Wat ik heb geleerd als ondernemer

Ik heb het er niet heel erg vaak over, omdat ik dacht dat een artikel over ondernemen saai zou zijn. Echter merk ik dat er juist heel veel mensen zijn die vragen hebben over ondernemen en een bedrijf starten. Ik ben zelf gek op ondernemen en ik kan er uren over kletsen. In dit artikel wil ik je daarom graag vertellen wat ik heb geleerd als ondernemer. Ik wil je graag inspireren en motiveren, met name als je het zelf ook eens wilt proberen. Are you ready?

Gewoon doen

Als je denkt dat je een goed business plan hebt, dan moet je het gewoon doen. Er zijn namelijk genoeg mensen die blijven hangen bij een idee, om er vervolgens nooit eens iets mee te doen en daar uiteindelijk erg van balen. Ondernemen is namelijk gewoon doen, want door stilstaan kom je nergens. Uiteraard heb je een goed plan nodig en moet je jezelf goed informeren voordat je aan de slag gaat. Maar dat is niet zo moeilijk als het lijkt!

Wees geen control freak

Wat ik als ondernemer heb geleerd is dat ik dingen die ik zelf niet zo goed kan moet uitbesteden. Dat betekent dat ik een ander moet vertrouwen met een deel van mijn bedrijf. Dat vind ik persoonlijk heel erg eng. Mijn bedrijf is namelijk mijn kindje en daar mag niemand aankomen. Echter heb ik in snel tempo geleerd om te vertrouwen op de expertise van andere professionals.

Door bijvoorbeeld het uitbesteden van juridische documenten voel ik mij nu heel zeker, want alle documenten zijn in elkaar gezet door een professional. Als ik nu mijn algemene voorwaarden aan een potentiele klant geef, dan weet ik dat het goed zit. Die zekerheid voelt heerlijk tijdens het ondernemen. Nu vind ik het vooral heel fijn om iets uit te besteden aan een ander die er beter in is dan ik. Dat doen mijn klanten immers ook bij mij, vertrouwen creëert vertrouwen.

ondernemerPIN IT!

Keihard onderuitgaan

Ondernemen en een bedrijf runnen is een proces. Het gaat nooit perfect of zoals je had gedacht, maar dat is juist de uitdaging. Je kan soms keihard onderuitgaan om vervolgens weer keihard te knallen. Het voordeel van fouten maken is dat je ervan leert, zodat je dezelfde fouten niet meer hoeft te maken als je bedrijf eenmaal goed loopt. Tevens is het heel belangrijk om jezelf niet voor je hoofd te blijven slaan voor die ene fout.

Dat is iets waar ik zelf af en toe nog tegen aanloop. Ik wil het gewoon heel graag goed doen en tik mijzelf ook hard op de vingers als ik iets beter had kunnen doen. Maar ondernemen moet leuk zijn en mijzelf constant op mijn kop geven als iets niet meteen lukt is niet leuk. Plezier hebben in het runnen van je eigen bedrijf is heel belangrijk. Altijd blijven lachen wat er ook gebeurt is echt een goede mantra, haha!

All day everyday

Ik wist van tevoren dat ik elke dag met mijn bedrijf bezig zou zijn. In het begin gebruikte ik naast mijn baan in loondienst elke uurtje dat ik vrij had. Ik kwam er al snel achter dat ik het zo niet lang ging volhouden. Daarom heb ik voor mijzelf openingstijden gecreëerd zoals eigenlijk elk bedrijf ze heeft. Voor mijn bedrijf ben ik elke werkdag van 09.00 tot 17.00 te bereiken en daarna ben ik vrij. Want ook ondernemers zijn mensen die weekend nodig hebben. Dat moet je jezelf ook echt gunnen zodat je jaren later nog steeds uitgerust aan de slag kunt.

Wow, wij zijn alweer bij het einde van dit artikel. Uiteraard ben ik er benieuwd naar wat je van dit artikel vindt. Laat je het mij even weten?

Thanks,

Kaya-Quintana

P.S. Do what you love and you won’t work a day in your life!

Comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.