Bloggers guide: Wat heb je nodig om te bloggen?

Dus je hebt besloten om te bloggen, tof! Heb je er al over nagedacht wat je daarvoor nodig hebt? Ten eerste wil ik je adviseren om mijn bloggers guide artikelen te lezen en die vind je hier:

1. Uitzoeken waarom en voor wie je wilt bloggen
2. Niche bloggen of breed bloggen?
3. Basis layout en theme tips
4. Het perfecte artikel schrijven
5. Research, bronnen en jezelf zijn
6. How to statistiek en bezoekers uitleg

bloggers guidePIN IT!

Tijd en doorzettingsvermogen

Bloggen wordt nog redelijk vaak onderschat, afhankelijk van welk soort blog je runt. Ik schrijf over beauty, fashion en lifestyle en per artikel ben ik gemiddeld drie uur bezig. Voor mijn blog creëer ik originele content waaronder tekst, foto en video. Uiteraard kun je ook kiezen voor een blog met weinig tekst en meer beeldmateriaal. Je bespaart dan veel tijd qua schrijven.

Ik ga er vanuit dat je zelf content oftewel artikelen, foto’s en video’s gaat creëren. Het ligt natuurlijk aan jezelf of je snel klaar bent of niet. Ik doe bijvoorbeeld wat langer over foto’s maken, omdat ik vind dat een goede foto 75% van het artikel is. Teksten kijk ik altijd twee keer na en pas ik aan indien nodig. De layout check ik ook meerdere keren en dan ben je zo weer een paar uur verder. Tijd hebben en maken is dus handig.

Goede hosting

Er van uitgaande dat je echt iets van je blog wilt maken, raad ik je aan om geen gebruik te maken van gratis Blogspot en WordPress. Via Twitter (dank u wel #DTV) vond ik Rodney die sinds 2012 de hosting van mijn site kaya-quintana.nl verzorgt. Rodney installeerde voor mij tevens selfhosted WordPress voor een klein bedrag, waardoor ik snel aan de slag kon. Ik ben echt heel blij met Rodney’s hosting service want hij helpt mij altijd heel snel met vragen.

Ik zweer bij self hosted WordPress want je kunt er zoveel meer mee. Self hosted betekend dat je als het ware je eigen stukje internet hebt. Op de server van jouw website host (in mijn geval Rodney) reserveer je dan een plekje en geheugen voor je website. Je kiest een domein uit (de url van je website) en je kunt beginnen met het inrichten van je site. Via het WordPress dashboard kun je nieuwe layouts, widgets en plugins installeren. Hierdoor kun je jouw site mooier, makkelijker en beter te vinden maken.

bloggers guide dslr nikon

Een goede camera

Op veel blogs lees je dat een “dure” camera niet nodig is als je gaat bloggen. Persoonlijk vind ik dat onzin want een blog draait in de meeste gevallen 75% op foto’s. Je hebt zelfs hele blogs waarop je alleen maar foto’s kunt vinden met maar een paar zinnen tekst er bij. Waarom? Omdat mensen visueel zijn ingesteld, we gebruiken onze ogen de hele dag. We kunnen binnen enkele seconden zien of we verder willen kijken op een site of niet.

Een lange tijd gebruikte ik de pocket camera van mijn vader om foto’s te maken. Later kocht ik mijn Nikon D5000 waardoor de kwaliteit van mijn foto’s beter werd. Een maand geleden kocht ik de Canon EOS 600D, die in Amerika bekend staat als de Rebel T3i. Hiermee kan ik niet alleen nog betere foto’s maken maar ook filmen in HD. De kwaliteit van mijn video’s is dan ook sterk verbetert. Mijn aanrader is dus de Canon 600D om te fotograferen en filmen.

Belichting

Omdat de meeste mensen overdag werken en in de avond bloggen, zijn studiolampen geen slecht idee. Ik kocht studiolampen bij Kamera Express waardoor ik zelfs om 23.00 na mijn werk nog kan fotograferen en filmen. Maar ook in de herfst en winter is een studiolamp handig want goed natuurlijk daglicht is dan ver te zoeken. Een studiolamp hoeft niet meteen veel te kosten, als je er voorzichtig mee bent kun je er lang mee doen.

ultimate bloggers guide

Geld, money en poen! 

Bloggen kost meer dan je denkt. Zo heb je de jaarlijkse hosting kosten maar ook de aanschaf van een camera kost aardig wat. Als je over beauty en fashion schrijft ben je ook meer geneigd om meer te kopen zodat je over iets kun schrijven. Als je naar events gaat ben je geld kwijt voor een treinkaartje of benzine en parkeerkosten. En hoe leuker je het bloggen vind, hoe meer geld je er onbewust aan gaat besteden. Persoonlijk vind ik dat niet erg maar het is iets om over na te denken als je niet zeker weet of je het wel gaat volhouden.

Naar mijn ervaring zijn dit zijn dus de basics die je nodig hebt om serieus te bloggen. Hopelijk heb je er wat aan en je kunt mij natuurlijk altijd vragen stellen. Ik hoor sowieso graag waar je nog meer een artikel over ziet verschijnen. Dan al ik er voor zorgen dat deze binnenkort online komt. Laat dus een comment achter met jouw vraag of opmerking.

See you soon,

Kaya-Quintana

P.S. Handig artikel? Like en volg dan via Bloglovin, thanks!

Comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Ellis

  🙂 Ik blog met een relatief goedkope camera (Nikon 1) en dat goed eigenlijk prima! Op lange termijn zal ik misschien wel eens overstappen, maar de kwaliteit is iig goed genoeg 🙂

  • Kaya-Quintana
   Ellis

   Nikon is prima! 😀

 • Tineke

  Een goed en leerzaam artikel! Tijd en doorzettingsvermogen zijn inderdaad heel erg belangrijk..
  Liefs

 • Styled by Romy

  Leuk artikel! Ik blog nu een jaar en krijg het steeds drukker met alleen al mijn blog, laat staan met mijn bedrijf. Ik zou in een volgend artikel meer tips willen lezen over bijvoorbeeld tijd indelen.

  • Kaya-Quintana
   Styled by Romy

   Goed idee, ik zet het op de agenda!

 • Esra

  Handig artikel & fijne tips. Leuk dat je dit deelt! X

  • Kaya-Quintana
   Esra

   You’re welcome 😀

 • Charissa

  Yes, dit is een top artikeltje! (:

  Thanks, K.

Yes, send me healthy lifestyle tips!

Subscribe to my monthly newsletter fix so you can get all your beauty, fashion and lifestyle news in your inbox.

Love, Kaya-Quintana