Tips om productief thuis te werken

Thuiswerken is een kunst, niet iedereen kan het. Sommige mensen raken verdwaald in hun bed of op de bank met een plaid, snacks en de tv. Weer andere mensen werken beter thuis dan op kantoor en maken complete kunstwerken. Ik ben een zeer goede thuiswerker, al zeg ik het zelf. Maar het was wel een proces om te leren hoe ik productief en efficiënt kan thuis werken. Vandaag mijn life hacks om beter thuis te werken, here we go!

beter thuiswerken

Kantoortijden

Als ik thuis werk houd ik mijn eigen kantoortijden aan alhoewel ze af en toe een beetje verschuiven. Zo moet ik van mijzelf om 10.00 buiten staan om de hond uit te laten. Om 11.00 kruip ik achter de pc met mijn ontbijt en begin ik met typen. Om 13.00 moet ik van mezelf lunchen en om 15.00 laat ik de hond weer uit. Tot een uurtje of 18.00 blijf ik doorwerken en daarna ga ik lekker eten en relaxen.

Ik werk dus van 11.00 tot 18.00 en ga vaak om 20.00 nog twee uurtjes achter de pc zitten. In de avond krijg ik namelijk de beste ideeën en omdat ik thuiswerk kan ik die gemakkelijk nog even uitwerken. Ik werk dus over het algemeen zo’n acht uurtjes per dag verdeeld over vijf dagen per week. In het weekend probeer ik niets te doen en gewoon te ontspannen, zoals ik ook zou doen als ik buiten de deur werk.

No pj’s allowed!

Naar mijn mening is aankleden heel erg belangrijk als je thuiswerkt. Ja, de meeste mensen vinden het heerlijk om in hun pyjama of oude kloffie thuis te werken, want dat is zo lekker relaxt. Psychologisch gezien kan dat er voor zorgen dat je jezelf te relaxt gedraagt en er dus niets uit je handen komt. Door jezelf aan de te kleden kun je jezelf als het ware in werkmodus hijsen. Je kunt tenslotte bij een baan buiten de deur ook niet aankomen in je pyjama.

Opgeruimde werkplek

Sommige mensen werken fantastisch in chaos, ik word er door afgeleid. Dat wil overigens niet zeggen dat mijn huis er netjes uit ziet. Op dit moment ligt er werkelijk overal iets om op te ruimen. Tijdens het werken irriteer ik mezelf daar dan ook aan en gaat mijn productiviteit achteruit. Met andere woorden: ruim op! Handig voor jezelf of als je klanten ontvangt en je kunt alles wat je nodig hebt gemakkelijk terug vinden.

beter thuiswerken

Even wandelen

Het voordeel van thuiswerken is dat je alles in je eigen tempo en omgeving kunt doen. Maak daar lekker gebruik van en maak tussen de middag lekker een wandeling. Ga een uurtje naar het winkelcentrum en doe inspiratie op. Een kopje koffie drinken met vrienden is ook een goed plan. Door jezelf even in een andere omgeving te plaatsen kun je jezelf opladen, waardoor je thuis weer nieuwe energie hebt om te werken.

Deadlines

Ik stel voor mijzelf deadlines op waardoor ik bijna nooit in de problemen kom. Zo schrijf ik zoveel mogelijk vooruit en zorg ik dat minstens twee artikelen voor de nieuwe week af heb. Dan kan ik lekker rustig aan doen in het weekend of als ik een keertje ziek ben. Wil ik een keertje spontaan naar de bios met een vriendin? Dan kan dat want ik houd mijzelf aan mijn eigen deadlines. Uiteindelijk leer je jezelf hierdoor een goede workflow aan waardoor je zonder al te veel moeite je werk altijd af kunt hebben.

