Huidverzorging: Cellulitis, sinaasappelhuid en poffertjes bakken op je billen
Cellulitis, ik ga er bijna van stotteren als ik het woord moet uitspreken. Want ik zit echt niet te wachten op cellulitis. Want als het er eenmaal zit dan krijg je het nooit helemaal weg. Ik heb gelukkig ook geen cellulitis maar ik zat er wel dicht tegen aan, denk ik. Het eetpatroon dat ik had gecombineerd met bijna geen beweging, hielpen daar aan mee. Althans ik dacht dat het alleen maar aan verkeerd eten en weinig beweging lag. Aangezien ook je lichaam verzorgen hoort bij beauty, wilde ik dit graag eens uitdiepen. Want blijkbaar is cellulitis toch behoorlijk ingewikkeld. Nieuwsgierig naar hoe het nu eigenlijk zit? Lees dan rustig verder.
Wat is cellulitis?
Ten eerste is sinaasappelhuid oftewel cellulitis geen ziekte. Het is een stofwisselingsstoornis van de vetcellen in de onderhuidse bind en vetweefsels. In sommige gevallen is cellulitis ook aangeboren. Daarnaast maakt het niet uit hoe oud je bent of hoeveel je weegt. Iedereen kan cellulitis krijgen of juist niet. Meestal komt cellulitis voor op de bovenbenen en op de billen.
Hoe ontstaat cellulitis?
Cellulitis is simpel gezegd vet dat in een bepaald patroon tussen de opperhuid en spierweefsels vast blijft zitten. Vaak zie je dat in de vorm van kuiltjes en bobbeltjes net als een sinaasappel. Als je gewicht verliest of juist aankomt, kan het zijn dat het vet ofwel de cellulitis daardoor zichtbaar word. Je lichaam staat namelijk niet stil en de weefsels onder je huid kunnen strakker of losser gaan staan. Hierdoor kan cellulitis door de huid heen zichtbaar worden.
Cellulitis is een stofwisselingsstoornis van de vetcellen in de onderhuidse bind en vetweefsels. Vetcellen nemen dan meer vet op dan dat ze kunnen afgeven. Vervolgens zwellen deze cellen op en word dat ook nog eens verergert door water en lymfevocht. Cellulitis zijn dus bolletjes vet die vast zitten onder je huid veroorzaakt door de stofwisselingsstoornis. Oestrogeen een vrouwelijk hormoon, kan dit verergeren. Dit hormoon zorgt er namelijk voor dat vet word opgeslagen en de vetcellen opzwellen. Oestrogeen zit ook vaak in anticonceptie zoals de pil. Vrouwen die de pil slikken hebben dus meer kans op cellulitis.
Heb ik wel cellulitis?
Cellulitis wordt ingedeeld in drie fases. Je zit in fase 1 als je cellulitis alleen ziet als je je huid bij elkaar knijpt. In deze fase ben je er op tijd bij en kun je er iets aan veranderen door je levensstijl aan te passen. In fase 2 zie je de cellulitis sowieso als je zit of staat. Als je in deze fase zit kan een behandeling helpen om de cellulitis te verminderen. Dit moet je dan wel blijven doen, anders komt het weer terug. In fase 3 is cellulitis altijd zichtbaar hoe je ook staat, zit of ligt. Blijven behandelen en je lifestyle veranderen zijn dan je enigste opties als je er echt iets aan wilt doen. Toch blijkt cellulitis nooit helemaal te verdwijnen. In dit geval is proberen om het te voorkomen beter dan genezen.
Wat kan je er zelf aan doen?
Als je cellulitis hebt dan heeft je huid moeite met het afvoeren van afvalstoffen en vocht. Massages om de bloedsomloop weer op gang te helpen om dat te verbeteren, schijnen goed te werken. Dit moet je wel blijven doen omdat je anders na een tijdje weer terug bij af bent. Afvallen is ook niet de oplossing want cellulitis is een stofwisselingsstoornis. Op de plaatsen waar je cellulitis hebt, werkt het afbreken van opgeslagen vet niet goed meer. Je kunt dan wel afvallen maar het vet op de plek van de cellulitis zal je niet goed wegkrijgen. Afvallen door structureel sporten en gezonder eten schijnt beter te helpen. Hierdoor breek je het vet over je gehele lichaam geleidelijk af. Een langdurig proces waar je dus meer aan hebt dan vaak afvallen en vervolgens weer aankomen.
Crèmes, behandelingen en pillen?
Crèmes verstrakken de huid tijdelijk en behandelingen moet je blijven volhouden. Pillen slikken kun je ook niet voor eeuwig volhouden en is vaak niet goed voor je. Behandelingen tegen cellulitis schijnen nog het beste te helpen in combinatie met een andere lifestyle. Zo zijn er massages om de doorbloeding en vochtafvoer te verhogen zoals de lymfedrainage. Je kunt hiervoor het beste informeren bij een schoonheidsspecialiste of beauty centrum. Er zijn ook veel vrouwen die verbetering opmerken na het stoppen met de pil.
Wist jij dat al over cellulitis? Ik zat echt even raar te kijken toen ik las dat de pil cellulitis kan veroorzaken en verergeren. Ik wist ook niet dat het genetisch was en dat het niet komt door enkel ietsje zwaarder wegen. Hopelijk ben je nu iets wijzer geworden over cellulitis. Ik heb van mijn kleine onderzoekje in ieder geval veel bijgeleerd. Wil je er het fijne van weten? Dan verwijs ik je door naar een specialist op dit gebied. Even googlen en je vind meteen enkele handige links.
Ik krijg spontaan motivatie om nog netter te eten en te sporten, haha!
Kaya-Quintana
P.S. Als bron had ik het blad Esthéticienne nummer 5 2012, deze bron en deze bron
Miss Langhaar
Ik denk niet dat ik het heb maar zou er denk ik niks aan doen als ik het zou hebben. Hoe vaak loop je met je billen bloot? En welke vrouw heeft het niet? Nee, het is niks ergs vind ik zelf 🙂
KayaQuintana
Miss LanghaarAhuh, dat kan. Maar sommige dames storen zich er wel aan. En er zijn ook vrouwen die nergens last van hebben, gelukkig 🙂
Laura
Ben er eindelijk achter gekomen dat ik je blog kan volgen met een app! Echt super fijn, lekker lezen in de bus!! 🙂
Maar cellulitis is wel lelijk ja, ik begin het sinds een jaar nu ook te zien. Ben net begonnen met hardlopen en het lijkt wel iets minde te worden. Dagelijks insmeren met bodylotion zou ook kunnen helpen voor de bloedsomloop denk ik 🙂
KayaQuintana
LauraCool, volgen via een app kende ik nog niet. Body lotion smeren kan zeker helpen alleen is een stevige massage nog beter
Tara
Ik heb nooit geweten dat je van de pil cellulitis kan krijgen, heel apart. Welke cremes raadt jij aan om cellulitis te verminderen? (als is het alleen maar voor zomer maanden hahha)
Liliane
Hahaha, ik moest lachen om je ‘poffertjes bakken op je billen’ 😀
KayaQuintana
LilianeHihi, ja dat zei iemand een keer tegen mij. Ik ben het nooit vergeten omdat het zo grappig klinkt