Persoonlijk: Dat vind ik werkelijk belachelijk!

“Ik vind dat belachelijk maar dat is mijn mening”, schreef ik in reactie op iemand op het wereld wijde web. Die persoon ging er nogal pittig op in. Ik snapte er helemaal niets dus wenste ik de desbetreffende persoon nog een prettig dag en ging ik weer lekker verder met mijn ding. Later zat ik er nog over na te denken want iets aan dat gesprek irriteerde me mateloos. Ik kon mijn vinger er maar niet op leggen dus besloot ik het met mijn moedertje lief te bespreken. Mijn moeder kan echt heel confronterend naar mij toe zijn. Dat is soms een beetje lastig om mee om te gaan maar vooral heel handig. Want zo leer ik het allerbeste. En ik heb wederom weer wat geleerd!

Terug naar het gesprek, want wat irriteerde mij nou zo erg er aan? Het irriteerde mij dat de persoon waarmee ik het online gesprek had, zo pittig op mijn comment in ging, terwijl mijn comment eigenlijk niet negatief bedoeld was. Ik schrijf soms zoals ik spreek als ik in informele sfeer denk te zijn. Zo roep ik ook wel eens dat ik een tv programma belachelijk leuk vind en dat ik sommige schoenen belachelijk hoog vind maar ze daardoor wel geweldig zijn. Ik denk dat iedereen die mij kent weet dat ik te pas en te onpas maffe woorden gebruik en soms ook wel iets te hard uit de hoek kom. Uiteindelijk begrijpen de meeste mensen wel dat ik het alles behalve gemeen of negatief bedoel.

PIN IT!

Maar woorden kunnen grote kracht hebben en dat vergeet ik soms. Wat mij dus in het gesprek irriteerde was mijn eigen woordkeuze. Ik bedoelde helemaal niets negatiefs met het woord belachelijk, ik bedoelde eerder dat ik het niet zo’n goed plan vond. Maar dat schreef ik niet, ik schreef dat ik het belachelijk vond. En alhoewel dat mijn mening is, had ik het ook anders kunnen verwoorden. Want het woord belachelijk komt natuurlijk alles behalve aardig over, al bedoel ik het niet zo. Maar de toon was al gezet door het woord belachelijk te gebruiken, wat dus eerder negatieve gevoelens oproept dan positief.

Ik was er al mee bezig maar door dit ieniemienie gesprekje online, ben ik me er nog meer bewust van. Woorden kunnen veel kracht bevatten en ik kan zelf bepalen hoe en of ik daar gebruik van maak. Ik kan er vrienden en vijanden mee maken. Ik kan een oorlog starten of eeuwige wereldvrede. Ik kan er iemand mee redden of juist verder de stront in drukken. Alhoewel ik me daar redelijk vaak bewust van ben, vergeet ik het ook wel eens. Nu zal ik proberen om dat niet meer te doen.

Waarom ik je dit verhaal van alweer bijna een A4tje lang vertel? Omdat ik denk dat ook jij hier iets aan kan hebben. Soms kan iets langer nadenken over wat en hoe je iets wil zeggen meer deuren openen, dan meteen impulsief zeggen wat je denkt. Impulsief is echter niet altijd verkeerd maar wel als je daardoor iets heel anders zegt dan wat je bedoeld. Eenmaal gezegd is gezegd en er ontstaat dan meteen een beeld over jou. Het liefst is dat beeld natuurlijk positief. Dan zijn die paar seconden even langer nadenken heel wat waard, vind je ook niet?

Kaya-Quintana

P.S. Wat vind jij van mijn belachelijk lange artikel van vandaag? Just kidding, hihi!

Comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • me

  Belachelijk…maar dan in de goede zin van het woord hè….hahaha

  • Kaya-Quintana
   me

   Haha, goeie!

 • Nikita

  Ik heb ook al die opmerking gehad dat ik te scherp uit de hoek kan komen terwijl ik het helemaal niet scherp bedoel… Achja als mensen mij niet kennen en er niet tegen kunnen is dat eigenlijk hun probleem als ik het niet scherp bedoel

  • Kaya-Quintana
   Nikita

   In somme gevallen is dat inderdaad zo. Dan kunnen ze het lekker bekijken

 • Marije

  Goeie post, ben het met je eens.

  • Kaya-Quintana
   Marije

   Dank je!

 • Bianca

  Hm ja, belachelijk komt idd niet positief over, maar je ziet het wel in dus dan heb je idd wat geleerd 🙂
  Hopelijk leest die persoon in kwestie het ook.

  • Kaya-Quintana
   Bianca

   Thanks for the comment! Het gaat mij btw niet om de persoon hoor. Maar om mijn eigen leermomentje, het is gewoon grappig om van mezelf te merken dat ik af en toe gewoon een eikel ben XD

 • Wendy

  Kaya, ik snap donders goed wat je bedoel. Ik plaats ook wel eens reactie’s die beroerder geschreven zijn dan de bedoeling was, maar ze komen wel recht uit mijn hart. Inderdaad, de mensen die je kennen, weten wat je bedoelt en voor een buitenstaander komt dat negatief over. Soms is het verstandig om als lezer tussen de regels door te lezen dan kom je er achter wat de schrijver of schrijfster bedoelt. Ook is het verstandig om je reactie voor het posten nogmaals te lezen of te laten lezen om zo misverstanden te voorkomen. Oké, ik geef toe dat ik zelf ook niet altijd aan deze tips houd, maar dat heeft met bepaalde emotie’s die je op dat moment hebt te maken. Als lezer is het verstandig als je iets niet begrijpt om de schrijfster te vragen wat zij er mee bedoelt. Zo vermijdt je heftige discussie’s. Oké, een heftige discussie is soms ook niet verkeerd, hierdoor krijg je weer een andere kijk op iemand’s reactie.

 • Kim

  Ik ken het probleem haha, ik denk bijna nooit na voor ik iets doe of denk en heb er vaak spijt van. Ook opmerkingen die normale mensen maken als grap blijven bij mij hangen, of zeg ik iets verkeerds dan sla ik mezelf van binnen voor mijn kop over dat ik het anders had moeten doen. Ik zeg vaak nutteloze, rare en bizarre dingen maar hey it’s who I am baby. Ik ben nou eenmaal random, in een gesprek over taart kan ik opeens beginnen over iets heel anders,of een heel raar en niet interessant verhaal vertellen HAHA. Gelukkig weten de meeste mensen die ik ken wel hoe ik ben en kijken ze me hooguit nog een beetje raar aan, en tja de mensen die me niet kennen? Verklaren me waarschijnlijk voor een raar kind waar ze gelijk in kunnen hebben daar niet van hoor HAHA. Echt, ik heb werkelijk respect voor de jongen die het aandurft om iets met mij te beginnen, die zou een lintje verdienen voor geduld HAHA.
  Nu ik erover denk, dit is ook een aparte comment mmmmmh.

  • Kaya-Quintana
   Kim

   Haha, geeft niet hoor. Ik snap je helemaal!