De site staat online, de layout is absolutely fabulous en je hebt er helemaal zin in. Nu de inhoud nog want daar gaat het om. Tijd om foto’s te maken, te typen en om te posten. Voor sommige mensen is dat een piece of cake. En voor sommige mensen is het wat moeilijker om een artikel te schrijven. Dit artikel gaat dan ook over handige tips voor het schrijven van een top artikel. Get ready to take notes!
Artikelen goed indelen
Je leerde het vroeger al op school. Een verhaal (in dit geval een artikel/blog post) heeft een inleiding, middenstuk/kern en slot nodig. Als je die structuur aanhoudt, is het veel makkelijker om een duidelijk artikel te schrijven. Stel dat je een artikel wilt schrijven over how to koeien melken. Dan is het handig om bijvoorbeeld te beginnen met een inleiding over waarom koeien melken zo leuk is. En waarom jij dat graag doet. In het middenstuk/kern ga je in op de details. Je vertelt hoe je begint met melken. Wat je moet doen en wat je vooral niet moet doen. Want niemand wil een verdrietige koe en daardoor zure melk. In het slot kun je een conclusie zetten zoals: Koeien melken is heel tof! En jouw lezers aansporen om het ook eens te doen. Spoor ze aan om vragen te stellen en om comments achter te laten. En als laatste bedank je ze voor het lezen en vertel je ze wat ze de volgende keer kunnen verwachten.
Kan je van melk spaghettie maken, huh?
Natuurlijk hoef je niet perse over koeien melken te schrijven, het mag over alles gaan. Let er wel op dat msn taal voor de meeste mensen niet te begrijpen is. Grote lappen tekst zijn ook niet erg aantrekkelijk. Het lijkt namelijk al snel teveel om aan te beginnen. Je kunt de tekst “breken” door te werken met kopjes, alinea’s en plaatjes. Zo weten mensen waar ze zijn gebleven door herkenbare kopjes. En door plaatjes tussen stukken tekst te plaatsen, lijkt een tekst kort, krachtig en makkelijk door te lezen. Probeer het ook bij één onderwerp te houden. Veel mensen raken in de war, als je bijvoorbeeld koeien melken mixt met het beschrijven van spaghetti maken. Want jij snapt het misschien wel, maar iemand die er nog nooit eerder van heeft gehoord, snapt er waarschijnlijk geen hout van.
In je allergoetste Neerlants
Spelling is heel belangrijk. Maar de Nederlandse taal is moeilijk want van alle d’s en t’s word ik zelf ook wel eens helemaal gek. Daarom helpt het mij om een paar dagen van tevoren een artikel te schrijven. Later check ik alles nogmaals en soms vraag ik hulp aan anderen of zoek ik het op. Natuurlijk sluipt er wel eens foutje tussendoor. Maar maak je daar niet al te druk om. Je hoeft het niet in te leveren voor een cijfer. En een foutje in een artikel kun je altijd weer rechtzetten. Iets wat minder makkelijk is om recht te zetten is de zinsopbouw. Veel mensen schrijven zoals je spreken. Maar vaak werkt dat niet omdat dingen verkeerd over kunnen komen. Of omdat ze zo niet te begrijpen zijn.
Ik spreek bijvoorbeeld heel anders dan dat ik schrijf. Daar moet ik heel goed op letten. Ik zeg bijvoorbeeld:
Ben even naar de appie! Ga een koekie scoren, zal ik nog wat voor jou halen?
Maar ik schrijf: Ik ga even naar de Albert Hein om koekjes te kopen. Zal ik ook iets voor jou meenemen?
Want mensen die mij kennen weten dat ik niet als een tokkie spreek. Maar als je mijn ingekorte zinnen zo ziet staan, denk je dat ik één van de meiden uit Oh oh Cherso ben. Spreektaal en schrijftaal zijn dus twee verschillende dingen, waar je goed op moet letten als je jezelf duidelijk wilt uitdrukken. Uiteraard kun je in jouw verhaal volledig jezelf blijven en af en toe je eigen maffe woordjes er tussen gooien.
Naar mijn idee zijn dit de belangrijkste punten waarop je kunt letten tijdens het schrijven van een artikel/post. Je kunt het zo gek maken als jezelf wilt. Maar ik neem aan dat je liever goed begrepen wordt dan verkeerd. Het is dus belangrijk om goed op je woordkeuzes te letten. Want zelfs een klein woordje kan een hele tekst anders doen uitpakken dan gewenst. En dan nu, op naar het schrijf lab!
Kaya-Quintana
P.S. Bekijk ook deze delen van de Bloggers guide:
1. Uitzoeken waarom en voor wie je wilt bloggen
2. Niche bloggen of breed bloggen
Tanimara Layla
Leuk Thema heb je hier gaande Kaya. Volg het graag, ik hoop dat in dit thema het domeinaam en van wordpress je site maken e.d. misschien ook aan bod komen?
Leontine Nederlof
Goed artikel Kaya! Ik lees inderdaad bij een aantal blogs vaak spreektaal (of andere, in mijn ogen, kromme of rare zinnen), zoals: ‘want dan denk ik nou als dat zo is dan wil ik ook weten waarom want ik denk dan dat ze me alles kunnen wijsmaken’. Zoiets bijvoorbeeld. Rare zinnen zonder leestekens waar je bijna geen touw aan vast kunt knopen. Je snapt vast wel wat ik bedoel.
Wat je met je artikel aanhaalt, daar heb je helemaal gelijk in. En nee, ik doe het ook niet altijd goed (maar doe mijn best, haha).
letstalkfashion
Leuk en handig artikel :).
Lisanneleeft
Nog een tip om te bloggen is een goed, volledig en gebruiksvriendelijk commentsysteem. Haha, sorry voor mijn opmerking maar ik wil steeds reageren maar haak dan toch weer af door dat gekke commentsysteem. Dat maakt de drempel hoger!
Na 10 keer willen commenten voelde ik me toch verplicht om dat even eerlijk aan je te zeggen!
Ik vind dit overigens een heel goed artikel, zouden een boel (succesvolle) bloggers nog wel het een en ander van kunnen leren!
Janniek
Handig artikel hoor.
Jasmijn
Wat een handig artikel! Ik vind het zo leuk dat je aandacht besteed aan de meiden (en jongens) die ook een eigen blog willen beginnen 🙂
Romy
Ahh, ik vind dit zo handig! Echt superleuk. Ik ben net een paar maanden begonnen met bloggen en dan is dit echt handig!