Bloggers guide: Uitzoeken waarom en voor wie je wilt bloggen

Yes, je eerste eigenste blog staat online. Je hebt er heel veel zin in en je hebt genoeg inspiratie. Tot de derde dag aanbreekt en je eigenlijk al een beetje aan het stressen bent. Want hoe ga je elke dag een artikel verzinnen als die eerste blog rush al voorbij is? Bloggen lijkt namelijk makkelijker dan het is, maar het is zeker te doen. Daarom neem ik je de komende weken mee op een virtuele blog reis. Ik geef je zoveel mogelijk info en daarna is het up to you!

Waarom wil je zo graag bloggen?

Wil je lekker creatief zijn, je verhaal kwijt kunnen, een eigen portfolio maken, kennis delen, er beroemd mee worden of er geld mee verdienen? Het belangrijkste is om te weten waar je het voor doet. En zeker weten dat je daar ook achter kan blijven staan. De belangrijkste regel in blogland is: Doe het ten eerste voor jezelf.

Al leest geen enkele doperwt jouw blog, je enthousiasme om te bloggen zal uiteindelijk wel voor lezers zorgen. Het werkt nu eenmaal zo dat iemand die oprecht enthousiast is over zijn eigen werk, daar andere ook enthousiast mee krijgt. Iemand die blogged omdat iedereen het doet en daardoor dus halfbakken werk aflevert, gaat dat niet lukken.

In dit geval gebruik ik even mezelf als voorbeeld. Ik houd van schrijven en filmen, ben gek op beauty, fashion en lifestyle en deel dat graag met anderen. Al snel kreeg ik door dat ik daar geld mee kon verdienen. En als ik heel eerlijk ben verdien ik liever mijn brood op deze manier, dan via een negen tot vijf baan. Mijn grootste drijfveer is het delen van mijn kennis met anderen. Het uiten van mijn creativiteit zoals ik bij een “normale baan” nooit zou kunnen doen. Maar ook mezelf zijn en daardoor enkele rekeningen kunnen betalen, weegt zwaar mee. Maar het belangrijkste is dat ik weet, dat als ik er niets meer aan zou verdienen. En als niemand meer op mijn site zou kijken, ik nog steeds zou bloggen. Het zit in mij en ik kom er niet snel meer vanaf. I love blogging!

Ik zie en hoor veel bloggers roepen dat je het niet voor gratis spullen en geld moet doen. Daar kan ik ze aan de ene kant gelijk in geven. Bloggen gaat namelijk niet enkel om alle leuke goodies die je kunt krijgen. Het gaat om de nieuwswaarde, de eerlijke reviews, meningen en persoonlijke touch. De band met jouw lezers en kijkers moet belangrijker zijn dan een gratis oogschaduw voor een artikel. Integriteit is dus gigantisch belangrijk als blogger zijnde.

Aan de andere kant ben ik het er niet mee eens dat je het niet moet doen om geld te verdienen. Want stel dat je goed bent in bloggen, waarom zou je er dan niet je baan van maken? Anno 2012 is er heel veel mogelijk en je bent stom als je daar niet gebruik van maakt. Bloggen is serious business al heeft nog niet iedereen dit door. Als jij als blogger geld kunt verdienen door goede, eerlijke en boeiende content oftewel artikelen, go for it!

PIN IT!

De minder leuke kanten van bloggen

Kritiek, spam, mail beantwoorden, elke dag bloggen, foto’s maken, events bezoeken, mensen die je niet snappen en haters. Kan je het aan als iemand je allernieuwste artikel volledig de grond inboort? En dat terwijl jij er drie uur keihard aan gewerkt hebt? Kan je gewoon in slaap vallen ook al heeft iemand je volledig uitgescholden in een comment? Kun je werken met tijdsdruk, deadlines, jezelf zakelijk opstellen en toch jezelf niet verloochenen?

Vind je het leuk om elke dag minstens drie uur achter de pc te zitten. Om jezelf neer te zetten via social media zoals twitter, facebook, youtube, instagram en pinterest? Vind je het erg om eerst gigantisch veel tijd, geld en aandacht te besteden aan je blog voordat er ook maar iets boeiends gebeurt? Kun je een keer nee zeggen tegen een avondje uit met vrienden, omdat je artikel de volgende dag echt online moet staan? Owja, dit hoort er ook bij.

Als je motivatie sterk genoeg is, kom je ook door nare blog tijden heen. Want geloof me, die zijn er ook. Als je bijvoorbeeld een rot week hebt gehad en je toch nog moet bloggen, kan dat heel zwaar zijn. Inspiratie is voor een blogger heel erg belangrijk. Houdt daar dus rekening mee. En nee, niet alles hoeft in één keer goed te gaan. Het liefste juist niet, want daarvan leer je. En als alle bovenstaande obstakels jouw inspiratie en motivatie niet onderuit hebben gehaald, dan ben je klaar om te bloggen.

