Huidverzorging: Parabenen of parabenenvrij?

Parabenenvrij, tegenwoordig zie je dat steeds vaker op cosmetica producten staan. Er zijn dan ook een heleboel mensen die parabeenvrije producten kopen. Sommige zijn er allergisch voor en sommige kopen het omdat ze denken dat het beter is. Maar als je voor de gein, de gemiddelde beauty shopper vraagt wat parabenen zijn, kijken ze je raar aan.  Ik kom ze wekelijks tegen, dit soort beauty shoppers. Ze kopen iets omdat iemand heeft gezegd dat het beter is. Maar waarom het beter is? Daar hebben ze dan weer niet over nagedacht.

In dit artikel wil ik inzoomen op parabenen. Want wat zijn dat dan, die parabenen? Simpel uitgelegd zijn parabenen de ingrediënten die een product goed houden. Ze worden ook wel eens conserveringsmiddelen genoemd. Ze zitten onder andere in cosmetica, eten, verf en levensmiddelen. De meest voorkomende parabenen zijn methylparaben, ethylparaben, propylparaben en butylparaben. Met deze parabenen ben ik maar al te goed bekend. Ik kwam er via een allergie test voor cosmetica achter, dat ik hier allergisch voor ben.

Deze parabenen en nog zeven andere parabenen kunnen bij mij een allergische reactie veroorzaken. Hoe dit er uit ziet weet ik niet. Ik heb namelijk nooit goed kunnen achterhalen of een reactie daadwerkelijk door parabenen was veroorzaakt. Ik heb wel een paar keer een opgezwollen lip, wondjes en bultjes gekregen door een Chanel lipgloss. Ik zag het gebeuren, binnen tien minuten was mijn mond opgezwollen. Maar waren dat de parabenen of iets anders? Op internet kan ik er ook geen plaatjes van vinden. Maar goed, parabenen kunnen dus een allergische veroorzaken bij sommige mensen.

PIN IT!

Maar hoe slecht zijn die parabenen dan? En waarom halen bedrijven ze tegenwoordig uit hun producten? Parabenen schijnen na jarenlang onderzoek niet schadelijk te zijn voor de mens. Ze zijn effectief tegen bacteriën en schimmels en zorgen zo dat het product goed blijft. Parabenen zijn dus zo slecht nog niet. Toch zijn er een aantal milieu organisaties die denken dat het gebruik van parabenen kankerverwekkend of schadelijk kan zijn. Er is een onderzoek uitgevoerd op de universiteit van Reading waar ze die mening op baseren. Hierdoor is er dus al enkele jaren wat stress ontstaan over cosmetica en parabenen die er in zitten.

Bedrijven spelen daar niet alleen op in omdat ze graag “gezondere producten” willen ontwikkelen. Er valt vooral veel geld in te verdienen. Mensen horen ergens een gerucht, worden bang en gaan vervolgens massaal aan de parabeenvrije producten. Kassa! Daarnaast kijk ik graag verder dan mijn neus lang is. Want als er geen parabenen in een product zitten om het goed te houden, wat zit er dan? Wellicht is het vervangende ingrediënt wel schadelijk of kun je het product minder lang bewaren. Dat minder lang bewaren vind ik niet zo erg, dan maak ik het wel sneller op. Maar een schadelijker ingrediënt vind ik wel erg.

Ik ben natuurlijk geen expert op dit gebied. Maar ik vind het wel interessant en ga op onderzoek uit. Voorlopig maak ik me dus niet zo druk om parabenen zelf. Wel om de vervangende ingrediënten die ze dan gebruiken, want daar weet ik niets over. Als je parabenen op een ingrediëntenlijst ziet staan, stress je dan niet meteen. Het is dus niet per definitie slecht voor je, tenzij je er sowieso allergisch voor bent.

Ik ben voorlopig nog niet klaar met dit onderwerp. Mocht jijzelf of iemand die jij kent meer weten over dit onderwerp, laat het dan even weten.

Teach me!

Kaya-Quintana

P.S. Hier vindt je een interessante bron over parabenen!

Comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Katrien

    goed om te weten, zulke artikels!
    ik deel absoluut je mening, wat zijn die vervangproducten??

  • Miss Langhaar

    Ik let er eigenlijk nooit op. Moest het echt kankerverwekkend zijn zou het (hopelijk) toch wel uit de handel genomen worden? Zolang ik er geen problemen door ondervind gebruik ik het gewoon 🙂