
Alhoewel suikervrij eten de laatste tijd een grote hype is, vertelde mijn moeder mij al vanaf vijf jaar oud dat ik zo min mogelijk suiker moet eten. Omdat het gezonder is maar ook omdat suiker bij mijn allergieën en eczeem verergert. Vanaf mijn achttiende ging gezond eten het raam uit en werd ik ook een stuk dikker. Op mijn drieëntwintigste besloot ik weer beter te eten en vorige maand kocht ik daarom het sugar challenge ebook en het 100% suikervrij in 30 dagen ebook.
Ik wil namelijk echt graag zoveel mogelijk suikervrij eten maar dat is lastig voor mij. Als ik gestrest ben of veel druk voel ga ik snoepen. Met name koekjes zijn mijn grootste valkuil. Ik eet zo een heel pak op en daarna nog wat brownies. Ik had gehoopt dat het boek 100% suikervrij in 30 dagen van Carola van Bemmelen mij zou helpen maar helaas is dat niet zo. Ik wil je graag vertellen waarom, lees dus snel verder.
LET OP! Dit zijn mijn ervaringen met dit product en mijn mening. Het geldt dus niet voor iedereen want misschien ben jij juist wel tevreden met een product dat ik review of juist niet.
Product: 100% suikervrij in 30 dagen
Auteur: Carola van Bemmelen
Cijfer: 6
Samenvatting: Het wordt steeds duidelijker dat suiker een enorme invloed heeft op de gezondheid. Sterker nog: het zou weleens de hoofdoorzaak kunnen zijn van de huidige obesitasepidemie en veel welvaartsziekten. Carola van Bemmelen daagt je uit om 30 dagen lang suiker te laten staan. Met haar 3-fasenplan gaat dat lukken! Gevarieerde recepten (van ontbijtjes tot snacks, van bijgerecht tot overheerlijk dessert), voorbeeldmenus en praktische tips helpen je de maand door. Je bemerkt razendsnel effect: voel je energieker, ervaar een betere nachtrust, én gewichtsverlies. Gun jezelf deze gezondheidsverbetering en doe mee aan de Sugarchallenge! Veel informatie over wat suiker met je doet. Praktisch stappenplan om direct aan de slag te gaan. Ingrediënten verkrijgbaar bij de supermarkt: geen dure biowinkels
Prijs: €10,99 via Bol.com
Voordelen: Snel bewust worden van wat je je lichaam en gezondheid aan doet door het eten van suiker. Carola legt heel goed uit wat suiker is, hoeveel verschillende suikers er zijn en welke je het beste wel of niet kunt gebruiken. Tevens legt ze heel goed uit waarom en hoe je nog meer trek krijgt in suiker als je er eenmaal aan begint. Maar ook hoe dips, vreetbuien en afkickverschijnselen ontstaan.
Door het lezen van dit boek begrijp ik beter hoe mijn lichaam werkt. Waarom ik altijd moe en chagrijnig word na een vreetbui gevuld met koekjes, cakes en snacks. Ik begrijp nu ook beter welke producten ik kan gebruiken om mijn lekkere trek te stillen zonder binnen vijf minuten weer trek te hebben. Carola heeft bijvoorbeeld suggesties voor suikervervangers maar vertelt ook in welke producten suiker zit zonder dat wij het weten en welk voedsel hetzelfde effect heeft als een suiker.
Nadelen: Alhoewel Carola heel veel nuttige info geeft over suikervrij eten, heb ik weinig steun aan het boek als het gaat om volhouden. Ik had gehoopt dat er een maandplan in zou staan met gerechten voor elke dag. Carola’s boek schrapt namelijk zelfs aardappelen en rijst omdat dit ook omgezet wordt in suikers in je lichaam. Erg interessant maar wat moet ik dan in godsnaam koken en eten? Daar vertelt Carola dus vrij weinig over. Er staan bar weinig ontbijt, lunch en diner suggesties in en dus hield ik het helaas niet vol.
Het is één ding om te vertellen wat je het beste niet kan eten maar geef dan ook voldoende suggesties wat je wel kunt eten. Dat doet ze dus helaas niet en daarom was ik na een week al van de wagen afgevallen met de sugar challenge. Als je werkt en/of studeert of een gezin hebt is het lastig om zelf alles uit te dokteren. Een maaltijdplan per week of maand had heel handig geweest.
Conclusie: Als je wilt begrijpen waarom suiker niet goed voor je is en wat je dan wel kunt gebruiken, dan is dit boek een toppertje. Het helpt je bij het opfrissen van je koelkast en keukenkastjes. Echter vind ik de weinige suggesties en alternatieven in dit boek echt een groot nadeel. Soms vind ik het boek ook te rigoureus want zelfs rijst, aardappelen en pasta’s worden in de hoek gezet. Persoonlijk vind ik het dan nog wel heel moeilijk om te koken, zeker omdat ik voor veel vervangers van deze producten zoals noten en pinda’s allergisch ben.
