Suikervrij eten op mijn manier

Suikervrij eten is lastig, althans dat vind ik. Eerder at ik al een tijdje suikervrij en moest ik afkicken met alle gevolgen van dien. Aan de hand van het boek 100% suikervrij in dertig dagen, bande ik alle suikers uit mijn dieet. Echter vind ik de methode uit dit boek te extreem en kwam ik in de knel met mijn voedselallergieën. Veel vervangende recepten en voedsel kan ik namelijk helemaal niet eten. Daarom eet ik nu suikervrij op mijn manier, here we go!

Geen Cola meer

Cola was mijn grootste bron van suiker, ik dronk het echt te veel. Echter hield de combinatie van suiker en cafeïne mij op de been. Door eczeem en allergieën sliep ik bijna mijn hele leven slecht en Cola hielp mij de dag door. Uiteraard op de verkeerde manier want ik werd er hyperactief en dik van. De laatste twee maanden drink ik bijna geen Cola meer, super goed! Ik heb het niet meer nodig en ik reageer er zelfs heel slecht op als ik het wel drink.

Laatst werd ik er zelfs een beetje naar van. Het leek alsof de Cola letterlijk naar mijn hoofd steeg en ik werd er misselijk en draaierig van. Mijn lichaam is de mix van suiker en cafeïne niet meer gewend. Gelukkig maar, want van Cola gaat mijn lichaam vocht vasthouden en word ik uiteraard ook dikker. Vroeger dronk ik een of twee flesjes per dag, dat heb ik dan ook goed gemerkt aan mijn broekmaat. Maar nu niet meer, toedeloe Cola!

suikervrij etenPIN IT!

Geen suiker in de thee

Ik drink vrij weinig thee maar wel meer dan vroeger. En vroeger gooide ik altijd twee grote scheppen suiker in mijn thee. Ondertussen heb ik suiker vervangen met biologische honing. Suiker in mijn thee smaakt nu ook echt niet lekker meer. Waar ik langzaamaan ook mee bezig ben, is het vervangen van kant en klare theezakjes met (losse) pure thee. In pure thee zijn namelijk geen (verborgen) suiker en smaakstoffen toegevoegd.

Pure en losse thee kost wel iets meer dan de zakjes die wij gewend zijn. Echter schrok ik er een beetje van hoe vaak er extra suiker in een theezakje zit. Met name in de karamelthee waar ik zo gek op ben. Tja, die drink ik nu dus niet meer, ook al vind ik het nog zo lekker. Ik heb nu losse biologische rooibos en witte thee in de kast liggen. Biologische thee vind je ook gewoon bij de supermarkt of bij Ekoplaza.

Goed opletten in de supermarkt

In de supermarkt let ik ook goed op de ingrediënten van de producten die ik koop. Zo koop ik eigenlijk altijd verse groente en fruit. Ik gebruik nooit sausjes uit zakjes of mixen van Knorr en Honig. Ook van biologische producten check ik de ingrediënten, want biologisch betekent niet suikervrij. Vroeger ging ik ervan uit dat biologische producten sowieso gezond zijn. Echter moet je ook bij producten met een biologisch stempeltje goed letten op verborgen suikers.

Wat ik ook echt van mijzelf moet doen is wegblijven bij het snoep en koek gedeelte. Als ik daar eenmaal doorheen ben gelopen, dan loop ik vaak weer terug. En ja, dan koop ik ongetwijfeld iets lekkers en vaak ook veel te veel. Alhoewel ik suikervrij eten steeds beter onder de knie krijg, blijf ik toch een zoetekauw. Ik weet van mijzelf ook dat ik uit stress eet en dus probeer ik ook weg te blijven van de verleidelijke snoep en snack afdeling als ik gestrest ben.

suikervrij eten

Suikervrij eten op mijn manier

De reden waarom ik weer meer let op suikervrij eten, is omdat het beter is voor mijn gezondheid. Als ik gezonder eet wordt mijn immuunsysteem sterker en dan heb ik minder last van eczeem en allergieën. Daarnaast ren ik nu zo’n acht tot tien kilometer per week waardoor ik dus aan het afvallen ben. Ik zie mijn lichaam veranderen en daar word ik blij van. Ik snoep en snack nog steeds, maar steeds minder omdat ik weet dat ik langer moet rennen als ik meer snoep.

Ik vind het ook gewoon zonde om mijn harde werken als het ware weg te snoepen. Ik vind het heerlijk om te zien dat mijn lichaam er weer uit begint te zien zoals ik wil. Ik wil mijzelf niet teleurstellen en voel mij soms zelfs schuldig als ik snoep. Echter hou ik niet van extreem gedoe en ben ik van mening dat ik ook lekkere dingen moet kunnen eten. Ik let echter wel goed op wat ik eet, wanneer ik het eet en hoeveel ik eet. Yup, dat is suikervrij eten op mijn manier.

Geheel suikervrij eten zal ik waarschijnlijk nooit doen. Echter eet ik wel steeds minder suiker omdat ik steeds meer besef dat het meer verpest dan goedmaakt. Het is en blijft een proces om het juiste dieet voor jezelf te vinden. Echter is het niet onmogelijk en op een gegeven moment word je er zelfs goed in. Suikervrij eten hoeft in ieder geval niet super extreem in zijn werk te gaan. Het kan een leuke uitdaging zijn waar je ook nog veel voordeel uit kunt halen.

Eet jij ook suikervrij op je eigen manier?

Kaya-Quintana

P.S. Volg mij gezellig op Snapchat en Instagram via @KayaQuintana, thanks!

Comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Grace

    Net als jij eet ik nagenoeg suikervrij. Het heeft mij geholpen van mijn hypoglycaemie af te komen en de laatste jaren voel ik mij dan ook lekker in mijn vel zitten. Daarnaast ben ik ook maar gestopt met de honing die ik in mijn thee deed. In honing zit namelijk fructose en glucose die net als suiker je insulinepeil omhoog drijven. Dan zijn er ook nog enorme sjoemelaars, die honing vermengen met suikerwater! Stevia is een zoetstof die je eventueel kunt gebruiken om je thee of baksels mee te zoeten. Het heeft een lichte bijsmaak, maar dan wen je aan. Kortom voor elke zoetekauw is het wel lastig om aan je ‘trekken’ te komen!

  • Lindsey

    Suikervrij eten vind ik ook lastig. Ik bedoel, er zit suiker in leverworst o.o Laatst vierden we een verjaardag en ik heb 3 taarten gebakken en ik heb in totaal makkelijk 500 gram suiker weggelaten! Dat is gewoon een pak wat je vast kan houden. En het was nogsteeds zoet genoeg. Ik heb het idee dat veel koekjes ed gewoon veel meer suiker bevatten dan nodig is. Leuk om te lezen hoe jij dat doet!

Yes, send me healthy lifestyle tips!

Subscribe to my monthly newsletter fix so you can get all your beauty, fashion and lifestyle news in your inbox.

Love, Kaya-Quintana