Planners en agenda’s

Of ik nu thuis werk of ergens in een winkel of op kantoor, ik houd altijd mijn agenda bij. Mijn favoriete agenda is die van Moleskine. Ik heb nu een zwarte en voor het nieuwe jaar heb ik een witte klaar liggen. Al je afspraken en deadlines op één plek bijhouden scheelt je heel wat tijd. Losse memoblaadjes, briefjes en notities in je telefoon gaan vaak verloren. Zal je net zien dat je die ene belangrijke afspraak vergeet of te laat komt.

Mijn agenda ligt altijd bij mijn pc want daar ben ik altijd aan het werk. Als ik naar een afspraak ga, dan mik ik mijn agenda standaard in mijn tas. In het begin moest ik er even aan wennen maar het werkt nu heel goed. Daarnaast is het ook fijn voor de mensen waarmee je werkt om te zien dat je georganiseerd bent. Onbewust zorgt dat toch voor een stukje vertrouwen, dus aan de slag met die agenda!

beter je agenda bijhouden

Dit zijn mijn tips om thuis productiever te kunnen werken. Ik hoop natuurlijk dat je er iets aan hebt en ik ben benieuwd naar welke tips jij hebt. Ik ben namelijk gek op thuis werken en ben dus altijd op zoek naar manieren om het leuker te maken. Dat is natuurlijk het leukste voordeel van thuis werken, je mag het leuk maken. Muziekje op, snackje er bij en gaan!

Kaya-Quintana

P.S. Handig artikel? Like en volg dan via Bloglovin, thanks!

Comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Janniek

  Wat een super handig artikel, dit had ik net nodig!

  • Kaya-Quintana
   Janniek

   Oh, goed om te lezen. Blij dat je er wat aan hebt 😀

 • Lisa

  Leuke post! Ik kan mij best goed concentreren thuis, maar ik snap dat er velen zijn die dat niet kunnen. Handig artikel dus! Liefs

 • femketje

  werken in een opgeruimde omgeving doet zoveel goeds voor je concentratie 😀

 • Angela | Great Body & Skin

  Dit heb ik ook echt nodig, structuur. Ik raak enorm afgeleid door rommel, kan niet eens slapen als ik weet dat er troepjes liggen in de slaapkamer, ook al zie ik dat met mijn ogen dicht niet eens :’) Verder heb ik 1 agenda en 3 notitieboekjes: 1 voor privé, 1 voor zakelijke deadlines en to-do’s en 1 voor zakelijke aantekeningen. Lijstjes zijn bij mij heilig, want het ruimt zo lekker op in je hoofd. Ik werk ook vaak buiten de deur, want thuis ben ik minder productief. Sowieso werk ik niet meer dan 3 dagen per week aan mijn blog, want ik combineer het met modellenwerk. Daarom werk ik ook vooruit, want vaak hoor ik pas om half 6 de avond van tevoren dat ik de volgende dag werk en dus de hele dag weg ben (en gaar thuis kom).

  • Kaya-Quintana
   Angela | Great Body & Skin

   Ik heb ook veel notitieboekjes, I love them 😀

 • Grace

  Goede tips Kaya, ik ga nog wel eens de mist in met dat huispak wat ik dan aan heb. Inderdaad wel lekker cosy, maar niet echt handig.

 • Danielle

  Goed artikel, stiekem best jammer dat er niet meer “vrijheid” qua even wandelen etc. op kantoor is bij sommige banen (gelukkig bij de mijne wel).. maar ik denk dat mensen die net zoals ik doen aan “het nieuwe werken” ook veel aan deze tips hebben :)!

 • a c y h o z

  erg handige tips. ik heb zelf idd veel problemen met zulke stuff haha

 • Noortje

  echt super tips! Ik ben net begonnen met mij nieuwe baan en moet daarvoor soms ook thuiswerken, en moet daar nog erg aan wennen, thanks!

  • Kaya-Quintana
   Noortje

   Ja, het is gek als je ineens heel veel tijd hebt maar je went er vanzelf aan 😀

 • Imke

  Bedankt voor de tips! Met name die pj’s tip klopt helemaal. Moet soms nog wel wat wennen aan het thuiswerken. Ga daarom soms ook eventjes een koffiebarretje zitten qua afwisseling,