Leven als een minimalist

Minimalisme, ik ben ervan gaan houden. Nee, ik bedoel met minimalisme niet alles weggooien en weinig bezitten. Het minimalisme waar ik van hou gaat over het hebben van de juiste dingen. Minimalisme staat voor leven met wat je nodig hebt en wat je nodig hebt verschilt per persoon. Sinds ik mij bezig hou met minimalisme is het mij duidelijk geworden dat ik veel minder nodig heb dan ik dacht. Het scheelt in ieder geval veel kastruimte, haha! Echter heeft leven als een minimalist heeft nog meer voordelen, let’s go!

leven als een minimalistPIN IT!

Alleen een tafel en een stoel?

Je hoeft dus niet alles weg te gooien als je de minimalistische lifestyle wilt ervaren. Je kunt simpelweg uitzoeken wat je echt nodig hebt en de rest kan je weggeven, weggooien of doneren. Wat ik hiervan heb geleerd is dat ik veel kleine dingetjes bewaarde, voor het geval ik het toch nog eens nodig had. Zo had ik een bak vol met riemen en sjaaltjes in de kast liggen. Ik had ze al jaren niet meer aangeraakt en ze lagen daar maar, zonde!

Ik heb dus mijn hele kledingkast uitgezocht en weggedaan wat ik niet meer nodig heb. Dat hele proces heb ik gefilmd en kun je terugzien in deze video. Vorige maand heb ik hetzelfde gedaan met de kasten in mijn huiskamer. Onderzetters, lampjes, decoraties, kaarsen, tafelkleedjes en allerlei andere dingen die ik al jaren niet meer had aangeraakt. Ik wist niet eens meer dat ik het had, weg ermee!

leven als een minimalist

Emotionele waarde

Ik heb ook veel dingen bewaard omdat ik er een emotionele waarde aan had gegeven. Denk aan cadeaus van vrienden en familie. Echter blijft een schilderijtje een schilderijtje en is de gedachte achter het cadeau belangrijker. Ik heb geleerd dat ik zelf bepaal waar ik een emotionele waarde aan geef en dat het vaak niet eens nodig is. Ik heb dus ook dingen weggedaan waar ik emotionele waarde aan had gegeven, maar eigenlijk niets aan heb.

Toch heb ik ook enkele items bewaard, omdat ik er wel de waarde van inzag. Dat verschilt per persoon en je hoeft dus echt niet alles weg te doen. Je hoeft jezelf ook niet raar te vinden als je wel emotionele waarde aan spullen geeft. Ik heb van minimalisme geleerd dat het simpelweg niet altijd nodig is. Zo hoef ik geen schelpjes te bewaren van een vakantie, een foto en de ervaring zijn ook voldoende.

minimalisme

Rust in mijn hoofd

Alhoewel ik het huis van mijn ouders gezellig vind, heb ik altijd moeite gehad om mij daar te concentreren. Mijn ouders hebben veel spullen en dat past bij hen. Ik vind het lastig om rust te vinden in een ruimte waar bijvoorbeeld veel schilderijen aan de muren hangen. Accessoires vind ik leuk, maar als ze overal staan word ik gek. In mijn huis hangt er dus weinig tot niets aan de muren, dat geeft mij letterlijk en figuurlijk rust.

Mijn moeder vindt de muren in mijn huis kaal, ik geniet ervan als een malle. Ik besefte het eerst niet, maar ook dit is minimalisme. Ik heb geen schilderijen aan de muren nodig om gezelligheid te voelen in mijn huis. Ik zorg zelf wel voor de gezelligheid en ik heb genoeg andere spullen die mij dat gevoel geven. Minimalisme is dus stiekem ook erg leuk, zeker als je van interieur houdt. Je kunt er namelijk heel goed mee spelen.

minimalist house

Geld besparen, yes!

Leven als een minimalist helpt je dus om enkel aan te schaffen wat je nodig hebt, althans zo werkt het voor mij. Zo kocht ik vroeger tijdens de sale onnodig gigantisch veel kleding. Ik hing het allemaal in de kast en droeg het vaak niet eens. Ik kan wel huilen als ik bedenk hoeveel geld ik heb uitgegeven aan kleding waar ik niet eens echt blij mee was. Minimalisme helpt mij om bewust na te denken over wat ik aanschaf.

Ik koop daarom al sinds januari niets meer bij H&M, Zara en andere grote winkelketens. Ik besteed mijn geld liever aan wat duurdere kledingstukken, waar ik echt blij mee ben en lang mee doe. Het resultaat? Een garderobe waar ik altijd van heb gedroomd in the making. Want een echte walk in closet is alleen maar leuk als er echt mooie items in hangen. Hetzelfde geldt voor mijn interieur dat ik langzaamaan wil verbeteren met duurzame meubels.

minimalist interior

Leven als een minimalist is dus eigenlijk niet zo raar of moeilijk als het lijkt. Je kunt het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Zo zijn er mensen die bijna geen bezittingen hebben en vanuit hun koffer leven. Weer andere mensen passen minimalisme iets minder ‘streng’ toe. Het gaat er in ieder geval om dat je bewust bezig bent met wat je echt nodig hebt. Zo kun je rust, structuur en meer ruimte voor andere dingen in je leven creëren.

Zou jij kunnen leven als een minimalist?

Kaya-Quintana

P.S. Volg mijn blog via Bloglovin voor meer updates, thanks babe!

Comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • katrien

  ik leef ook op deze manier, dat geeft me echt rust in men hoofd 🙂

  • Kaya-Quintana
   katrien

   Ja, echt heel fijn zo 😀