Dit moet je weten over eten

Eten is leuk, lekker en een must! Echter is eten complexer dan je denkt en valt er nog veel over te leren. In dit artikel vertel ik je graag wat ik heb geleerd over eten. Sinds 1 januari ben ik namelijk echt heel goed aan de slag gegaan met gezonder eten. Ik wil er echt een lifestyle van maken zodat het gewoon automatisch gaat. Daardoor heb ik veel leuke en handige feitjes over eten ontdekt. So let’s go, want dit moet je weten over eten!

dit moet je weten over etenPIN IT!

Diëten werkt niet

Jezelf vertellen dat je iets niet mag werkt vaak averechts. Je wilt dat koekje nog meer als het eigenlijk niet mag. Onbewust ga je daardoor jezelf de hele dag stimuleren om niet aan dat koekje te denken. En ja, daardoor denk je er juist aan! Daarnaast moet je een dieet volhouden en volhouden is niet leuk. Daarom is het een beter idee om een gezonde lifestyle te starten, waarin gezond eten en soms snoepen als vanzelf gaat.

Mag ik dan nooit meer een koekje?

Echt wel! Het is een goed idee om juist te genieten van lekkere dingen, maar dan wel met mate. Want eerlijk is eerlijk, tijdens het eten van een heel pak koekjes proef je het eigenlijk niet eens meer. Maar van een of twee koekjes kun je wel goed genieten. Zelf koop ik tegenwoordig elk weekend iets lekkers voor de rest van de week. Hierdoor creëer ik rust in mijn hoofd want ik weet dat het er is. Gestrest op zoek gaan naar iets lekkers hoeft daarom niet meer.

Wil ik iets lekkers dan neem ik het en op is op! Geen ruzie met mezelf en daardoor ook minder kans op een ‘terugval.’ Eerder mocht ik van mijzelf helemaal niets meer snoepen en dat werkte voor geen meter. Want daardoor laste ik iets te vaak een balansdag in, waarop ik juist meer snoepte dan nodig. Nu eet ik elke dag iets lekkers en kan ik veel beter maat houden. Met een pak koekjes doe ik nu een hele week in plaats van een uurtje.

Een goede of een slechte calorie?

Ik heb geleerd dat bijvoorbeeld frisdranken direct worden omgezet in vet. Juist… Dat is wel even schrikken als je net een blikje cola hebt gedronken. Een handje amandelen met hetzelfde aantal calorieën wordt juist niet omgezet in vet. Hoe dat werkt? De simpele uitleg is dat amandelen vezels bevatten, die je lichaam moet bewerken voordat ze verwerkt kunnen worden. Cola bevat geen vezels waardoor je lichaam het direct verwerkt als vet.

Er zit in Cola namelijk geen enkele vezel, wel heel veel suiker en dat is een ingrediënt wat ons lichaam niet nodig heeft. Het wordt dus automatisch opgeslagen als vet, oeps! Dat geldt ook voor veel snoepjes en koekjes. Een Scholiertje (koekje) bevat maar 74 calorieën, maar wordt dus eerder omgezet in vet dan de 74 calorieën van een portie broccoli. Eet je als vrouw zijnde dus ‘netjes’ gemiddeld 2000 calorieën per dag, waarvan een groot gedeelte uit de verkeerde calorieën groep komt, dan wordt je dus toch dikker.

dit moet je weten over eten

Minder eten en meer sporten

Ruim drie maanden at ik slechts 1200 Kcal per dag, terwijl het gemiddelde aantal calorieën voor vrouwen rond de 2000 Kcal ligt. Maar 1200 Kcal per dag eten is prima te doen, mits je de juiste dingen eet. Echter reageerde mijn lichaam er niet zo goed op, maar dat had ik niet meteen door. Ik dacht: Ik sport nu drie keer per week, eet maar 1200 goede calorieën per dag en ik val geen kilo af. What is going on!?

Aangezien ik eerder veel meer at en mijn lichaam dat gewend is, lijkt mijn lichaam daardoor alles vast te gaan houden. Het minder eten en meer sporten gaat dus niet altijd voor iedereen op. Afhankelijk van je gezondheid, je situatie en doelen is dit niet altijd de juiste oplossing. Ik sport drie keer per week waardoor ik meer energie en calorieën verbruik. Mijn lichaam kreeg te weinig calorieën binnen en hield daardoor mijn vet vast voor de zekerheid. Tja, zo val ik natuurlijk niet af! Meer goede calorieën eten naast mijn nieuwe sportroutine, is voor mij de sleutel.

Ieder lichaam is anders

Het klinkt zo logisch maar vaak beseffen wij het niet echt. Zo dacht ik ook echt dat ik door minder calorieën eten en meer sporten zou afvallen. Bij veel van mijn vriendinnen werkte het namelijk wel. Ik stond er eerder niet bij stil dat ik een ander leven, een andere situatie en een ander lichaam heb. Yes, het is goed om te kijken naar wat andere mensen doen ter motivatie en inspiratie. Echter moet je wel goed naar je eigen lichaam leren en blijven luisteren.

Dat is best moeilijk want ons lichaam is best ingewikkeld. Zo word ik snel dik van snoep en koek, terwijl mijn broertje slank blijft. Het is dus een goed idee om te testen op welke voedingsmiddelen jouw lichaam het beste reageert. Zo moest ik meer eiwitten gaan eten, meer water drinken en minder suiker gaan eten. Jij eet misschien al genoeg eiwitten, maar wellicht te weinig groente. Probeer het uit en hou de opties die voor jou goed werken in je dagelijkse routine.

Dit moet je weten over eten, heb jij nog een goede tip?

Kaya-Quintana

P.S. Volg mij gezellig op Instagram en Snapchat voor meer updates, thanks doll!

dit moet weten over eten

Comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.