Huidverzorging: SPF en factor in cosmetica is onzin

Ik houd van cosmetica want de mogelijkheden zijn eindeloos. Toch zijn er ook dingen aan cosmetica die ik minder vind. Een van die dingen zijn zonnefactors, oftewel spf in cosmeticaproducten. Ik vind het namelijk de grootse onzin ooit, een te veel gebruikte marketingtruc om een product beter over te laten komen. En toch trappen heel veel mensen in het verhaaltje dat make-up met een factor beter voor je is. Helaas is een factor in cosmetica onzin.

Je zou kunnen zeggen dat alle kleine beetjes helpen. Maar factor vijftien in een foundation beschermt je gezicht echt niet de hele dag. Factor vijftien in bijvoorbeeld foundation, is hoogstens effectief tijdens een ritje naar de supermarkt en terug. Een apart product tegen de schadelijke UVA en UVB stralen die vanuit de zon worden verspreid is dus super belangrijk. Er wordt niet voor niets elke zomer weer gewaarschuwd om jezelf goed in te smeren.

nivea sun protect and bronze

Ik heb zelf een verhoogde kans op huidkanker, waardoor ik er sowieso meer mee bezig ben. Het advies wat ik altijd meekreeg van de dermatoloog is: factor vijftig gebruiken en om te twee uur insmeren. Het is namelijk niet zo dat je van een hogere factor niet bruin wordt. Het duurt alleen iets langer omdat de UVA en UVB stralen, je huid minder goed kunnen bereiken door de beschermende factor op je huid. Lees meer over het verschil tussen UVA en UVB stralen van de zon in dit artikel.

Er wordt aangeraden om sowieso met minimaal factor vijftien in te smeren en dat elke twee uur te herhalen, als je de hele dag in de volle zon zit. Je kunt een minder hoge factor nemen als je minder snel verbrand en als je wel snel verbrand een hogere factor gebruiken. Een factor in make-up is vaak een toevoeging aan het product en dus niet het hoofdingrediënt. Dit betekent dat de factor in minder hoge mate aanwezig is waardoor de bescherming minder effectief is.

Je zou dus bij wijze van spreken het hele flesje foundation op je gezicht moeten smeren, om dichter in de buurt te komen van een geschikte bescherming tegen de zon. Dus leuk geprobeerd van de cosmetica merken, maar echt beschermd zijn wij dus niet als we enkel make-up gebruiken. Omdat veel mensen toch schijnen te denken dat het wel zo is, wilde ik graag dit artikel schrijven. We moeten onszelf toch goed verzorgen en blijkbaar gaat dit ons niet lukken met make-up alleen.

factor en spf in make-up is onzin

Daarnaast zijn niet alle zon beschermende ingrediënten even goed en even effectief. Er zijn namelijk synthetische en natuurlijke minerale filters waarmee je jezelf kunt beschermen. Sommige mensen zijn allergisch voor een bepaald type filter en weer andere filters zijn gewoonweg niet voldoende in een lage dosering. Het is dus mega belangrijk om de juiste bescherming tegen de zon te vinden voor jezelf, zodat je niet eindigt met een gezicht a la een oude leren koffer.

Je kunt zelfs schade aan je huid oplopen door achter een raam in de zon te zitten. De stralen van de zon zijn namelijk sterk genoeg om door een raam heen schade aan te richten. Deze stralen komen dus ook met gemak door de factor 15 in je foundation of lip balm heen. Bescherm jezelf dus goed en maak gebruik van een aparte beschermingsfactor voor je gezicht en lichaam. Clinique, Shiseido en Clarins hebben bijvoorbeeld een hogere losse factor die ook prima aanvoelt onder je make-up.

Wat vind jij van een factor in make-up, vind je het een hit of shit?

Kaya-Quintana

P.S. Handig artikel? Like en volg dan via Instagram, thanks!

factor in cosmetica

Comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Florentine

  Insmeren is inderdaad super belangrijk!

 • katrien

  Hah! Ja, nooit begrepen, die factor in make-up..

 • Beautydagboek

  Ik gebruik momenteel de CC cream van Essence met een factor 30. Ik dacht dat ik goed aan het smeren was! Bummer zeg.

 • faat

  Ik gebruik altijd een creme met factor en daar overheen een bb met factor 30. Naar mijn idee beschermde dit voldoende. Met erg warm weer en in de zomer gebruik ik ipv dagcrème met factor alleen een zonnebrandcreme met factor 50

 • Liesbeth

  Heel goed artikel 🙂 Denk dat er inderdaad nog veel te weinig dames weten dat je niet een hele dag beschermd bent door een dun laagje make-up op je gezicht te smeren. Ik heb hier ook altijd een tube 50+ bij me.

 • Michelle Kaiser

  Ik ben blij als het er niet in zit. De reden daarvan is; wat nou als ik onverwacht een feestje heb, het ‘s avonds onverwacht sneller donker is in de zomer, maar je wel die SPF op hebt. Foto met flits en Hello Alien. Nee, laat maar lekker eruit. Als ik de hele dag ga zonnen doe ik gewoon geen foundation aka gezichtsmake-up op.

 • pamela

  ik mix mijn dagcreme altijd met factor 50. als de zon echt fel schijnt smeer ik me door de dag meestal ook nog wel in. ik verbrand erg snel in mijn gezicht.

 • Manon

  Goed artikel! Misschien een interessante toevoeging (gezien bij ‘Kassa’), zonnebrandcrèmes in potjes (zoals oa Clinique heeft) ook vermijden! Zodra zo’n pot geopend is komt de crème in contact met de buitenlucht, licht en bovendien de bacteriën op je handen. Weg bescherming! Altijd voor tubes kiezen dus 🙂

 • Claudia

  Ik gebruik elke dag een zonnebrand crème factor 30. Daarna doe ik altijd mijn make-up. Ik smeer me ook altijd in als ik in de zon ga. Zon is heel lekker, maar eigenlijk helemaal niet goed voor je als je het te veel doet.

 • Marit

  Ik snap dat insmeren zo belangrijk is, maar ik snap de hele hype van ”je moet altijd ingesmeerd zijn” niet. Op een werkdag kom ik ongeveer 30 minuten buiten, en ik vind het onzin om voor dat halve uurtje frisse lucht (dat halve uurtje is vaak ook nog eens rond tijden dat er helemaal geen zon is) de hele dag ingesmeerd te moeten zijn.

 • me

  Misschien is het ook gewoon slimmer om niet urenlang in de zon te gaan zitten, dat scheelt al heel wat. Zelf zou ik het niet eens uithouden zo lang …te warm en heb wwel andere dingen te doen. 😛