Bloggers guide: Basis layout en theme tips

De layout van mijn site is voor mij nooit goed genoeg. Ik blijf bedenken wat er beter kan en ik blijf het veranderen. Ik wil nu eenmaal dat mijn site er zo goed mogelijk uit ziet, als mogelijk is. Daarnaast wil ik ook dat mijn site herkenbaar is. Maar ook dat mijn persoonlijkheid er in te zien is. En dat is nog best lastig om te doen. De layout van een site is ook het eerste wat je ziet. Als dat er niet mooi uit ziet, dan klik je vaak meteen weg. Daarom hier een paar tips om je layout overzichtelijk te houden. Maar ook aantrekkelijk voor jezelf en bezoekers.

Theme’s scoren

Je kunt zelf een layout in elkaar knutselen met bijvoorbeeld html. Je kunt ook een standaard thema uitkiezen en dat verbouwen naar je zin. Afhankelijk van het platform dat je gebruikt (Blogger of WordPress), kun je widgets toevoegen of verwijderen. Met WordPress kun je meer dan met Blogger en zeker als je eigen host hebt. Dan kun je alles doen wat je wilt. Via Themeforest kun je ook mooie layout thema’s voor WordPress kopen. Deze zijn al helemaal in elkaar gezet voor jou. Het enige wat je hoeft te doen is het thema te installeren en klaar is Kees. Knutselen met html en css is namelijk best pittig. Dus zo’n standaard layout kan erg handig zijn.

Kolommen indelen

Als je eenmaal je layout hebt, let er dan op dat alles overzichtelijk er uit ziet. Kies bijvoorbeeld voor genoeg ruimte voor tekst en foto’s. Bij blogs gaat het namelijk met name om tekst en beeldmateriaal. Het is dan zonde als je daar te weinig ruimte voor hebt. Grote en duidelijke foto’s met tekst werken namelijk vaak het beste. Kies dus voor een layout met een grote kolom voor tekst. Je kunt kiezen uit meerdere kolommen. Dat wil je zeggen dat je dus een grote kolom voor je tekst hebt. En misschien één aan elke kant van de grote kolom, of slechts eentje enkel links of rechts. Ik heb bijvoorbeeld twee kolommen, waarvan een grote voor de tekst. En rechts heb ik een kolom voor al mijn buttons, video’s, foto’s en advertorials.

Zo’n kolom aan de zijkant is heel belangrijk. Hier kun je namelijk al je extra informatie in kwijt zoals banners, buttons en handige linkjes. Dit soort kolommen worden snel heel rommelig waardoor de bezoeker niets kan terug vinden. En bezoekers houden van gemak, dus maak het ze makkelijk. Houdt bijvoorbeeld alle buttons en social media icoontjes bij elkaar. Ik zet ze bijvoorbeeld altijd rechts boven. Zo weet iedereen die vaker mijn site bezoekt, precies waar alles staat omdat je het ook meteen ziet. Ook voor nieuwe bezoekers is het direct duidelijk dat ze me kunnen volgen via Bloglovin, Twitter enzovoort.

Onder alle social media icoontjes heb ik mijn video’s en foto’s via Youtube en Instagram staan. Dat is dus als het ware mijn hoekje voor mijn online beeldmateriaal. Maak je gebruik van advertorial banners? Zet dit dan er boven in de vorm van een kopje en plaats deze banners op een zichtbare plek. Bij mij staan ze altijd onderaan maar je kunt ze ook bovenaan plaatsen. Er zijn natuurlijk verschillende soorten banners dus je kunt er helemaal mee los gaan.

PIN IT!

Wat staat er op het menu?

Het menu is ook erg belangrijk. Vaak vind je het menu horizontaal bovenaan de website of blog. Er staat meestal een home knop bij maar ook about me, faq en contact. Je kunt zoveel kopjes in het menu plaatsen als je wilt. Ik raad je aan om enkel de meest belangrijke informatie in je menu op te nemen. Teveel keuze in een menu maakt het lastig om te kiezen. En mensen willen snel kunnen vinden wat ze zoeken. Zo is bijvoorbeeld het kopje contact heel belangrijk. Als iemand of een bedrijf je graag iets wil laten weten maar ze kunnen je niet mailen, dan word het lastig. En voor je het weet, loop je goede kansen mis. Want geloof me, de meeste mensen besteden niet langer dan vijf minuten aan het zoeken van je mailadres. Dus verlaten ze de site weer snel, als het niet snel genoeg gaat.

Een kleurtje of een bloemetjes gordijn?

Kleuren zijn ook erg belangrijk voor een layout. Bedenk je dat mensen langere tijd naar een beeldscherm kijken als ze aandachtig jouw artikelen lezen. Een te felle achtergrondkleur kan dan heel vervelend zijn voor de ogen. Kleuren stralen ook een bepaalde sfeer uit. Zo word roze bijvoorbeeld als heel meisjesachtig gezien. Maar een witte achtergrond als simpel en strak. Lichte kleuren zoals groen en lichtblauw komen lekker fris over. Een achtergrond met een structuur er in kan heel mooi zijn. Maar een achtergrond met allerlei bloemetjes ingekleurd met glitters, kan weer heel hysterisch overkomen. Het is dus even zoeken naar de juiste achtergrond. De achtergrond voor je tekst en foto’s is in de meeste gevallen het beste in het wit. En de lettertypes zijn ook heel belangrijk. Een te klein of te sierlijk lettertype kan ook erg moeilijk te lezen zijn. Voor kopjes en de menu’s kan een sierlijk lettertype niet zoveel kwaad. Maar een heel artikel in sierletters kan erg vervelend zijn. Zeker als je niet goed kunt zien of er nu een g of een f staat.

Wauw, dat zijn weer meer tips dan ik had gedacht. En ik heb er nog een paar maar die zal ik volgende keer met je delen. Hopelijk heb je in ieder geval iets aan deze basis tips.

Ready to blog? Go!

Kaya-Quintana

P.S. Bekijk ook deze delen van de Bloggers guide:

1. Uitzoeken waarom en voor wie je wilt bloggen

2. Niche bloggen of breed bloggen

4. Het perfecte artikel schrijven

5. Research, bronnen en jezelf zijn

6. How to statistieken en unieke bezoekers

Comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Kim

  Handig en heel leuk geschreven 🙂

 • ByDeb

  Handige tips! Zal ik zeker gebruiken 😀

 • JoanyDV

  Goeie tips, ik ben ook echt een pietje precies wat mijn layouts betreft 🙂

 • Miss Langhaar

  Leuke tips! Ik pas ze allemaal al toe, blog al lang maar voor wie net begint is dit wel een must read artikel 🙂

 • kate

  Beetje ironisch dat jij dit artikel geschreven hebt terwijl je echt de meest onoverzichtelijke layout hebt die ik ooit gezien heb…

 • De Zoetekauw

  Handige tips! Heb ik zeker wat aan, ga ze snel toepassen op mijn blog! Bedankt!