Dit boek zet je in ieder geval aan het denken en voor mij werkte het heel motiverend. Ik ben nu elke dag bezig met bewust nadenken over wat ik in mijn mond stop. Ik ben zelf niet iemand die nooit meer suiker wil eten want daarvoor vind ik het gewoon te lekker. In het weekend wil ik gewoon een ijsje of gebakje kunnen eten in plaats van panisch elk etiket te lezen en elke traktatie het raam uit te gooien.
Kortom een interessant boek maar niet op alle punten even handig,
Kaya-Quintana
P.S. Heb jij dit boek ook gelezen en wat is jouw mening?
me
Voor mij valt dit boek helaas in de categorie”Overdrijven is ook een vak”als ze zelfs dingen als aardappelen gaat afraden. Dit soort boeken kunnen toch rare eetstoornissen opwekken bij mensen die zich makkelijk laten beïnvloeden en alles wat de schrijfster neerzet als zoet koek slikken, slechte ontwikkeling.
Volgens mij heb een interview gehoord van deze dame op de radio en daar werden haar theorieën behoorlijk gekraakt door deskundigen, zeker omdat ze dingen zit te beweren zonder er verder op in te gaan wat bijvoorbeeld voor diabeten zeer schadelijk kan zijn.
grace
Ik ben het met je eens, het gaat soms wel erg ver met al die voedsel goeroes!
Vele volkeren eten rijst en pasta’s, het is mis gegaan toen ze al het graan gingen manipuleren en mensen niet meer aten omdat ze honger hadden. Men ging voedsel zien als troost voor alle emoties die men als mens maar kent.
Letterlijk ‘zoethoudertjes’ dus!
Petra
Ik heb genoten van dit artikle, omdat ik er best wel het een en ander van mijn eigen gedachtengang in herken…Ik denk dat je inderdaad niet zou moeten gaan overdrijven,. tenslotte natuurlijke suikers ook wel een bepaalde functie en is natuurlijk niet alleen maar negatief…de voedingsdiscussies zijn al jaren aan de gang en zullen ook nog wel jaren doorgaan en ik denk dat een ieder zelf eenw eg moet gaan vinden waar men zich het beste bij voelt…
Annelies
Hoi,
Ik was van plan om het boek te kopen maar nu ik je mening over het boek lees vind ik het zonde van mijn geld.
Als je geen rijst en aardappelen mag hebben maar wel vijgen, dadels en rozijnen zit je volgens mij niet op het goede spoor van suikervrij. Dus te overdreven op 1 gebied en op het andere gebied totaal niet. Kent iemand het boek zonder suiker?
Groetjes Annelies
Kaya-Quintana
AnneliesIk heb ook het boek I quit sugar via bol.com gekocht. Dat vind ik wat beter dan de sugarchallenge. Helaas staat er meer in wat je niet mag maar weinig suggesties met wat je dan wel mag en hoe je dat per dag het beste kan indelen.
Yolanda
Door het hebben van een latex allergie kan ik veel dingen niet eten ivm kruisbestuiving. O.a. alle noten, vijgen, mango, kiwi, papaya, aardappelen en nog vele dingen meer… Of het een wel en dan moet er minimaal 48u tussen zitten om het ander te mogen eten. (voorbeeld paprika en uien) Helaas zijn vele gezonde en biologische voedingssuggesties wel op voorgaande gebaseerd. Nu vraag ik mij af hoe verder om toch gezonder en met minder “foute” voedingsstoffen toch tot een gezonder gewicht te kunnen komen?!
Kaya-Quintana
YolandaIk kan ook heel veel niet eten maar ik eet nu wel gezonder. Ik probeer zoveel mogelijk al het fruit te eten wat ik wel mag. Ik eet zo min mogelijk brood, pasta en suiker. En echt niet super streng, want ik vind dat het wel leuk moet blijven. Ik maak ook zo veel mogelijk zelf en vers 🙂 Heb wel echt lang moeten zoeken naar goede recepten. Misschien heb je iets aan die van mij op mijn blog. Daar zitten al veel allergenen niet in 🙂
Ger
Misschien een goede tip? Het boek Paleo-recepten.
Quirine Sebel
Deliciously Ella en het en het voedselzandloper kookboek onderschrijven dezelfde voedsel adviezen. Het zijn beide kookboeken, vol recepten + foto’s zodat het uitzoeken van een maaltijd of hapjes tussendoor veel gemakkelijker is !
Kaya-Quintana
Quirine SebelMmm, dank voor de tip. Ik ga er eens naar kijken 😀