana

P.S. Bedankt voor het lezen van mijn artikel, dat kan ik echt waarderen!

Comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Grace

  Ik kan alleen maar zeggen, dat jij voor velen een inspiratie bent geweest en nog steeds bent. Trots op jou en je onvoorstelbare drive en doorzettingsvermogen. Trots dat ik je mammie ben en jij mijn kanjer!

 • Fatma

  ????????☝☝goed gedaan kaya en ik ben ook trots op mijn liefste nichtje.

  • Kaya-Quintana
   Fatma

   Thanks lieve Fatma!

 • Natasja

  Wat goed van je dat je het roer hebt omgegooid, en nu iets doet waar je wel blij van wordt!

  • Kaya-Quintana
   Natasja

   Yes, zeker weten 😀

 • Linda

  Wauw wat een mooi verhaal! Zo sterk dat je vanuit je onzekerheden zo enorm bent gegroeid en nu écht iets doet wat bij je past. Dat is denk ik de beste keuze die iemand kan maken. Een mooi en inspirerend verhaal! En ben blij dat ik een beetje bij de Bloggers and Brands club mag horen (: Dat het maar mag uitgroeien tot een groot en vruchtbaar platform, maar daar heb ik al het vertrouwen in.

  • Kaya-Quintana
   Linda

   Aaah, dank voor je lieve comment. Dat is echt heel leuk om te lezen 😀

 • femketje

  dat stuk over ‘maar een verkoper’ te zijn is veel te herkenbaar 🙁

  • Kaya-Quintana
   femketje

   Ja, vervelend hé?