Business babe tips, deel 5

Wow, mijn laatste business babe tips stammen alweer uit september 2015. Onacceptabel! Daarom vind je in dit artikel weer een nieuwe lading tips. Want alhoewel ik al sinds 2009 bij de kvk sta ingeschreven, heb ik het afgelopen jaar pas echt veel geleerd. Mijn business tips zijn geschikt voor iedereen die hard werkt aan zijn of haar carrière. Wil je een eigen bedrijf starten of ben je al bezig? Lees dan zeker weten verder!

Dress to impress

De nu wat relaxtere zakenwereld vol met freelancers en eenmanszaken, gedraagt zich soms iets te relaxt als het gaat om het uiterlijk. Het lijkt alsof wij soms vergeten dat mensen visueel zijn ingesteld. Ongemerkt maken wij allemaal beslissingen op basis van wat wij zien. Merken en bedrijven werken elke dag hard aan hun uitstraling en branding. Voor hen is het dan ook belangrijk dat ieder bedrijf wat zij inhuren, aansluit op hun eigen branding.

Het maakt niet uit welk type bedrijf je hebt, het blijft belangrijk om representatief de deur uit te gaan. Of je nu in loondienst of als freelancer werkt, je bent en blijft je eigen visitekaartje. Zou jij iemand die er niet verzorgd uit ziet jouw bedrijf laten vertegenwoordigen? Nee, ik denk het niet. Uiteraard hoef je niet elke dag in een mantelpakje of pak op pad te gaan, maar schone kleding en nette schoenen zijn een must!

Blijf altijd beleefd

Deze week werd ik benaderd door iemand, die graag wilde reageren op de vacature die nu openstaat bij mijn bedrijf. De dame in kwestie stuurde mij het volgende berichtje. “Hi Kaya, jij bent toch de eigenaresse van Bloggers and Brands?” Niet de beste binnenkomer als sollicitant voor een PR functie, met name omdat ik haar nog nooit eerder heb ontmoet. Ik gaf de dame de tip om de volgende keer een formeel berichtje te sturen, zeker als je iemand niet kent.

Vervolgens gaf zij aan dat ze dat nooit doet, naar haar mening was dat niet nodig. Als je mij al zo aanspreekt, hoe spreek je dan onze klanten aan? Die zouden zo van hun stoel afvallen, want het is gigantisch onbeleefd. Het is dan ook wel duidelijk dat zij de baan niet krijgt. Toch komen dit soort onbeleefde acties vaker voor dan je zou denken. Blijf dus altijd beleefd en houd het taalgebruik formeel, tot je zeker bent van de relatie die je hebt opgebouwd met jouw contactpersoon.

business babe tipsPIN IT!

Blijf jezelf, blijf uniek

De twee bovenstaande tips komen wellicht wat stijfjes over, echter kun je daar zeker je eigen weg in vinden. Het is belangrijk om jezelf en je eigen unieke eigenschappen terug te laten komen in alles wat je doet. Zo draag jij misschien altijd een gezellig hoedje en sluit jij je mails af met een motiverende quotes. Jezelf blijven mag en is ook uiterst belangrijk. Daarmee zet je jezelf als ondernemer op de kaart en maak je jezelf overal herkenbaar.

Zo draag ik graag hoge hakken en krijgen nieuwe klanten altijd een doos met chocolaatjes. Als ik mijn klanten eenmaal ken, maak ik graag een gezellig praatje met hen. Wij maken grapjes, kletsen over hun vakanties en werken ondertussen door. Mijn klanten weten dat ik hen graag leer kennen en tijd voor hen maak. Dat maakt mijn bedrijf, tussen alle formaliteiten door, heel uniek. Ik hou mij aan alle zakelijke regels, maar wel op mijn eigen gezellige manier.

Afspraak is afspraak

Ik hou mij altijd aan mijn eigen afspraken. Het komt zelden voor dat het mij niet lukt en dan probeer ik het alsnog op te lossen. Tussen alle mensen die dat niet doen, val ik als ondernemer op. Mijn netwerk weet dat ik betrouwbaar ben of op tijd aangeef dat ik hen niet kan helpen. Mijn advies voor jou is om hetzelfde te doen. Zakendoen met een andere ondernemers vraagt namelijk veel vertrouwen.

Als iemand geen vertrouwen in jou heeft, is het snel afgelopen. Als jij de afspraak maakt om iemand terug te bellen en je doet het niet, dan zegt dat heel veel over jouw betrouwbaarheid. Waarom zou een klant geld uitgeven aan jouw bedrijf, als je toch niet levert wat je belooft? News travels fast en verhalen over jouw onbetrouwbaarheid dus ook. Dat betekent minder of helemaal geen klanten meer. Hou je dus aan de afspraken die je maakt.

Maak heel veel plezier

Plezier hebben in wat je doet is heel belangrijk. Het maakt niet uit of je een ondernemer bent of voor een baas werkt. Je kunt op vele manieren aan je carrière werken, maar doe het alsjeblieft met veel plezier. Dit is niet echt een business tip, maar een lifestyle tip. Ondernemen is namelijk ook een lifestyle en eentje waarin je veel ruimte kunt creëren voor plezier.

Maak er gebruik van, zeker als je voor jezelf werkt. Als eigen baas kun je spontaan besluiten om eerder te stoppen en een terrasje te pakken. Zorg ervoor dat je goed voor jezelf zorgt, zodat je elke dag met nieuwe energie aan de dag kunt beginnen. Er zijn tijden geweest dat ik te serieus was en te lang doorging met werken. Daar werd ik niet gelukkiger van. Daarom maak ik nu bewust meer tijd voor plezier en mijn werk is daardoor alleen maar leuker geworden.

Heb je iets aan mijn business tips? Laat het mij dan zeker weten, thanks!

Kaya-Quintana

P.S. Je kunt mij volgen op Snapchat en Instagram via @KayaQuintana, see you there!

business babe tipsPIN IT!

Comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • marije

  Mooie tips! Zeker belangrijk om representatief te zijn en in eerste instantie netjes te bliiven. Naar mijn idee is investeren in je zakenrelaties het allerbelangrijkste, interesse tonen, tijd investeren en weten met wie je praat. Een klamt waardeert het als je de kleine details onthoudt en je bijv vraagt hoe de vakantie was. Op die basis kun je een hele succesvolle relatie opbouwen met een klant.

  Leuk om te lezen hoe jij er tegenaan kijkt!

 • Marle

  Leuke tips en absoluut waar! Ik lees nu het boek Powervrouwen van Julia Pimsleur en dat staat ook boordevol waardevolle tips, een aanrader!

  • Kaya-Quintana
   Marle

   Dank voor de tip, die ga ik zeker even googlen 😀