Van Nederlands naar Engels

Ik denk er al het hele jaar over na, bloggen en vloggen in het Engels. Zo begon ik tien jaar geleden en het was echt fantastisch! Mijn blog groeide snel evenals mijn Youtube kanaal en ik had het echt naar mijn zin. Op de een of andere manier leek het toen een goed idee om over te gaan op Nederlands. Want iedereen in Nederland blogde in onze moedertaal, maar eerlijk gezegd heeft het nooit bij mij gepast.

Ik vind de Engelse taal nu eenmaal leuker en kan mij er makkelijk in uitdrukken. Tevens spreek ik voor mijn werk bij Bloggers and Brands ook dagelijks Engels. Wij hebben bijvoorbeeld klanten uit de verenigde staten, maar ook uit Brazilië. Daarnaast merk ik vooral dat het bloggen in het Nederlands zijn grenzen heeft. Daarmee bedoel ik dat ik minder mensen kan bereiken over de onderwerpen die voor mij belangrijk zijn.

kaya quintana blog

Tevens lijkt in Nederland de community rondom het bloggen steeds minder te worden. Nee, dat zeg ik verkeerd. De community en blog lezers blijven groeien, maar niemand gaat meer het gesprek aan. Zo krijg ik bijvoorbeeld weinig tot geen comments meer en is er bijna geen interactie tussen jou en mij. Dat is juist wat ik zo belangrijk en leuk vind aan bloggen. Dat je over de hele wereld vrienden kunt hebben en mensen bij elkaar brengt. Internationale blogs ontvangen veel meer comments en internationale lezers gaan ook echt nog het gesprek aan.

Als laatste zijn er binnen de Nederlandse blogwereld gewoon grenzen. Met de Engelse taal kun je meer mensen bereiken en dus ook meer doen. Eerlijk gezegd heb ik daar heel veel behoefte aan, want ik steek echt heel veel tijd in mijn blog artikelen. En ja, het doet dan soms toch wel een beetje pijn dat die in het Nederlands niet zo goed worden gelezen. Ik vind het nu eenmaal heerlijk om echt met mensen in contact te staan en informatie te delen. Dat lijk ik nu allemaal mis te lopen.

engels bloggen

Ik heb dan ook besloten om vanaf volgende week weer in het Engels te bloggen en vloggen. Ik hoop natuurlijk dat je blijft hangen en mijn artikelen blijft lezen. Behalve de taal verandert er niets aan de kwaliteit, maar wel qua bezoekers en content. Ik kan meer onderwerpen behandelen en ik hoef mijzelf niet meer te beperken tot Nederlandse actualiteiten. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet kan wachten om daar mee aan de slag te gaan.

Ik zie namelijk hoe leuk en goed het kan gaan bij andere Nederlandse bloggers. Zo lees ik zelf bijvoorbeeld graag het Engelstalige Chapter Friday van Yara met veel plezier. Wij Dutchies kunnen prima Nederlands, dus waarom niet? Ik heb mijzelf voor mijn gevoel een lange tijd beperkt door in het Nederlands te bloggen en vloggen, zonde! Ik ben er klaar voor om mijzelf, mijn blog en mijn Youtube kanaal verder te ontwikkelen.

So let’s go,

Kaya-Quintana

P.S. Ik ben benieuwd naar wat je van mijn beslissing vindt, let me know!

Comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • els

  Ik volgde je juist omdat je het allemaal in het Nederlands deed want er waren er al zo velen die in het Engels wat deden. Ik vind het heel jammer dat je het in het Engels gaat doen ik ik haak daarom af.
  Jammer want ik ben groot fan van je.
  Wat betreft de nederlandse actualiteiten waarom zou je beperken??

  Dank voor al je tips, trucs enz.

 • Roos

  Hey Kaya!
  wat een moedige beslissing ! Ondanks dat ik het de Nederlandse blogs heerlijk vond om te lezen snap je keuze volledig! ik zal je artikelen en filmpjes blijven lezen 😉 ik wens je heel veel goeds en succes voor de toekomst!

  liefs Roos