Wat niemand je vertelt over ondernemen

Toen ik mijn eerste bedrijf in 2009 inschreef bij de KvK, voelde het als een groots en leuk avontuur. Vooral in deze tijd waarin bijna iedereen een ondernemer is, lijkt het alsof een bedrijf runnen een groot feestje is. Wat niemand je vertelt over ondernemen is dat het soms net een Super Mario spelletje is. Met een weg vol putten en vuurspugende bloemetjes die je moet ontwijken. Maar dat vertellen ze je niet, want dat is niet ‘cool…’ Ik ga het je wel vertellen zodat je goed voorbereidt aan de slag kunt, let’s go!

over ondernemen

Huilen

‘Man, man, man,’ zou Rob Geus zeggen, ‘Zit je nou weer te huilen?’ Want ja, ik geloof dat ik nog nooit zoveel gehuild heb in mijn leven. Toen ik 2015 begon met Bloggers and Brands lag ik dezelfde week in het ziekenhuis. Voor een hele week en daarna kon ik een jaar lang bijkomen, tranen met tuiten. Vervolgens moest ik veel uitzoeken, leren, opzetten en keihard aan de slag met klanten werven terwijl ik nog ziekjes was.

Ik nam een freelancer aan die niets van zich liet horen en niets deed, tranen met tuiten. En zo ging het nog wel even door met tegenslagen. Aangezien jij en ik de enige zijn die verantwoordelijk zijn voor onze eigen bedrijven, moet wij het zelf oplossen. En ja, dat is soms heel erg zwaar. Wat niemand je vertelt over ondernemen is dat je hier heel stevig voor in je schoenen moet staan. Want soms is ondernemen letterlijk om te huilen.

Het is net een school

Doe ik het wel goed? Hoe kan ik het beste factureren? Liggen mijn prijzen te hoog of juist te laag? Waarom belt die ene klant nou niet meer terug? Wat houdt marketing eigenlijk in? Jup, allerlei vragen die door je hoofd schieten tijdens het ondernemen. Er zijn er ongetwijfeld nog veel meer waar je eigenlijk niet aan wilt denken. Toch moet je op zoek naar antwoorden zodat jouw bedrijf kan groeien en jijzelf beter wordt in wat je graag doet.

Als ondernemer moet je constant blijven leren. Heidi Klum zei het goed: ‘One day you’re in, one day you’re out!’ We hebben het de afgelopen jaren vaak zien gebeuren dat bedrijven failliet gingen. De grootste reden was dat ze vaak niet meegingen met de tijd. Als ondernemer moet je altijd blijven leren en meegaan met de tijd. Want er kan altijd iemand om de hoek staan die wel bereid is om te leren, het beter doet dan jij en ervan doorgaat met jouw klanten. Stay smart and don’t drop your guard!

wat niemand je vertelt over ondernemen

Zelfontwikkeling

Ondernemen is niet slechts een zakelijke aangelegenheid. Je leert jezelf als het goed is heel goed kennen. Je loopt namelijk vanzelf tegen taken aan waar je niet goed in bent. Misschien ben je wel een perfectionist, stel je vaak taken uit of ga je juist te lang door. Dat zijn allemaal punten die te maken hebben met jou als persoon. Door jezelf te ontwikkelen wordt niet alleen jij beter, maar ook je bedrijf. Stel dat jij slecht bent in leiding geven, zal jouw team het minder goed doen.

Zodra je leert hoe je leiding kunt geven, zal het ongetwijfeld beter gaan met het team. Zo moest ik heel snel leren dat ik niet alles zelf kan doen. Hello control freak! Ik heb mijzelf streng moeten toespreken en ik heb geleerd dat ik kan vertrouwen op de professionaliteit van andere mensen. Door sommige taken uit handen te geven heb ik meer rust en kan ik mij focussen op wat ik moet doen. Yes, weer wat geleerd en mijzelf ontwikkeld.

business blog

It’s not personal

Voor veel ondernemers is hun bedrijf een deel van zichzelf. Logisch, want je besteedt er bijna elke dag veel tijd en moeite in. Wat niemand je vertelt over ondernemen is dat je het los moet zien van jezelf. Okay, niets moet maar het is wel beter. Een ondernemer die zijn bedrijf los van zichzelf ziet staan, kan er namelijk beter en objectief naar kijken. Hierdoor kun je sneller min en pluspunten opsporen en er adequaat naar handelen.

Je bedrijf zien als iets dat los van jou staat levert nog meer op. Denk aan een klant met een klacht die boos opbelt. Door jezelf uit de formule te halen wordt het makkelijker om het niet persoonlijk op te pakken. Zo kun je neutraal blijven naar de klant en ontwikkel je geen of minder weerstand voor de klant en het probleem. Zie jezelf als werknemer van je eigen bedrijf zodat je zaken zoals boze klanten makkelijk van je af kunt zetten. Uiteindelijk ben je aan het werk en heeft het niets met jou als persoon te maken.

Wil je dat ik je nog meer vertel over wat je van ondernemen kunt verwachten? Laat het mij dan zeker even weten via een comment.

Enjoy the sun,

Kaya-Quintana

P.S. Op zoek naar een business coach? Ik help je graag! Mail naar info@kaya-quintana.nl voor een coach sessie.

Comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Anne-Marie

    Interessant om te lezen! Ik heb mijzelf vorige maand bij de Kamer van Koophandel ingeschreven. En er komt zo ontzettend veel bij kijken! Ik zou graag meer lezen dus ik houd me aanbevolen!

  • Cassandra

    Zeker interessant om te lezen! Ik denk er zelf ook aan om in de toekomst mijn eigen zaak te beginnen, dus wat van jouw kennis meepikken is zeker goed meegenomen!

  • Joanne

    Interessant artikel! Leuk dat je hier aandacht aan besteedt!