Ik durf niet naar de sportschool

Ik durf niet naar de sportschool! Als jij dit regelmatig denkt en daarom niet naar de sportschool gaat, dan beroof je jezelf van een heel toffe ervaring. Toch komt het vaker voor dan je denkt en gaan veel mensen niet naar de sportschool omdat ze niet durven. Angst voor de sportschool is eigenlijk helemaal niet nodig, maar ik weet zelf maar al te goed dat zo’n ‘angst’ heel erg in de weg kan zitten. In dit artikel daarom mijn tips om ervan af te komen, let’s go!

ik durf niet naar de sportschoolPIN IT!

Laten wij eerlijk zijn

Als ik heel eerlijk ben dan wilde ik vroeger liever thuisblijven omdat ik verlegen was. Of omdat ik niet wilde dat mensen mij zouden zien. Dat kwam met name omdat ik toen meer last had van eczeem en tijdens het sporten werd dat erger. Aangezien in het dagelijks leven mensen al zo raar naar mij keken, zou dat voor mijn gevoel in de sportschool nog erger zijn. Ik dacht en voelde dingen die eigenlijk niet aan de orde waren, want eigenlijk is niemand in de sportschool daar om op mij te letten. Iedereen is gewoon lekker aan het sporten.

The bottom line is dat je vaak het gevoel hebt dat er iets ergs gaat gebeuren. Dat er iemand naar je kijkt, dat mensen je zullen uitlachen of dat je zelf misschien iets heel stoms doet. De sportschool kan ook intimiderend overkomen. Al die apparaten en je weet niet meteen hoe alles werkt. De mooie mensen die er rondlopen en met het grootste gemak lijken te sporten. Yes, dat voelt ook een beetje eng maar het is slechts een gevoel.

Wat kun je eraan doen?

Ten eerste is het een goed idee om te beseffen dat hetgeen wat je tegenhoudt (in mijn geval verlegen zijn), vaak slechts een gevoel of een emotie is. Beide kun je zelf verwerken door er een realistische oplossing tegenover te zetten. Voorbeeld: Je bent bang dat je niet snapt hoe een apparaat werkt en dat je daardoor een blunder maakt. Een goede oplossing is om hulp vragen in de sportschool aan het personeel. Heel simpel en effectief!

Zo leer je namelijk hoe je het apparaat juist moet gebruiken, hoef je niet eerst zelf te prutsen en van slag te raken. Het is goed om te onthouden dat werkelijk overal een oplossing voor is. Toen ik vroeger meer last had van verlegenheid, ging ik soms gewoon even naar de kleedkamer. Dan nam ik een slokje water, keek even op mijn telefoon en gaf mijzelf een peptalk. Een momentje rust deed wonderen en daarna kon ik weer lekker sporten.

bang voor de sportschool

De juiste sportschool

Op dit moment sport ik bij een superleuke sportschool. Een paar jaar geleden stond ik ingeschreven bij een sportschool waar ik mij niet op mijn gemak voelde. Ik ging daarom steeds minder en uiteindelijk ging ik helemaal niet meer. Dat kwam door de sfeer, de (oudere) mensen die er rondliepen en vervelende jongens die zich opdringerig gedroegen. Daardoor ontstond er een gevalletje ‘Ik durf niet naar de sportschool!’

De juiste sportschool vond ik door te vragen aan vrienden en familie waar zij gingen sporten. Tevens kan je tegenwoordig online veel reviews en foto’s van sportscholen vinden. Je kunt bij veel sportscholen ook een dagpas aanvragen. Zo kun je eerst een hele dag gratis alles uitproberen. Dat vond ik zelf erg fijn want zo kon ik precies zien welk type mens er rondliep in de sportschool die ik op het oog had. Tevens kon ik ervaren hoe het personeel zich opstelde, de ruimte checken en de apparaten proberen.

Wie wil er mee?

Yes, samen sporten helpt soms ook om over je ‘angst’ heen te komen. Toen ik voor het eerst ging sporten bij de sportschool waar ik nu sport, ging mijn zusje gezellig mee. Zij staat al langer ingeschreven bij die sportschool, waardoor ik haar kon inzetten als mijn expert. Daarnaast is mijn zusje super relaxt en kunnen wij altijd samen lachen. Toen ik dus onderuitging tijdens een squat (vraag mij niet hoe), was het ook minder erg omdat wij er samen lol om hadden.

Ik raad je dus ook zeker aan om met iemand te gaan sporten waar je lol mee kunt hebben. Als de sfeer goed is, valt een angstig gevoel lekker snel weg. Daarnaast kun je elkaar ook motiveren en inspireren. Mijn zusje is bijvoorbeeld ‘the queen of squats’ en door haar ben ik beter gaan squatten. Als mijn zusje een beetje suffig is ga ik haar altijd een beetje plagen en uitdagen, dan gaat ze vanzelf weer harder sporten. Samen sporten is dus een goede tip!

ik durf niet naar de sportschool

Maak een plan

Een van de grootste redenen van niet naar sportschool durven, is het niet hebben van een plan. Sinds ik in juni weer ben gaan sporten, maak ik altijd een plan voor ik van start ga. Ik zoek thuis via Youtube sportroutines op, vraag advies aan mijn moeder of zusje en Google heel wat af. Zo weet ik van tevoren welke oefeningen ik wil doen, waarom ik ze graag wil doen en welke apparaten ik ervoor nodig heb.

Zo voel ik mij zeker over wat ik ga doen in de sportschool en sta ik nooit zenuwachtig om mij heen te kijken. Ik heb mijn plan altijd in mijn hoofd, maar ik zie ook weleens mensen die hun plan op een blaadje meenemen. Zij schrijven dan de gewenste oefeningen uit en houden alles bij. Persoonlijk vind ik dat ook een goed idee. Met name omdat je dan ook iets in je handen hebt als je even niet weet wat je moet doen. Op de een of andere manier helpt dat soms bij het aannemen van een prettige houding, handig!

Oeps, dit artikel veel langer geworden dan ik dacht. Ik hoop dat je er iets aan hebt en binnenkort lekker kunt gaan sporten!

Kaya-Quintana

P.S. Durf jij wel of niet naar de sportschool?

Comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Nicole

  Dat niet durven is bij mij nooit het geval geweest al voel ik me wel altijd ongemakkelijk. Maar ik kom er voor mezelf niet voor een ander. Samen sporten is erg leuk maar kon voor mij ook een reden zijn om niet te gaan als m’n vriendin niet ging.

  • Kaya-Quintana
   Nicole

   Precies, vaak durf je wel maar is het zo’ stom gevoel wat in de weg zit. Gelukkig kun je er ook vanaf komen 😀

 • Sophie

  Hey,
  Ik wil zelf ook altijd heel graag naar de sportschool maar ik ben ook best wel bang.
  Want kinderen die vroeger bij mij op school zaten (ik ben 15) gaan daar ook heen, en dat zijn absoluut geen vriendinnen van mij, zeg maar het tegenovergestelde van vriendinnen.
  En ik ben bang om hen of andere bekende mensen tegen te komen.
  Want ik denk altijd dat hun het raar vinden als zo’n ‘jong’ meisje gaat sporten.
  Ik vind je YouTube kanaal en je blog heel leuk!
  Ik heb ook veel aan dit artikel gehad 🙂
  Xx soof

  • Kaya-Quintana
   Sophie

   Bedankt voor je leuke comment! Mijn zusje ging al sporten toen ze zestien was, dus je kan gewoon lekker sporten. Het is alleen maar cool dat je zo vroeg goed aan jezelf wil werken, you go girl!