Droog haar en wat kun je er aan doen?

Vorige week postte ik een artikel over vet haar en hoe dat ontstaat. Ik kreeg daarop veel vragen over hoe het dan zit met droog haar. En zoals belooft, deze week een uitleg over droog haar. Lees het artikel over vet haar nog even door want dan is dit artikel makkelijker te begrijpen. Now, let’s get nerdy!

Wat is droog haar? Droog haar bevat weinig vet en vocht. In het vorige artikel kon je lezen dat vet haar ontstaat door teveel talg. Iemand met droog haar heeft dus te weinig talg op de huid. Het haar kan ook droog zijn omdat de structuur beschadigd is of door temperatuur invloeden. Maar ook je leeftijd kan een rol spelen in het droger worden van je haar. Droog haar kan er futloos uitzien, het is ruw en raakt snel in de klit. Het is moeilijk te kammen, breekt snel af, raakt in de knoop en glanst niet.

Hoe ontstaat droog haar? Het kan komen door de hormonen in je lichaam die minder talg aanmaken. Hier kun je niets aan doen, je lichaam regelt dit zelf. Het schijnt dat er wel medicatie is om dit te beïnvloeden maar doorgaans regelt je lichaam dit zelf. Tijdens de menstruatie of de overgang verandert er van alles in je lichaam. Van het ene hormoon kun je dan tijdelijk meer hebben dan van een ander hormoon. Dit kan dus ook het hormoon zijn dat de talgproductie stimuleert. Je kunt dan tijdelijk droger of vetter haar ervaren.

Een haar bestaat uit meerdere laagjes en het zichtbare gedeelte word de haarschacht genoemd. Die bestaat uit haarschubben die als dakpannetjes over elkaar heen liggen. Deze schubben beschermen het binnenste gedeelte van de haar dat de cortex pili wordt genoemd. Dit gedeelte van het haar zorgt voor de sterkte en elasticiteit van je haar. Dit binnenste gedeelte kan vocht verliezen en hierdoor droog worden. Dit kan gebeuren als je bijvoorbeeld je haar verft, bleekt, zwemt in de zee of in het zwembad of een borstel gebruikt die te hard is voor je haar.

Hierdoor kunnen de haarschubben open gaan staan of beschadigen. De binnenste laag (cortex pili) is dan onbeschermd en verliest dan vocht. Het haar kan ook de mooie glans verliezen omdat het licht niet gelijkmatig weerkaatst word door de beschadigde haarschubben. Een droog klimaat, behandelingen met warme tools zoals stijltangen kunnen ook het haar uitdrogen. Dit merk je vooral aan de onderkant van je haren. Op je hoofdhuid en de haren daar kan het dan vet aanvoelen terwijl de puntjes droog en beschadigd zijn.

Wat kun je aan droog haar doen? Talg helpt om je haar op natuurlijke wijze van een gezond laagje vet te voorzien. Als je droog haar hebt kan het zijn dat je te weinig talg op je hoofdhuid hebt. Hier kun je helaas niets aan doen. Je kunt wel je haar beïnvloeden door het gebruik van haarmaskers en conditioners voor droog haar. Je mag je haar zo vaak wassen als je wilt, al hoeft droog haar niet elke dag gewassen te worden. Gebruik handwarm water als je besluit om droog haar te wassen.

Gespleten haarpunten kun je niet meer redden. De haarschubben zijn dan beschadigd en kunnen niet meer sluiten. Laat de puntjes afknippen bij de kapper zodat je van deze beschadigde haren geen last meer hebt. Wees voorzichtig met stijltangen, verven en zon en zee. Spoel op vakantie na het zwemmen je haren met normaal water zodat het bijtende zeewater geen kans krijgt. Zet een petje op en bescherm zo je haar tegen teveel zon en het uitdrogende effect daarvan.

Het is niet erg om producten te gebruiken die je haar van buitenaf positief beïnvloeden. Maak gebruik van hitte beschermende serums als je toch gebruik wilt maken van warme tools. Een shampoo voor droog haar is minder ontvettend dus beter voor droog haar. Ook een conditioner is belangrijk want hierdoor word het makkelijker om je haar te kammen zonder hard trekken. Gebruik een borstel met zachte haren zodat je eigen haar niet afbreekt. Na het kammen kun je ook een olie of serum aanbrengen zodat je haren soepel blijven.

Wauw, droog haar lijkt me toch wat moeilijker te verzorgen dan vet haar. Dat had ik niet gedacht, jij wel?

Hope you like it dolls!

Kaya-Quintana

P.S. Hier vind je een handige bron met meer informatie over droog haar.

 

Comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Lonneke

  Ik heb zelf ook heel erg droog haar, het is inderdaad heel irritant om te verzorgen. Het pluist verschrikkelijk, wat ik ook doe. Heb best wel wat geprobeerd. Maar binnenkort ga ik eens weer bij lush en tbs kijken. Kijken of ze daar nog wat hebben, haha!

 • Ellies.be

  Dat is een heel duidelijke uitleg zeg! 🙂 Is inderdaad niet zo makkelijkom te verzorgen, jammer genoeg.

 • ingeli_heeft

  Ik ben benieuwd of je iets goeds vind, ik heb namelijk ook erg droog haar en word er helemaal gek van… Zelf gebruik ik nu aussi 3 minute mirackle reconstructor en vind hem heel fijn! Mijn haar word glanzender, zachter en wat minder pluizig. Helaas blijf ik met het probleem zitten dat mijn haar vol met klitten zit…

 • Camillanc43

  Ik heb zelf ok droog haar, maar ben sinds kort wel erg tevreden met al mijn favoriete producten! Goed inhoudelijk artikel geschreven!

 • Aichabouzidi

  Dat dacht ik al,dat droog haar moeilijker te behandelen valt.br /Ja ik wordt ook z niet goed van al dat pluis.br /Verder een heel goed artikel.br /Heel erg bedankt!