Lifestyle: Slapend rijk worden, sparen voor slimme mensen

“Whoa, machtig! Wel vijftig gulden bij elkaar gespaard joh!” Dat dacht ik toen ik zes jaar was en mijn allereerste spaarvarkentje, samen met mijn moeder met een hamertje kapot sloeg. Dat spaarvarkentje vond ik heel spannend want ik gooide er heel vaak wat in en ik wist nooit hoeveel er in zat, tot ik hem kapot maakte. Mijn spaarvarkentje was mijn grote project op mijn zesde jaar. Jawel, ik was toen al in de money making business, haha! Dat spaarvarkentje was voor mij ook heel speciaal omdat ik die van mijn oma had gekregen. Haar zag ik niet zo vaak en dus was dat spaarpotje extra bijzonder.

Een jaar geleden vond ik een soortgelijk spaarvarkentje bij de Xenos. Dit varkentje heeft hetzelfde koddige lichaam en een oudhollandse print. Ik moest meteen aan mijn oma denken en nam het varkentje direct mee. Twee weken geleden besloot ik hem om het spaarvarkentje niet alleen als decoratie te gebruiken. Jawel, ik ga ouderwets sparen in mijn spaarvarkentje. Het klinkt misschien een beetje klunzig maar vroeger werkte dat heel goed voor mij. Op mijn zestiende had ik het ook een half jaar gedaan. Ik gooide al mijn kleingeld er in en soms ook briefjes van vijf of tien euro. Een half jaar later had ik na nadere inspectie van mijn spaarpot zo’n €200,- gespaard. Lekker toch?

PIN IT!

Het is nu eenmaal lastig om te sparen voor veel mensen. Je hebt rekeningen te betalen, je wil ook nog leuke dingen doen en iets leuks voor jezelf kunnen kopen. Misschien heb je enkel een bijbaantje omdat je studeert. Misschien vind je het gewoon heel lastig om geld op je spaarrekening te zetten. Internetbankieren is dan wel heel makkelijk maar weinig mensen maken er echt gebruik van. Daarnaast pinnen veel mensen en is kleingeld vaak maar lastig. Ik maak het meestal op aan snoep, snacks of aan Starbucks. Zonde van mijn geld, mijn gezondheid en mijn financiële toekomst.

Ik heb nu een regel voor mezelf opgesteld. Elke week duik ik mijn portemonnee in en haal ik briefjes van vijf en kleingeld er uit. Die gooi ik in mijn spaarvarkentje die daar hopelijk steeds dikker van wordt. Over een half jaar ga ik kijken hoeveel er in zit, misschien wel een miljoen! Goed, een miljoen is misschien overdreven maar ik ga toch wel voor de €200,-. Want eerlijk is eerlijk, je hebt meer geld in je handen dan je denkt. Reken maar uit hoeveel een broodje kost en hoe vaak per week je een broodje koopt. Bij mij is dat zo’n €4,- per broodje en drie keer per week. Dat is €12,- per week, zo niet dan is het vast meer en dus zo’n €48,- per maand.

Ja, dat is best veel geld. Dan koop ik er ook nog een drankje bij en dat kost vaak €2,- per drankje. Ik schat dat ik zo’n €150,- uitgeef aan eten buiten de deur, wat ik eigenlijk niet eens zo lekker vind, terwijl ik thuis net zo goed een boterhammetje kan smeren. Waardoor ik gezonder eet, ruim €200,- bespaar en dat weer kan investeren in iets wat ik echt heel graag wil. Het is maar een voorbeeld maar je begrijpt vast wel wat ik bedoel. Tevens is het voordeel van het sparen van kleingeld, dat ik het eigenlijk niet echt mis. Slapend rijk worden dus en wie wil dat nu niet?

Ik ga dus mijn spaarvarkentje eens goed vetmesten. Doe je mee?

Kaya-Quintana

P.S. Over zes maanden zal ik een update voor je schrijven. Zal ik de €200,- halen?

Comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Grace

  Jeetje Kaya,

  Wist niet dat het zoveel indruk op je gemaakt had! Voor het geval dat dit lieve, kleine, dikke varkentje uiteidelijk de hamer op z’n koppie krijgt, zorg ik alvast voor zijn “stand-in”! Kus mamsiex

  • Kaya-Quintana
   Grace

   Haha, gekke mamsie! Deze heeft gelukkig een dopje aan de onderkant 😀

 • Jorinde

  Wat een leuk spaarvarkentje!

 • Milou

  Wat een goed idee. Mijn vriend doet dat ook, elke dag het kleine geld wat hij overheeft in de spaarpot. Nou ik sta echt met open mond welke bedragen er na een maand uit komen!
  Ik ga dit ook maar eens doen, ook al is het maar 50 euro, mooi meegnomen toch!?

  • Kaya-Quintana
   Milou

   Precies! En ik wil graag een tas die zo’n 300,- kost dus ik ga nog even door, haha 😀

   • Amanda
    Kaya-Quintana

    Kaya, niet doen! Denk aan je spulletjes voor in je huis. Tas komt later, huis is nu je prioriteit. Ik verwacht bij jou natuurlijk wel een prinsessen paleisje haha.

 • Chezzelia

  Ik heb een spaarpot die kapot moet slaan haha maar ik doe elke zondag al mijn klein geld in de spaarpot.. weet nog niet hoeveel erin zit!

 • joanydvv

  Wat een leuk initiatief. Ik heb ook een speciaal varkentje waar ik mijn kleingeld in bewaar. Mijn in-geval-van-nood-varkentje 🙂

 • Roos

  Klinkt goed, alleen zou ik dan een varkentje nodig hebben die je ook daadwerkelijk kapot zou moeten slaan. Met zo’n dopje onderin hou ik toch niet vol, dan ga ik telkens kijken hoeveel er in zit hahaha

  • Rosa
   Roos

   Ik houd het toch maar bij een dop! Zou het niet over mijn hart kunnen verkrijgen om dat varkentje aan stukken te slaan, hahahah!

 • kitkatje

  Dat ga ik ook doen als ik binnenkort een bijbaantje neem.. Dan heb ik dus geld wat ik niet in mn zak kan houden, want als ik geld heb móet ik dat uitgeven… slechte gewoonte!
  Dus ik ben van plan om een deel van het verdiende geld ( sowieso de helft ) in een spaarpot te doen, en dan op een gegeven moment dat geld te gebruiken om een grote shopsessie te houden in antwerpen.. ik ben immers bijna 15 dus dat kan wel vind ik

 • Wendy

  Ik herken je belevenis, dat had ik vroeger ook. Vooral mijn ouders zeiden heel vaak “Als je iets wilt hebben dan spaar je d’r maar voor” Hierdoor krijg je wel meer respect voor je zelf gekochte spulletjes. Ook ik probeer zo vaak mijn 2 grote zilveren spaarvarkens vol te krijgen, maar helaas lukt dat niet altijd. Dit heeft te maken met aantal onvoorziende kosten, dat heb je als je een eigen dak boven je hoofd hebt en dan gaan wel eens dingen kapot of je dierenkindertjes worden ziek. Dat zijn dan vaak kosten die je uit eigen zak moet betalen. Als het tij een beetje gekeerd is zal ik mijn spaardiscipline weer proberen op te pakken. 🙂

 • Bianca

  Goed idee! Mijn moeder spaart ook altijd kleingeld en spaart zo ook heel veel, soms wel 1000 euro per jaar. Komt ook omdat zij nooit met de kaart betaalt en dus enkel cash geld bij zich heeft, zo kom je snel aan veel klein geld 🙂 Succes!

 • Lisa

  Wat een tof idee 🙂 Ik heb nog steeds een spaarpot op m’n kamer staan, maar ik doe er nooit iets mee. En je hebt helemaal gelijk qua geld aan eten uitgeven! Ik koop zo snel iets bij de AH to go o.i.d. wat eigenlijk hartstikke onzinnig is. Ik ben benieuwd of je het gaat halen! 🙂

 • Lizet

  Ik ben na het lezen van dit artikel ook een spaarvarkentje gekocht bij de Blokker, een kleine schattige zilvere waar ik voortaan mijn 5, 10 en 20 centjes in ga doen. Ben benieuwd hoeveel ik na een tijdje heb! Leuk om te doen 🙂