Persoonlijk: Ik doe lekker wat ik wil

Wat als je niet bent zoals de meeste mensen in jouw omgeving? Wat als je niet wilt zijn zoals die mensen? Wat als alles wat je wil doen precies het tegenovergestelde is van wat iedereen wordt aangeleerd? Ja, dan loop je waarschijnlijk aardig vaak vast. Want dingen doen die niet bij je horen, die gaan je uiteindelijk irriteren. Zo gaat iedereen studeren want dat hoort. Daardoor krijg je een goede baan en een goed leven, toch?

Vrouwen nemen kinderen omdat dit al jaren zo gaat. Vervolgens worden ze op een dag wakker, zijn de kinderen uit huis en is hun eigen leven leeg. Mannen werken hun hele leven op dezelfde plek voor de zekerheid. Van 9 tot 5 elke dag aan de bak en elke dag zien ze hetzelfde uitzicht. Kinderen worden studierichtingen opgeduwd omdat ze hierdoor beter terecht zouden komen. Tegenwoordig zijn zelfs kinderen daardoor overspannen.

basic bitches

Mijn punt? Mijn punt is dat ik vind dat je niet hetzelfde hoeft te zijn als je moeder, vader, de buurvrouw, je vrienden of de rest van de hele wereld. Niemand is ooit verder gekomen door op dezelfde plek te blijven zitten. Ik zou zeggen: Kijk eens diep in je hart, wat wil jij? Misschien is het iets wat heel ver weg lijkt of zelfs onhaalbaar maar niets is onmogelijk. En je hoeft niet “speciaal” te zijn om te komen waar je wilt zijn.

Je hebt wel ballen nodig en een ruggengraat. Want mensen die besluiten om achter hun dromen te gaan, tegen de stroming in te zwemmen en het op hun eigen manier te doen, krijgen veel gezeur over zich heen. Als jij besluit om het anders te doen omdat je daar gelukkig van wordt, dan krijg je ineens een lading energie. Je krijgt ineens weer zin in het leven en je wordt overvallen door inspiratie.

Vervolgens vertel je enthousiast over je plannen tegen anderen en dan begint het gezeur. “Zou je dat wel doen? Dat lukt toch niemand? Daar vind je toch helemaal geen zekerheid in? Waarom zou jou het wel lukken dan? En is dat dan wel iets voor jou?” Negen van de tien keer gaat het hier mis. Je gaat aan jezelf en je dromen twijfelen. Uiteindelijk stop je maar weer met je plannen en word je op een dag verdrietig wakker omdat je nooit hebt gedaan wat je echt wilde doen.

be originalPIN IT!

Eigenlijk heb je dus de angsten en vooroordelen van anderen overgenomen. Je hebt je eigen leven niet geleefd maar dat van een ander. De buurvrouw wilde niet backpacken in Australië want dat vond zij gevaarlijk en dus zei ze dat tegen jou, toen je vertelde over je wereldreis plannen. Vervolgens zit je drie maanden later nog steeds op de bank omdat Australië misschien toch te gevaarlijk is. Maar dat is wel je eigen keuze geweest!

Je kiest er voor om jezelf te laten beïnvloeden door anderen. Je kunt ook schijt hebben en gewoon gaan. En ja, het zal ongetwijfeld niet altijd even goed gaan. Trust me, ik ga regelmatig onderuit omdat ik besluit het anders te doen dan anderen. Maar ik kan mezelf wel aankijken en zeggen: “Zo, dat heb ik toch maar even gedaan. Wat nou, tien in een dozijn?” Als ik later oud ben kan ik over van alles spijt hebben, maar ik kan wel zeggen dat ik het altijd in ieder geval heb geprobeerd.

Wat wil jij graag anders doen dan anderen en wat houd je tegen?

Kaya-Quintana

P.S. Meer persoonlijke updates? Like en volg dan via Bloglovin, thanks!

Comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Rosie

  Wat een fijn artikel zeg en ik ben het er zooooo mee eens. Ik ben nu een half jaar getrouwd en ik wil binnenkort weer eens alleen op reis gaan.. Nou, je moet ze eens horen! Omdat ik getrouwd ben wil dat niet zeggen dat we aan elkaar vastgeplakt zitten en we allebei niet meer ons eigen leven hebben? We stimuleren elkaars dromen juist, dat is toch fantastisch?!
  Ik probeer meningen van anderen ook altijd zo goed mogelijk links te laten liggen maar soms is het lastig hoor, vooral als die mening komt van mensen waar je van houdt (al noemt mijn oma mij al jaren dik, dat kan ik niet meer serieus nemen ;p!)

  Tof artikel Kaya! 🙂
  Liefs! X

  • Kaya-Quintana
   Rosie

   Ach ja, oma’s… Haha, mijn oma zei ook de raarste dingen en in haar wereld was het ook helemaal waar. Gelukkig hoeven wij er niets van aan te trekken, onze levens liggen nog voor ons 😀

 • diana

  wat een mooi en inspirerend artikel.

  nu wil ik niets meer anders doen. ik heb namelijk een half jaar geleden al de keuze gemaakt om het helemaal anders te doen. en idd kreeg ik ook behoorlijk wat negatieve reacties. nog steeds zelfs. maar ik sta achter mijn keuze en ga doorzetten om mijn dromen waar te maken.
  x diana.

  • Kaya-Quintana
   diana

   Goed zo! Als jij maar blij bent je leven, die andere mensen moeten maar lekker blijven zeuren 😛

 • Silke

  Helemaal mee eens!
  Ik ben getrouwd en we zijn samen naar China verhuisd. Onze familie vond het maar gek, maar het was onze droom en heb er nog geen seconde spijt van gehad!

  Doe gewoon wat je zelf wil ^^

  • Kaya-Quintana
   Silke

   In China? Wat cool! Heel veel vrienden van mij wonen en werken daar

 • christel

  ik ben gestopt met een grote hobby linedance ik liep er vast in de contacten liepen uiteen en werden van zeer hoge leeftijd. Iedreen zei zou je dat wel doen? tevens ben ik een aantal praatgroepen gestopt ze waren maar eens in de maand maar hielt het niet meer vol om zoveel sociale contacten aan te houdden Het lijkt idd of er mensen bij dit soort groepen alleen maar stoppen omdat de leeftijd het niet meer toelaat of omdat het zo hoort.
  Het is een verrijking voor mij nu ben ik druk genoeg met gezin en duitse herder en heb het besloten het leven zo dicht mogelijk bij mijzelf te houden.Onze familie en vriendenkring is al groot genoeg.Ik bemrkte dit alles toen ik in de overgang kwam steeds meer weerzin om iets te ondernemen. Omdat het zo hoort te zijn.Tis wel een stap uit mijn comfortzone geweest.maar het creeert meer stabieliteit. leuke blog