Je ziet ze ongetwijfeld wel eens lopen op straat. De “oranje” dames die bijna elke dag onder de zonnebank gaan. De dames die, zodra de eerste warme dag van het jaar verschijnt, meteen op het strand liggen bakken. Dat “gezonde” kleurtje is alles voor ze. En ze doen er ook werkelijk alles aan om dat kleurtje te behouden.
Maar naarmate de jaren verstrijken veranderd dat “gezonde” kleurtje in een heel slechte huid. Pigmentvlekken beginnen te verschijnen en de diepe rimpels zijn niet meer te camoufleren. Uiteindelijk eindigen deze dames met een huid als die van een oude leren koffer. Dat is nog niet eens het ergste. Wat dacht je van huidkanker? Het kan iedereen overkomen dus wees niet eigenwijs en zorg voor je huid.
Wat in de zon zorgt voor de schade?
Het is een feit dat de zon overdag altijd schijnt, al is het bewolkt. Logisch want zonder de zon zou het overdag gigantisch donker zijn. Tussen de heerlijk warme zonnestralen verspreid de zon enkele ultravioletstralen. De stralen waar je het meeste over hoort zijn de UVA en de UVB stralen. Deze twee soorten stralingen zorgen voor een bruin huidje. Deze stralen worden niet tegen gehouden door wolkjes of glas als je binnen zit.
UV A, B en C?
UVA is een stukje minder pittig dan UVB. UVB is de ultraviolette straling die er voor zorgt dat je huid bruin kleurt als bescherming tegen de zon. Je huid word dus bruin als reactie op de UVB straling. Dit bruine kleurtje is als het ware je eigen natuurlijke zonnebrandcrème. Maar de cellen (melanocyten) die bruin kleuren en je huid beschermen, kunnen dit niet al te lang volhouden. Uiteindelijk verbrand je huid omdat het de UVB straling niet meer kan tegenhouden. Het verbanden van je huid is een teken van je lichaam dat de straling te veel is. Dan pas uit de zon gaan is dan eigenlijk al te laat. De schade is al aangebracht.
UVA dringt dieper door in de huid en zorgt voor een diepere bruine kleur. Alhoewel UVA niet je huid verbrand zoals UVB, is deze straling even naar voor de huid. UVA is namelijk voor een groot deel verantwoordelijk voor huidveroudering. Het bindweefsel van de huid word namelijk beschadigd waardoor de elasticiteit in de huid vermindert. Rimpels, pigmentvlekken en diverse type huidkanker kunnen het gevolg zijn.
UVC word gefilterd door de atmosfeer. Deze zijn wel schadelijk maar bereiken ons huidje dus bijna niet.
Ik zie er helemaal niets van, wat zeurt iedereen toch?
Huidbeschadigingen die je oploopt door de zon zie je doorgaans niet meteen. Alhoewel verbranden al een grote waarschuwing is, kijken de meeste mensen daar al niet eens meer naar om. Tot ze jaren later ineens last krijgen van pigmentvlekken en rare plekken op de huid. Geloof me, dat is alles behalve prettig.
Ik heb aardig wat klanten gehad die te maken hadden met nare klachten door het onbeschermd zonnen. Ik heb het allemaal voorbij zien komen. Van pigmentvlekken, huidkanker, diepe rimpels en wondjes. Wees dus nu niet eigenwijs en doe voorzichtig. Want je nu nog niet ziet, kan later komen. En je weet nooit of jij de volgende bent.
Wat kan ik er aan doen?
Wees ten eerste alsjeblieft niet eigenwijs en schaf een goede zonnebescherming aan. Kies er één met bescherming tegen UVA en UVB straling. Alleen UVA of alleen UVB is niet genoeg, kijk dus goed op de verpakking of het product tegen beide stralingen beschermt. Breng de bescherming minimaal twintig minuten van tevoren aan voordat je gaat zonnen. Kinderen en tieners tot 15/16 jaar worden met klem aangeraden om ten minste factor 30 te gebruiken. De huid van een kind verbrand namelijk nog sneller dan die van een volwassene.
Een hoge factor zorgt ervoor dat je minder snel verbrand als je dat normaal gesproken wel doet. Iemand met een lichte huid kan dus beter factor 50 nemen dan factor 15. Iemand met een donkere huid kan bijvoorbeeld factor 15 nemen omdat een donkere huid minder snel verbrand. Maar let op! Of je nu factor 15 of factor 50 gebruikt, je moet jezelf elke twee uur opnieuw insmeren.
Na het zwemmen moet je jezelf ook weer opnieuw insmeren. En of het nu winter is of zomer, de schadelijke UVA en UVB stralen zijn aanwezig. Wees dus lief voor jezelf en smeer je in met een factor met UVA en UVB bescherming in elk seizoen.
Nog een paar handige weetjes
De reden dat de zonnebank als gevaarlijk word gezien in verband met huidkanker is omdat een zonnebank UVA straling gebruikt. En zoals ik hierboven al heb uitgelegd, maakt UVA je huid bruin maar zorgt het ook voor huidbeschadiging en huidkanker. Omdat mensen vaak zonder enige vorm van zonbescherming onder de zonnebank gaan, is de schade door de UVA straling extra groot.
De zon bestaat uit meerdere (ultraviolet) stralingen waar UV A, B en C bij horen. Maar de zon is zeker niet enkel slecht voor je. De zorgt er ook voor dat je vitamine D aanmaakt. Een belangrijke vitamine die je helpt om gezond te blijven. In dit artikel kun je daar meer over lezen.
Yes, I know! Heel informatie over de zon, maar beschermd zonnen is belangrijk. Wees lief voor jezelf en ga beschermd zonnen. Want ook jij wil ook later nog steeds een mooie huid hebben, toch?
Kaya-Quintana
P.S. Handig artikel? Laat het me weten via een comment!
Liesbeth
Zit ik hier net mijn cursus te studeren en kom ik aan het stukje melanocyten, melanosomen en meer van dat leuks. En ik moet het zeggen: je vat het perfect samen! 😉 Superartikel!
KayaQuintana
LiesbethCool bedankt! Welke cursus volg je? In ieder geval succes er mee 😀
Yara
Dus eigenlijk als je bruin wordt, dan is je huid al beschadigd.. De zon is eng, haha
Linda
Wat ik alleen nooit begrijp he, op zo’n flesje staat vaak uva en uvb maar met een circeltje om de uva. Zoals ook die op het plaatje hierboven. Beschermt het dan alleen tegen uva of tegen beide?
Kaya-Quintana
LindaTegen beide 🙂
Grace
Goed artikel en gelukkig heel begrijpend samengevat want soms zie je door de bomen het bos niet meer!
Ik ga in ieder geval niet in de volle zon tussen 12:00 en 15:00. Daarna wel, maar vaak ook nog onder de parasol. Je hebt gelijk, want ik zie inderdaad heel wat ‘leren koffers ‘ op straat lopen!