Persoonlijk: Wat nu?

Het Word document is leeg en ik zit al een paar minuten naar mijn beeld te staren. Want er is heel veel wat ik graag wil vertellen, maar waar begin ik? Soms zit mijn hoofd vol met gedachten en ideeën, waar ik vervolgens op vastloop. Nu de eerste zinnen in het document staan, begint mijn verhaal eindelijk vorm aan te nemen. Op dit moment heb ik met name één grote vraag in gedachte: Wat nu?

Deze vraag valt mij sinds vorige week lastig. Ik sta namelijk op zo’n punt in mijn leven waarop ik een paar dingen kan afronden. Heel fijn natuurlijk, want dat betekend dat er straks weer tijd is om lol te maken. En man, wat wil ik graag meer lol maken! De afgelopen jaren ben ik namelijk met name bezig geweest met werken. En met het op orde brengen van mijn leven, zoals elke twintiger dat doet.

Maar het afgelopen halfjaar gaat het ineens heel erg snel. Het gaat heel snel met het veranderen van mijn leven. Zo stopte ik vorig jaar rond deze tijd definitief het contact met mijn ex vriend en stortte ik mijzelf op mijn eigen ontwikkeling en werk. Ondertussen kwam ik nog een leuke man tegen en ging ik daarmee daten. Vervolgens belandde ik in het ziekenhuis en ben ik daar pas aanstaande vrijdag echt vanaf, hoop ik.

Ik heb het afgelopen jaar heel veel over mijzelf geleerd. Wat ik wel wil en wat ik niet wil. En waarom ik soms dingen heb gedaan, die ik eigenlijk niet of juist wel had moeten doen. En ik ben letterlijk ouder en wijzer geworden maar… Wat nu? Ik merk dat ik nog niet zo goed weet wat ik met al deze nieuwe zelfkennis kan doen. Ja, in gebruik nemen natuurlijk! Maar dat is nog niet zo makkelijk gedaan.

Zo weet ik nu bijvoorbeeld dat ik toch echt het beste werk als ik mijn eigen baas kan zijn. Als ik mijn creativiteit en ideeën aan banden moet leggen van een ander, dan word ik diepongelukkig. Een 9 tot 5 baan is dus niet voor mij weggelegd. Dat betekent dus dat ik mij vanaf november nog meer op mijn eigen zaak ga focussen. Iets waarop ik bijna niet kan wachten, zo blij word ik ervan. Toch vind ik het ook een beetje eng en spannend tegelijk.

wat nu

Ik weet nu ook dat ik niet altijd degene hoef te zijn die zijn best doet in relaties. Of het nu relaties met vrienden, familie, collega’s of mannen zijn. Ik heb op de harde manier geleerd dat het voor een ander niet vanzelfsprekend is, om net zo zijn/haar best te doen zoals ik dat doe. In mijn enthousiasme deed ik vaak 80% van al het werk om een relatie goed te houden. De ander deed de rest en zo kun je geen enkele relatie gezond houden.

Ik heb in de zomer er dan ook bewust voor gekozen, om bepaalde mensen in mijn leven te laten gaan. Sommige vriendinnen spreek ik bijvoorbeeld niet meer en wat blijkt: als ik niets laat horen dan doen zij ook niets. En dat kun je geen vriendschap noemen. In dit geval is het een gevalletje; liever kwijt dan rijk! Maar nu heb ik dus ruimte voor andere mensen in mijn leven, maar waar haal ik die vandaan? Ik heb veel tijd over en wil dat graag delen met anderen.

Wat nu? Dat vraag ik mijzelf af. Hoe kan ik mijn leven indelen zodat ik echt wat aan mijn nieuwe kennis heb. Hoe kan ik mijn leven vullen met mensen, die het waard zijn dat ik mijn tijd en energie in hen steek? Hoe breng ik mijn leven op orde op een leuke manier? Hoe kan ik er meer van genieten? Aaah, de ‘leuke’ levensvragen van een twintiger. Als ik dertig ben lach ik mijzelf vast uit, haha!

Uiteindelijk kom ik er wel weer uit, zo gaat het bij mij altijd. Echter voelt een nieuwe stroom van kennis en tijd soms overweldigend. Soms is het ook spannend, want waar gaat je leven naar toe als je oude hoofdstukken hebt afgesloten? Anderzijds zou ik het niet anders willen, want anders was het leven maar saai. En eerlijk gezegd hou ik helemaal niet van saaie dingen. Dus ga ik deze week aan de slag met wat ik nu allemaal ga doen, hoppa!

Van welke dingen in jouw leven denk jij: Wat nu?

Kaya-Quintana

P.S. Volg mij op Instagram via @KayaQuintana, see you there!

Comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Marloes | Budgetproof.nl

  Welkom in de twintigerscrisis ;). Wel super dat je voor jezelf kiest en je focussen op je eigen bedrijf is heel spannend, maar dat gaat je vast lukken! Alvast heel veel succes :). Ik ben natuurlijk wel benieuwd hoe het is afgelopen met de leuke man die je hebt leren kennen, dat begrijp je wel, haha.

  • Kaya-Quintana
   Marloes | Budgetproof.nl

   Haha, dat is helaas niets geworden maar hij heeft de lat wel een stuk hoger gelegd 😀

 • grace

  Velen met jou willen dingen in het leven loslaten.
  Loslaten werkt als een bevrijding en biedt kansen en mogelijkheden tot vernieuwing en vooruitgang.
  Voordat je kunt loslaten, is het echter heel belangrijk, dat men zich afvraagt, wat het is, waar men aan blijft vasthouden.
  Het antwoord op die vraag stelt je in staat te beseffen, dat waar je aan vast hield, je niets heeft opgeleverd en jou juist heeft tegen gehouden.
  Eenmaal het besef, dan is deze levensles geleerd en is loslaten iets dat je met liefde doet!

 • Lysanne

  Hoi Kaya ,
  Mooi geschreven
  Het is goed dat je indd heb na gedacht over vriendschappen. Ik heb daardoor ook veel vrienden verloren maar uiteindelijk weet je toch dat je zonder hem beter af ben. Ik heb nieuwe mensen leren kennen via internet. Ik heb met 2 meiden super leuk contact. Wie weet ook wat voor jou? Heel veel succes . liefs Lysan

  • Kaya-Quintana
   Lysanne

   Bedankt voor je leuke comment 😀 Ik leer nu veel nieuwe mensen kennen via mijn werk, ben ik heel blij mee 😀

 • Ilse

  Wauw, dit is zo herkenbaar! Ik heb de afgelopen maanden ook het contact definitief verbroken met meerdere personen, van sommige dacht ik zelfs dat het echte BFF’s waren, nou niet dus.. Hoewel ik er soms nog wel eens verdrietig om kan zijn ben ik ook heel erg blij dat ik er nu geen moeite meer voor hoef te doen. Niets is zo vermoeiend als een vriendschap in je eentje moeten onderhouden..

  • Kaya-Quintana
   Ilse

   Helemaal mee eens en dat soort mensen houden je ook alleen maar tegen in het leven. En wij willen natuurlijk vooruit 😀