Bloggers guide: Niche bloggen of breed bloggen?

Heb je het vorige bloggers guide artikel al gelezen? Dan ben je klaar voor het volgende onderdeel: niche bloggen of van alles bloggen. Want wat is het verschil en waarom is het zo belangrijk om te weten?

Een niche blog oftewel een blog met een specifiek onderwerp lijkt vaak heel makkelijk. Maar eigenlijk is dat de meest moeilijke vorm. Ik denk dat de meeste beginnende bloggers dat wel snel ondervinden. Want stel dat je enkel en alleen maar over make-up wil bloggen. Tja, doen moet je ten eerste elke dag een product hebben. Wat betekend dat je veel moet gaan shoppen. Om vervolgens alles te reviewen en dat kan niet binnen een dag. En daarnaast moet je constant vernieuwend zijn want iedereen blogged tegenwoordig over make-up. Dus je moet of iets heel speciaals op tafel gooien omtrent make-up of heel gewoon echt heel veel inspiratie hebben.

Tevens kan het zo zijn dat je jezelf in de vingers snijdt door maar bij één onderwerp te blijven. Want hoe vaker je blogged, hoe vaker je site bezocht zal worden, als je het goed doet. Dat betekend dat jouw lezers meer van jouw zullen verwachten, dan dat jij in eerste instantie had gedacht. Blogs op internet zijn gratis en een lezer kan dus binnen een seconde beslissen om jouw site te verlaten. Als je vaak in herhaling treedt en niks boeiends meer weet te vertellen, dan zijn je lezers snel verdwenen. En met het aanhouden van maar één onderwerp, kan dat wel eens snel het geval zijn.

PIN IT!

Tegenwoordig zijn er daarom meer blogs met verschillende onderwerpen. Ik schrijf bijvoorbeeld over beauty, fashion en lifestyle. Daar kun je bijna elk onderwerp in kwijt en daardoor kan ik je elke dag iets leuks voorschotelen. Dat is leuker dan enkel elke dag reviews, swatches en make-up foto’s. Dan zou mijn site eerder een handige database zijn en niet een site die je voor je plezier bezoekt. En ik heb graag een beetje van beide. Blijkbaar mijn lezers ook. Want sinds ik niet enkel meer over beauty schrijf, zijn mijn bezoekersaantallen omhoog geschoten. Het kan dus een voordeel zijn om jezelf niet vast te binden aan maar één onderwerp.

Mijn tip is om te beginnen met een basis. Dus iets wat je heel leuk vind en waar mensen je aan kunnen herkennen. Als voorbeeld kun je bijvoorbeeld bloggen over cupcakes. Maar daarnaast kun je ook over recepten, keukenspullen en nieuwe cupcake aankopen schrijven. Natuurlijk mag je helemaal zelf weten hoe het invult. Het is alleen wel belangrijk om er even goed over na te denken. Als ik dit eerder had geweten, dan had ik ook eerder meerdere onderwerpen gekozen. Want voor ik deze nieuwe site had, schreef ik alleen over make-up. En geloof me, ik heb aardig vaak zitten zweten omdat ik gewoon alles al had gehad. Niet handig, al word je er wel creatief van, hihi!

Hopelijk heb je weer wat aan mijn tips. Het is misschien heel veel informatie. Maar ik weet dat heel veel mensen al heel snel op dit soort punten stuk lopen. En dat is heel erg zonde. Goed bedenken waar je over wilt schrijven en dan komt het helemaal goed.

Heeft het je geholpen? Ik hoor het graag!

Kaya-Quintana

P.S. Bekijk ook deze delen van de Bloggers guide:

1. Uitzoeken waarom en voor wie je wilt bloggen

3. Basis layout en theme tips

4. Het perfecte artikel schrijven

5. Research, bronnen en jezelf zijn

6. How to statistieken en unieke bezoekers

Comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Patty b

  erg leuk artikel! 🙂

 • Nikita

  ik blog bijkbaar over niche, alles over paarden en inderdaad, ik merk aan de volgers dat het 1 specifiek onderwerp is, dat niet voor iedereen is weggelegd…

 • Karin

  Ik blog wel in een niche, maar ik denk dat er over mijn onderwerp, wonen en interieur ook veel meer te schrijven is dan over make-up!

 • www.mrswords.wordpress.com

  Ik blog alleen maar breed (serieus, over alles), maar gewoon omdat ik dat het leukste vind.
  Misschien dat sommige mensen zo het idee hebben dat ik te veel dingen schrijf die hun niet interesseren omdat mijn blog niet echt een onderwerp heeft, maar ik vind het zo juist het leukste. 🙂

  • KayaQuintana
   www.mrswords.wordpress.com

   Ik vind dat ook leuk, over alles en nog wat 😀 Ik ga meteen even je blog bekijken

 • Lisanneleeft

  Je moet bloggen vanuit je hart/je passie… niet over zomaar allemaal dingen en ook niet over zomaar 1 ding! Dat is mij tip 🙂

  • KayaQuintana
   Lisanneleeft

   Allergoeiste tip! 😀

 • PinkFairy

  Whehe ik vind het juist leuk om alleen over beauty te schrijven 😛 De rest interesseert mij niet zo. Ik denk dat het belangrijker is om over onderwerpen te schrijven die je echt heel leuk vindt en niet over onderwerpen die moeten… en dat moet niet van bezoekersaantallen afhangen, denk ik.

  • KayaQuintana
   PinkFairy

   Mee eens hoor. Inderdaad schrijven waar je over wil schrijven. Maar uiteindelijk vind ik bezoekersaantallen wel belangrijk, zo weet ik wat ik wel en niet goed doe 🙂

 • Jaqueline

  Weer een heel goed artikel :). Daar had ik nog niet over nagedacht.

  • KayaQuintana
   Jaqueline

   Fijn dat je er wat aan hebt. Volgende keer meer 😉