Bloggers guide: Beter plannen en inspiratie tips

Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekend dat je met frisse moed aan je blog kunt werken. In dit artikel wil ik je graag tips geven met betrekking tot het bedenken van artikelen en het plannen om ze te schrijven. In het begin had ik zelf namelijk veel moeite met het bedenken en schrijven van artikelen. Ik keek veel te veel naar andere bloggers en hoe zij het deden. Hierdoor ging mijn eigen creativiteit achteruit en dat willen we natuurlijk niet hebben!

bloggers guidePIN IT!

Notebook

Van mijn stagebegeleider leerde ik dat je altijd pen en papier bij je moet hebben. Hij zei: “Waarom zou je alles onthouden, als je het ook kunt opschrijven?”. Makes sense doesn’t it? Daarom heb ik een agenda, een to do list en een notebook speciaal voor mijn blogs. Goede ideeën komen namelijk vaak op momenten dat je ze niet kunt uitwerken. Daarom heb ik een notebook in mijn tas, zodat ik mijn ideeën kan opschrijven en meteen gedeeltelijk kan uitwerken.

Toen ik nog fulltime werkte kreeg ik vaak ideeën tijdens werktijd. In mijn pauze schreef ik dan snel alle ideeën op en werkte thuis in de avond alles uit. Vooral voor mensen die naast hun blog werken of studeren, is dat heel handig. Je hoofd zit dan al zo vol met alles wat je nog moet doen, waardoor je creativiteit snel kan verdwijnen. Daarom zijn al je ideeën als het ware goud waard en moet je ze goed bewaren. Alles opschrijven dus, al lijkt het nog zo suf!

bloggers guidePIN IT!

Plannen

Ik schreef eerder al een artikel over thuiswerken, die je hier kunt vinden. Maar wat als je nog werkt en/of studeert? Plannen is dan heel belangrijk want je bent al veel tijd kwijt aan je dagelijkse bezigheden. Ik had voor mezelf twee a drie blogdagen ingepland. Op zondag begon ik met artikelen voor maandag, dinsdag en woensdag. Op woensdag ging ik aan de slag voor donderdag en vrijdag en werkte ik al een beetje vooruit voor het artikel van maandag.

Ik had namelijk voor mezelf besloten om elke werkdag één artikel te posten. Dat was en is voor mij nog steeds het beste ritme. Door deze planning kan ik namelijk op tijd de beste artikelen afleveren met plezier. En die drie dingen zijn super belangrijk als het gaat om bloggen. Uiteraard moet je voor jezelf uitzoeken welke dagen goed zijn om te bloggen, maar een vast schema maken is sowieso een goed plan.

bloggers guidePIN IT!

Creative window

Mijn oude psychologie lerares riep eens door de klas dat we gebruik moeten maken van onze “creative windows”. Volgens haar is een creative window, dat moment waarop je ineens giga veel inspiratie hebt. Ik heb dat altijd als ik onder de douche sta of als ik de hond uitlaat. Op zo’n moment moet ik heel snel naar huis rennen om het er uit te typen. Of ik moet mijn idee snel in mijn notebook zetten zodat ik het niet vergeet.

Als je van jezelf weet wanneer jij vaak een creative window hebt, dan kun je jezelf aanleren daar gebruik van te maken. Op het moment dat je veel inspiratie hebt, schrijf je ongetwijfeld de beste artikelen en krijg je de beste ideeën. Als je oefent op het gebruik maken van je creative window, dan kun je daarop je blog planning aanpassen. Ik heb dat zelf nu eindelijk een half jaartje onder de knie, en sindsdien zijn mijn artikelen verbeterd.

work dream blog

Hopelijk heb je iets aan mijn tips en kun je ze op je eigen manier gebruiken. Koop dus een leuk notebook, pak je agenda erbij om te plannen en ga op zoek naar jouw creative window. Laat je mij ook even weten of je iets aan deze tips hebt? En als je nog graag ergens een tip over wilt hebben, dan hoor ik dat natuurlijk ook heel graag!

Kaya-Quintana

P.S. Handige tips? Bekijk dan hier de andere Bloggers guide artikelen!

Comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Romy

    Leuk, maar vooral heel handig artikel dit! Ben blij dat ik hierbij uit ben gekomen. Ga meteen de overige bloggers guide artikelen eens doorlezen.
    Thanx