Personal: Bang om mooi te zijn

Vroeger verstopte ik mezelf achter mijn lange haar. Waarom? Ik zat elke dag onder de eczeem en ik zag er dus gewoon niet uit. Ik noem mezelf daarom nog steeds wel eens voor de grap Scarface, want ik heb soms nog steeds last van eczeem. Mijn lange haren waren mijn veilige deken waarachter ik mezelf kon verstoppen. Dat deed ik zodat ik mensen niet aan hoefde te kijken, want dan kon ik zeker weten rare blikken verwachten en daar had ik gewoon geen zin in. Gemene opmerkingen, brutale vragen of starende mensen zijn mij ook niet vreemd. Ik denk overigens dat niemand met een uiterlijke beperking dit vreemd in de oren klinkt.

Nu mijn eczeem regelmatig lang wegblijft zie ik er normaal uit. Ik zie er nu af en toe mooi uit, althans dat krijg ik te horen. Mijn lange haren zijn nu lang omdat ik het mooi vind, niet omdat ik me zo nodig wil verstoppen. Eerlijk is eerlijk, ik geniet er van dat ik nu lekker kan tutten en me kan gedragen als een meisje. Ik hou nu van mooi zijn en ik wil dat eigenlijk voor altijd zijn. Ergens wel logisch want ik heb tot en met mijn achttiende jaar er elke dag verschrikkelijk lelijk uitgezien. Als je mij al vanaf het begin volgt dan heb je dat ongetwijfeld wel eens gezien.

eczeem

Zo kan ik er dus ook uit zien, al valt het hier nog mee

eczeem

Wat me op het volgende brengt. Ik merk dat verschrikkelijk veel vrouwen zich verstoppen. Ze verstoppen zich om diverse redenen. Vaak is het een gevoel zoals angst voor vooroordelen, onwennigheid en het niet oppervlakkig willen lijken. Veel vrouwen in Nederland zien beauty, schoonheid, tutten en mooi zijn als iets oppervlakkigs. Vooral in Nederland wordt een mooie vrouw vrijwel meteen als “dom en oppervlakkig” gezien. De uitdrukking “vrouwen met lange nagels werken niet” komt dan ook regelmatig voorbij in mijn omgeving. Er wordt al snel geroepen “doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg”.

Hollandse vrouwen houden over het algemeen van nuchter zijn, van aanpakken en die eeuwige spijkerbroek. God, die eeuwige spijkerbroek. Trek die eens lekker uit en verruil die voor een little black dress en hoge hakken. Maar nee, dat doen we niet want we gaan toch nergens heen? Met andere woorden: Je mag er alleen mooi uit zien als je naar b.v. een gala gaat. Waar je eigenlijk bijna nooit naartoe gaat dus zie je er bij wijze van spreken elke dag saai, eentonig en grijs uit. Stel je eens voor dat iemand naar je kijkt omdat je er mooi uitziet, dat is toch leuk?

Doe mij maar deze versie van mezelf, veel mooier, haha!

Je hebt een mooi lichaam gekregen dat hopelijk gezond is. Maak daar dan optimaal gebruik van, denk ik dan. Make-up, kleding en tutten over het algemeen is iets dat bij vrouwen hoort. Natuurlijk hoef je er niet elke dag uit te zien als een diva maar ietsje vrolijker mag toch wel? Beauty en fashion zijn slechts middelen om te laten zien hoe je jezelf voelt, wie je bent en waar je naar toe wilt. Ik vind het dan ook jammer dat beauty en fashion als iets oppervlakkigs wordt gezien. Dit zijn de twee makkelijkste tools om jezelf naar een hoger niveau te tillen zonder enge operaties, peelings en botox-achtige dingen.

Mooi zijn is eigenlijk een voordeel en gelukkig heeft iedereen dat voordeel. Iedereen heeft iets dat mooi is en daar mag je lekker van genieten. Wij vrouwen al helemaal want wij zijn daarvoor gemaakt. Vrouwen worden niet voor niets al duizenden jaren aanbeden, beschreven in gedichten, vastgelegd op schilderijen, foto’s en video’s. Naar vrouwen wordt sowieso gekeken en daar is niets mis mee. En het is al helemaal geen probleem als men naar je kijkt omdat je mooi bent.

Dus kleedt je eens een paar dagen per week iets eleganter. Maak eens geen staart in je haar en lach eens breed naar iedereen die je tegenkomt. Geniet eens lekker van je eigen mooie gezicht en lichaam. Wees niet bang om mooi te zijn want voordat je het weet, kan het niet meer. Geloof me, achttien jaar balen omdat ik niet mijn gezicht kon laten zien was echt niet leuk. Dus maak er het meeste van en wees mooi zoals je bent. Vergeet alle eventuele vooroordelen, nare gevoelens en opmerkingen. Just kick some ass with pretty shoe’s on.

Wees niet bang om mooi te zijn!

Kaya-Quintana

P.S. I know, een lang verhaal maar ik wilde het graag eens bespreken. Wat vind jij van het fenomeen “bang om mooi te zijn” ?

prettyPIN IT!

Comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Angela

  Hi!

  Wat naar voor je dat je je zo hebt gevoeld! Misschien door hormonale veranderingen dat het nu minder is geworden?

  Er viel me iets op in je bericht. Je hebt het erover dat make-up enzo de makkelijkste middelen zijn om jezelf naar een hoger niveau te tillen. Kun je daar misschien meer over zeggen?

  xx

 • femketje

  Erg mooi geschreven! Ik vind je mooi zoals je bent, ook met eczewm ben je een gorgeous mens!

 • Grace

  En als moeder van deze getalenteerde dame kan ik alleen maar zeggen: “Never give up, never give in !”
  A lot of kisses from a very proud mommy!

 • Wendy

  Je hebt wel gelijk met je schrijfsel. Ik denk dat Nederlandse vrouwen zichzelf geen tijd gunnen om te gaan tutten en uitgebreid te gaan kleden. Ze zijn erg druk met het huishouden, kinderen bezig houden (als er kinderen in het spel zijn), carriere maken en partners verwennen. Daarom kiest men voor de makkelijkste weg door een simpel truitje, spijkerbroek en schoenen aan te trekken en zonder of weinig make up de deur uit te gaan. Natuurlijk is het ook een kwestie van goed plannen, maar dat kan niet iedereen. Eigenlijk zouden de Nederlandse vrouwen een dagelijkse planning moeten maken om zo toch zichzelf een verwen momentje in te lasten. Maar ja,hoe doe je dat? Voor de meiden die nog bij de ouders wonen is dat een stuk makkelijker dan voor de meiden en vrouwen die op zichzelf of samen wonen.

 • kitkatje

  wauw, zag ik er zo maar uit without plamuur

 • PinkFairy

  Ben het helemaal met je eens! Er zijn tegenwoordig zoveel middeltjes en dingetjes om jezelf mooi te maken, waarom er geen tijd aan spenderen? Lekker in je fel zitten wil toch iedereen 🙂

 • Bianca

  Leuk artikel! Het lijkt me best pijnlijk die eczeem. Ik had zelf nooit eczeem of puistjes ofzo maar voelde me wel erg lelijk en dat hebben een paar jongens ook zo vlakaf gezegd. Dat was voor ik make-up ging gebruiken. Zoiets laat wel sporen na, helaas.

 • Mariska

  Eczeem is iets verschrikkelijks, heb er zelf ook last van 🙁 Niet zo erg in mijn gezicht, maar af en toe wel.
  Iedereen is mooi, ook als je eczeem hebt. Dat is immers maar de buitenkant

  • Kaya-Quintana
   Mariska

   Helemaal waar!

 • Ilse

  Ik herken je verhaal heel erg. Heb zelf al vanaf mijn geboorte eczeem en tot twee maanden terug zat ik een aantal maanden compleet onder, niks hielp, ook de sterke hormoonzalven niet en toen was het ook nog zomer.. Ik had nog mijn lange spijkerblouse aan en lange broek, terwijl iedereen in zomerjurkjes rondliep. Ik sliep niet van de jeuk en van de stress om de volgende dag de deur uit te moeten. Ik ben toen begonnen met lichttherapie, wat alleen maar zorgde voor meer roodheid en het eczeem helaas niet verminderde. Ook mijn dermatoloog zag dat ik er gewoon aan onderdoor ging, ik werd er letterlijk depressief van en wou niemand meer zien. Ik zit nu een aantal weken aan de ciclosporine (een ontstekingsremmend medicijn) en ga nu sowieso om de acht weken terug naar mijn dermatoloog. Met deze medicijnen moet ik dan alleen wel om de acht weken bloed laten prikken en mijn bloeddruk laten meten, maar dat heb ik er wel voor over. Het gaat nu stukken beter, ik kan weer normaal liggen in bed en rustig achter mijn bureau zitten, in de trein zitten.. Het kan helaas echt je hele leven heel erg beïnvloeden. Heb jij geen last van eczeem op andere lichaamsdelen?

 • Yune

  Je bent inderdaad een prachtige meid, mét en zonder!
  Ik heb precies hetzelfde ‘kwaaltje’ rond mijn ogen… het trekt een tijd weg en plots komt het terug. Nav….? Geen idee, ik denk wel eens dat het door make-up komt.
  Mijn vraag aan jou is… wat je er tegen doet. Ik zie dat je toch veel met make-up werkt ondanks je eczeem.. wat voor zalf of product smeer je op je eczeem om het tegen te gaan?
  En op welke producten moet ik letten of werken goed tegen eczeem.
  Ik hoor graag van je,
  alvast bedankt!
  Groetjes Yune

  • Kaya-Quintana
   Yune

   Ik heb gewoon heel veel producten getest en uiteindelijk ook een heel goede dermatoloog gevonden in het LUMC die mij echt goed heeft geholpen. Tot mijn 18de had ik eczeem over mijn hele lichaam. Nu vaak alleen nog op mijn gezicht, maar ik moet echt opletten hoe ik leef en eet.