5 business babe tips

Vorige week noemde iemand mij voor de grap een business babe, haha! Klinkt leuk en het is waar! Op dit moment blog ik fulltime, werk ik al een tijdje in online pr en wil ik graag nog een vast baantje erbij. Uiteraard heb ik hard moeten werken voor mijn huidige positie en dat blijft voorlopig zo. Echter zijn er wel een paar handige tips die jou ook vooruit kunnen helpen, die ik graag met je wil delen. Dus bij deze mijn business babe tips, are you ready?

Bescheiden zijn? No way!

Uiteraard siert bescheiden zijn iedereen, maar laat dat je niet stoppen met jezelf op de kaart zetten. Iets wat ik al vroeg leerde toen andere mensen er met ‘mijn’ kansen vandoor gingen. Die mensen waren namelijk mondiger dan ik en gingen achter de kansen aan. Ze lieten de tegenpartij goed weten wat ze voor hen konden betekenen. Terwijl ik dacht dat het beter was om bescheiden te zijn en af te wachten.

Hiervan leerde ik dat er niks mis mee is, om jezelf te kunnen verkopen. Bescheiden zijn is prima tot op zekere hoogte. Het is namelijk leuk als jij weet wat je kunt, maar dat kunnen andere mensen niet ruiken. Er is dus niets mis mee om tijdens een gesprek met een potentiele klant/collega/etc. op een leuke manier te vertellen wat jij voor de ander kunt betekenen. Learn to sell yourself!

business babe tips

Are you for sale?

Jezelf kunnen verkopen is heel belangrijk en het kan even duren voordat je het onder de knie hebt. Je kunt in ieder geval goed letten op dit simpele rijtje:

Wie: Jezelf duidelijk voorstellen met je naam, visitekaartje en een leuk verhaal
Wat: Kort en duidelijk omschrijven wat jij kan en kunt betekenen voor de ander. Niemand houdt van lange verhalen, daar zijn we vaak veel te lui voor
Waarom: Heel leuk dat je b.v. olifanten verkoopt, maar waarom? Vertel bijvoorbeeld dat olifanten je lievelingsdieren zijn, waarom ze zo leuk zijn om als huisdier te hebben en waarom de persoon waarmee je praat ze zeker eens moet bekijken.

Natuurlijk is olifanten verkopen erg ver gezocht, maar je zou het wel als openingszin kunnen gebruiken. Als je iemand vertelt dat je olifanten verkoopt dan heb je meteen alle aandacht, haha! Maar even serieus, denk er eens over na hoe jij overkomt. Kun jij kort, bondig en leuk vertellen wat je doet en kunt? Leer jezelf pitchen en verkopen. Trust me, dat is het halve werk.

business babe tips

Alles voor elkaar

Het is fantastisch als je jezelf goed kunt verkopen, maar kun je ook leveren? Mail jij echt terug naar die potentiele klant? Kom je daadwerkelijk opdagen bij dat ene event? Loop je net iets harder dan je concurrent voor hetzelfde bedrag? Nobody likes the blablabla without the back up. Zorg er dus voor dat je alles kunt, waarvan je zegt dat je het kunt. Een beetje bluffen kan geen kwaad, maar keihard door de mand vallen is alles behalve handig.

Hetzelfde geldt voor simpele dingen zoals je contactgegevens, je cv en je website. Deze moeten up to date zijn en je bereikbaarheid moet goed zijn. Kom je afspraken na ook al komen ze niet altijd even handig uit. Daarnaast is het beter om goed te zijn in één ding, dan drie dingen tegelijk doen en alles maar halfbakken uitvoeren. Uiteraard kun je jezelf altijd nog ontwikkelen maar een goede basis is heel belangrijk.

iphone

Netwerken

Ik las laatst een mooie quote op Instagram: “work so hard that you don’t have to introduce yourself.” Alhoewel ik ook ben van het zo veel mogelijk bereiken in korte tijd, vind ik deze quote wel heel goed. Met name in het geval van netwerken is het heel belangrijk om jezelf goed te positioneren. Tevens is het belangrijk om jezelf online ook goed te positioneren. Aangezien iedereen tegenwoordig bijna alles online doet, moeten online en offline in elkaar overlopen. Netwerken is namelijk niet alleen hoi zeggen en een visitekaartje geven.

Het is ook nog een mailtje sturen en iemand later nog eens uitnodigen voor een kopje koffie. Leer mensen herkennen en spreek ze ook aan op een persoonlijk niveau. Vraag die ene dame eens hoe het met haar hondje gaat. Check even hoe het met het kindje van die oude collega gaat. Of vraag simpelweg eens hoe het met de ander gaat. Follow ups zijn heel belangrijk als het gaat om netwerken, want zo bouw je pas echt een waardevolle relatie op.

bon bons

Bedankt!