Volgende keer leg ik je alles uit over verschillende soorten blogs. Ik zie je dan, als je nog durft…

Kaya-Quintana

P.S. Bekijk ook deze delen van de Bloggers guide:

2. Niche of breed bloggen

3. Basis layout en theme tips

4. Het perfecte artikel schrijven

5. Research, bronnen en jezelf zijn

6. How to statistieken en unieke bezoekers

Comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Jaqueline

  Wat een interessant artikel! Ik zit al een tijdje te wikken en te wegen of ik een blog zal beginnen, maar weet niet precies hoe, wat en waar. Nu heb ik diverse blogs nageplozen over de verschillende tips. En ik ben blij dat de afgelopen tijd vele beautybloggers wat informatie geven wat betreft hun “uitrusting” zoals camera’s en sites waar je het beste mee kan beginnen en dergelijke. Maar een artikel als dit is zeker waardevol en ik zal ook zeker de rest van deze serie artikel bekijken.

  Vind je ook echt zekere een toffe blogster. Vooral het stukje op Youtube waar je het hebt over de film Snowwhite and the Huntsmen en jouw interpretatie van Sneeuwwitje maakte echt mijn dag.

  • KayaQuintana
   Jaqueline

   Hihi, dank je voor je leuke comment! Er komen zeker meer bloggers guide artikelen, dus ik hoop dat je er wat aan zal hebben

 • Nikita

  interessant artikel. Ik heb sinds februari al een blog, maar door het specifiek omlijnd kader krijg ik denk ik vrij weinig volgers.. Dit demotiveert eigenlijk wel dan denk je, voor wie schrijf ik nu ? >.<

 • lisanneleeft

  Voor mij is bloggen helemaal niet zoals jij het omschrijft… Ik zie het als iets leuks en het is een cadeautje dat mensen elke dag weer mijn blog komen lezen! Voor mij is het niet moeilijk eigenlijk 🙂

  • KayaQuintana
   lisanneleeft

   Ik weet niet hoe jij denkt dat ik het omschrijf. Het enige wat ik uit je comment kan halen is dat je denkt dat ik het niet leuk vind? Ik weet het niet zeker maar als je dat bedoeld, dan is dat zeker niet zo.

   Maar deze guide is geschreven voor mensen die serieus willen bloggen. En ik vind dan dat je alle kanten moet belichten. Vandaar ook de minder leuke kanten in dit artikel 😉

 • ★Tanimara ★

  Wat leuk en goed dat je dit deelt met de rest Kaya! Ben zelf ook altijd nog een beetje zoekende 😉 maar blijf bloggen super leuk vinden!

 • Myrthe

  super leuk artikel. het maakt voor mij weer wat duidelijk, fijn dat je ook negatieve kanten beschrijft 🙂
  ik wil na de vakantie een blog beginnen en dit artikel is daarom perfect getimed. ik kan niet wachten op het volgende artikel over bloggen
  X

 • julia

  Superleuk artikel !

  • KayaQuintana
   julia

   Thanks!

 • Zoë

  Ik vind bloggen gewoon leuk. En als er een keer even geen artikel online komt, dan is dat toch m’n eigen keuze? Vandaar dat ik ervoor gekozen heb om om de dag een artikel online te zetten. Zo kan ik er meer energie en tijd in stoppen. Zeker met school is het druk om alles op tijd af te hebben! Wanneer ik de grote blogs bekijk, vind ik het soms jammer dat ze 3 saaie en ongeïnspireerde artikelen plaatsen. Ik heb liever minder, maar interessantere, posts!

  • KayaQuintana
   Zoë

   Tuurlijk, dat kan ook! Iedereen mag bloggen zoals hij/zij wilt. Maar ik ga in dit artikel uit van het standaard blog ritme 😉 Verder is het ieder voor zich

 • Tamára

  Ik schrijf voornamelijk voor mezelf en zie het als een groot compliment als iemand een comment plaatst op mijn blog of mij volgt op BlogLovin’! Ik merkte namelijk dat ik wel heel veel schreef, maar niet het soort schrijven wat ik leuk vond. Schrijven van verslagen is leuk, creatief schrijven is veel leuker.

  Ook schrijf ik lang niet iedere dag. Er zijn bloggers die zichzelf dat verplichten en vaak is de inhoud toen ook hard achteruit gegaan. Dan liever maar schrijven wanneer er iets in me op komt en er een beetje kwaliteit in houden.

  Het zou leuk zijn als ik ooit wat over ga houden aan mijn blog, al ga ik daar de komende paar jaar niet vanuit :P.

  • KayaQuintana
   Tamára

   Tja, als je jezelf moet verplichten om iets te schrijven dan zit het al niet goed. Dan is bloggen niet leuk meer en gaat inderdaad de kwaliteit achteruit.

 • Lastdaysofspringblog

  Zonde dat het lijkt alsof de meeste mensen bloggen om er je baan van te maken, vooral in het beautyblog wereldje. Terwijl juist daar alles al zo uitgemolken is en werkelijk alle blogs op elkaar lijken.
  De beste tip die er is vind ik is gewoon bloggen omdat je het leuk vindt. Dus blog waarover je wil, wanneer je wil en hoe je wil.

 • Polder Glamour

  Leuk artikeltje dit

 • Anita

  Een duidelijk en goed omschreven artikel.