Bloggers guide: Geld verdienen met bloggen

Geld verdienen met bloggen, daar is iedereen wel heel erg benieuwd naar. Hoe werkt het en wanneer kun je er mee beginnen? In dit deel van mijn Bloggers guide leg ik je graag uit welke vormen van geld verdienen er zijn. In het vorige deel vertelde ik je waar je op moet letten als je wilt beginnen met professioneel bloggen. Lees dat artikel nog eens goed door, zodat je goed weet hoe je jezelf in de markt kunt zetten als blogger. Are you ready?

bloggers guidePIN IT!

Affiliate marketing

Affiliate marketing programma’s worden al heel lang gebruikt door bloggers. Met name in Amerika en Engeland zijn het een van de meest gebruikte manieren om geld te verdienen voor bloggers. In Nederland zie ik het bij bloggers maar weinig voorbij komen. Zelf heb ik het een tijdje gedaan maar ik ben er vrij snel weer mee gestopt. Het kost namelijk veel tijd en het maakte mijn site rommelig. Het bracht het mij vrij weinig op en daarnaast wil ik mijn lezers niet lastig vallen met banners en stiekeme links.

Als affiliate ben je als het ware een partner van het bedrijf waarvoor je adverteert. Zo kun je bijvoorbeeld ervoor kiezen om voor de Action te adverteren. Je plaatst dan links in je artikelen en banners op je site. Iedere keer als een lezer op zo’n link klinkt en vervolgens iets aanschaft in de webshop van de Action, ontvang jij daar een klein percentage van. Meestal is dat zo’n 10 tot 15 procent.

Affiliate marketing is voor kleine blogs dus niet heel erg interessant, omdat je echt veel clicks moet hebben om er iets aan te verdienen. Wil je het toch eens proberen? Bekijk dan eens de site van Daisycon, Senanga of Zanox. Via deze sites kun je jezelf aanmelden en al snel aan de slag met het plaatsen van linkjes op je site. Je kunt meedoen aan acties of enkel bedrijven uitkiezen die je zelf ook leuk vindt of regelmatig iets van koopt.

geld verdienen met bloggen

Banners

Iedereen weet wat banners zijn en ze kunnen aardig wat opbrengen als je wat meer lezers hebt. Soms krijg je betaald voor het aantal views, maar het kan ook zijn dat je pas wordt betaald als er daadwerkelijk iemand op de banner klikt en doorgaat naar website die in de banner gelinkt is. Banners kun je aanvragen via een affliate marketing programma of via een persbureau waarbij je aangesloten bent.

Advertorials

Advertorials zijn artikelen met een positieve of neutrale boodschap over een merk en hun product. Meestal verwerk je er een aantal links in, die verwijzen naar de site of webshop van een merk. Naast een geldbedrag krijg je producten of een ervaring, om te kunnen schrijven over het merk of bedrijf. Persoonlijk vind ik dit de leukste manier van geld verdienen met bloggen. Dit is dan ook de meest gebruikte vorm van online adverteren die je op mijn blog ziet. Met advertorials kun je in veel gevallen het meeste verdienen.

Social media posts

Social media is een groot gedeelte van adverteren via bloggers geworden. Veel bloggers hebben namelijk veel volgers via social media. Je kunt via social media snel, makkelijk en leuk veel mensen tegelijk bereiken. Meestal maak je een foto en plaats je er een leuke tekst en link bij, that’s it! Persoonlijk vind ik ook deze manier van adverteren erg leuk. Je lezers kunnen namelijk zelf bepalen of ze foto’s liken en tweets retweeten. There is no pressure, maar het bedrijf krijgt wel de naamsbekendheid de ze nodig hebben.

Youtube video’s

Niet elke blogger houdt van youtube video’s maken, maar het is wel aan te raden als je het wel leuk vindt. Ik maak vaak advertorials in combinatie met video’s, omdat die veel opleveren voor bedrijven en mijn lezers. Die hebben namelijk een leuke video om te bekijken en de bedrijven kunnen op een interactieve manier hun product laten zien. Als je als lezer het product niet wilt kopen, hoef je niet op de link te drukken onder de video. Het is vrijblijvend voor de kijker, handig!

bloggers guidePIN IT!

Mediabureaus

Sommige bloggers maken gebruik van een mediaburea, dat voor hen alles regelt. Zij regelen voor jou als blogger de opdrachten en betalen jou uit als je deze eenmaal hebt gepubliceerd. Echter is het niet altijd nodig om een mediaburau te hebben, aangezien je zelf ook kunt onderhandelen met bedrijven. Ben je daar niet goed in dan is het handig om wel met een mediabureau te werken, want samen sta je sterker.

Persoonlijk vind ik dat er bij sommige mediabureaus enkele nadelen zijn, zoals het te laat uit betalen van opdrachten. Maar ook slechte communicatie tussen het bureau en de blogger. En een te grote vergoeding voor het mediabureau terwijl de blogger al het werk doet. Je moet dus voor jezelf een afweging maken wat voor jou handig is. Enkele bekende mediabureaus zijn Blogmij, Adfactor, Femmefab, Vice en Hot pink media.

Een minder bekend bureau is Bloggers network, dit bureau is handig voor kleine en net beginnende bloggers. Ze betalen namelijk bijna nooit uit in geldbedragen maar eerder in natura. Zo kun je bijvoorbeeld een nagellakset krijgen in ruil voor een artikel. Niet erg geschikt voor grote bloggers met veel invloed, maar wel als je net begint. Voor grote bloggers is de beloning namelijk vaak niet in verhouding met de vergoeding.

Verder zag ik laatst online Senanga, Verdienen met bloggen en Bloggers and brands voorbij komen. Uiteraard zijn er een heleboel bureaus te vinden, maar let wel goed op met wie je in zee gaat. Niet elk bureau is namelijk aan het werk in het belang van de blogger. Er zijn gevallen bekend van mediabureaus die te laat of niet uitbetalen. Er zijn ook bureaus die niet altijd eerlijk zijn over hun motieven en constant hun eisen aan bijvoorbeeld een advertorial veranderen. Goed opletten dus!

bloggers guidePIN IT!

Doe wat bij jouw blog past

Dit zijn de meest bekende vormen van geld verdienen met je blog. Ik raad je aan om goed na te denken over welke vormen van online adverteren goed bij jouw blog passen. Denk aan hoe je zelf advertenties ervaart en welke advertenties jouw lezers niet lastig vallen. Blijf eerlijk en laat altijd weten wanneer een artikel of social media post onderdeel is van een betaalde opdracht. Let ook goed op je opdrachtgevers en zorg ervoor dat je niet in het ooitje wordt genomen.

Over betaald bloggen kan ik je nog veel meer vertellen. Als je een vraag hebt, dan kun je die altijd aan mij stellen via de comments. Ik zal die dan beantwoorden in een nieuw Bloggers guide artikel. Als je minimaal zes maanden regelmatig blogged dan kun je jezelf ook aanmelden bij de besloten Faceboek groep Blogging babes NL voor interessante info voor bloggers. Om jezelf aan te melden kun je mij via mijn Facebook pagina een berichtje sturen.

Vergeet niet jouw vraag achter te laten in de comments!

Kaya-Quintana

P.S. Handig artikel? Bekijk dan de andere delen van de Bloggers guide!

Comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Yes, send me healthy lifestyle tips!

Subscribe to my monthly newsletter fix so you can get all your beauty, fashion and lifestyle news in your inbox.

Love, Kaya-Quintana