In mijn eerste leerjaar van mijn HBO opleiding MWD, drukte één van mijn docenten de hele klas het volgende op het hart: “Zeg altijd dankjewel, want het is niet vanzelfsprekend dat een ander iets voor je doet. Waardeer de ander voor zijn of haar inzet, dat zullen ze onthouden. Iemand die zich gewaardeerd voelt, zal sneller zijn best voor jou willen doen.” Denk er maar eens over na, dat zou jij ook doen.

Het is nu eenmaal zo dat als iemand jou vriendelijk behandelt, je daar veel meer voor over hebt dan iemand die onvriendelijk is. In het zakelijk leven is de bedrijfscultuur vaak al erg hard. Iemand die dan vriendelijk en vrolijk is, valt veel meer op en krijgt soms veel meer kansen. Je vangt meer vliegen met honing dan azijn. Uiteraard moet die vriendelijkheid wel gemeend zijn, because no one likes a fake.

Uiteraard heb ik nog veel meer tips, maar deze gebruik ik zelf dagelijks. Ik hoor natuurlijk graag of jij er ook iets aan hebt. Wil je nog een artikel met business babes tips? Laat dan meteen een comment en jouw eigen business tip achter!

Kaya-Quintana

P.S. Meer business babe tips? Like en volg dan via Bloglovin, thanks!

Comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Ruby Manuela

  Bedankt voor deze blog post! Erg nuttig. Ik ben nu bezig met solliciteren en probeer mezelf op de kaart te zetten. Toptips!

  • Kaya-Quintana
   Ruby Manuela

   Top! Ik duim voor je!

 • Danielle

  Leuke post met goede tips! Vooral de eerste tip moet ik mezelf ook vaak aan herinneren. Je kan wel heel goed zijn, als niemand het ziet heb je er niks aan.

  Ik mag wat dat betreft nog wel wat assertiever worden.

  • Kaya-Quintana
   Danielle

   Yes, kick some ass. Ze zeggen wel eens dat brutale mensen de halve wereld hebben, daar ben ik het wel mee eens 😀

 • Farah

  Leuk en leerzaam artikel Kaya. Bij mij is vaak mijn onzekerheid een probleem.

 • Deisy

  Wat een ontzettende inspirerend artikel meis. Die powervrouw komt er echt even uit haha 😉 Echt mooi om te zien en zijn ook zeker tips waar ik het mee eens ben en zeker ook vaak bij stil sta. Dus dank je wel voor het delen hiervan 🙂 X

  • Kaya-Quintana
   Deisy

   You’re welcome 😀

 • Marloes | Budgetproof.nl

  Zeg altijd dankjewel is een goede! Ik doe dat zelf altijd heel bewust, maar ik vind dat het echt veel te weinig voorkomt…. zo vaak dat het lijkt alsof het maar voor lief genomen wordt.

  • Kaya-Quintana
   Marloes | Budgetproof.nl

   Idd, gewoon blijven bedanken dus 😀

 • Lisanneleeft

  Die laatste is zó waar! Toen ik nog op kantoor werkte bedankte ik mensen wanneer ze iets voor me deden, maar gaf ook complimentjes wanneer iets positiefs me opviel. Dat werd echt super weinig gedaan, dus dan zie je iemand echt opleven wanneer diegene een complimentje krijgt 🙂 Fijn is dat, ook gewoon heel leuk om te doen dus!

  • Kaya-Quintana
   Lisanneleeft

   I agree! 😀

 • grace

  Nou, aan deze tips heeft iedereen wat, in welke branche dan ook!

  Dus bij dezen: Bedankt 🙂

  • Kaya-Quintana
   grace

   Alstu! 😀

 • diana

  leuk artikel, en ik wil zeker nog wel meer tips. daar heb je nooit genoeg van 😉 ik vind vooral de eerste heel lastig. ik ben nog niet actief bezig met mezelf te verkopen, maar ik denk dat ik hier wel heel erg tegen aan zal gaan lopen. want dat is gewoon niet hoe ik ben. maar ik denk wel dat ik dat zal moeten gaan leren. via internet, dus mail, zal het wel gaan. maar in het echt vind ik dat heel erg lastig.

  was trouwens al weer even niet op je blog geweest, dus ga m nu weer even doorspitten 😀

  Xdiana

  • Kaya-Quintana
   diana

   Die eerste is inderdaad lastig maar het werkt wel heel goed, gewoon oefenen 😀

 • Droika Engelen

  Toffe tips! Ik heb je blog net leren kennen via blogsociety en ik vind hem echt super. je hebt een aangename en persoonlijke manier van schrijven.

  • Kaya-Quintana
   Droika Engelen

   Wat leuk om te lezen, bedankt voor je toffe comment!

 • Sophie

  superhandig artikel! ik ben niet zo’n bussiness ‘babe’ als jij maar je blog is heel gaaf!

  • Kaya-Quintana
   Sophie

   Lief, dank je wel! Een business babe kan b.v. ook een student zijn. Business is natuurlijk overal 😀

Yes, send me healthy lifestyle tips!

Subscribe to my monthly newsletter fix so you can get all your beauty, fashion and lifestyle news in your inbox.

Love, Kaya-Quintana