Wat ik heb geleerd in 2016

Het jaar 2017 staat alweer bijna voor de deur. Wauw, ik heb toch echt het gevoel dat ik nog aan 2016 moet beginnen. Het jaar ging voor mij echt heel erg snel voorbij. Niet gek als je altijd en alleen maar werkt, haha! Een leerpuntje voor mij en dat is precies waar dit artikel over gaat. Het gaat over wat ik heb geleerd in 2016. Ik heb namelijk veel geleerd over het leven, werk, vrienden, familie en daten. Ik heb gelachen, ik heb gehuild maar ik heb ook zeker genoten. Leer in ieder geval van mijn fouten uit 2016, zodat jij ze niet hoeft te maken in 2017.

wat ik heb geleerdPIN IT!

Geef nooit op!

Ik moet meteen denken aan dat programma van Peter Jan Rens. Ik hoor het liedje al keihard afspelen in mijn hoofd, haha! Geef nooit op was mijn motto voor 2016, want ik had veel te doen. Mijn bedrijf Bloggers and Brands vroeg bijna al mijn aandacht en dat heeft het gekregen. Met als resultaat dat het lekker aan het groeien is, heerlijk! Ondernemen is namelijk niet zo makkelijk als het lijkt, het kost echt veel tijd en moeite.

De sleutel is nooit opgeven want de beste kans van je leven staat soms om de hoek. Dat geldt ook voor andere dingen zoals school. Vorig jaar werd ik ernstig ziek waardoor mijn scriptie vertraging opliep. Die vertraging moest ik dit jaar keihard inhalen om het toch te redden. Alhoewel ik nooit iemand ben geweest die zomaar opgeeft, moest ik het dit jaar echt bewijzen. Maar voor mij is het echt waar: Opgeven is geen optie!

De liefde

Liefde had ik, met name voor lekker eten, haha! Ik durf niet eens te zeggen hoe lang ik al niet gedatet heb, maar ik tik nu bijna de twee jaar aan. Yeah… Laat dat maar even inwerken, haha! Ik heb er twee jaar geleden namelijk voor gekozen om een tijdje niet te daten. Ik wilde mij gewoon even goed concentreren op mijn bedrijf, school en mijzelf. Ik ben namelijk iemand die heel veel dingen leuk vind en van alles tegelijkertijd wil doen.

Maar eerlijk is eerlijk, daten kost veel tijd en aandacht. En aangezien ik twee jaar geleden eigenlijk niet zo goed wist wat ik zocht in een man, leek het mij een goed idee om het daten maar even te laten rusten. Daardoor heb ik in 2016 eens goed kunnen bedenken wat ik allemaal wil in een relatie en een man. Ik kan je vertellen dat het echt fantastisch was om dat lekker op mijn gemakje te bedenken. Voor 2017 weet ik precies met welk type man ik wil daten en waarom. In ieder geval een man met een sixpack, dat blijft toch echt een van mijn eisen, haha!

kaya quintana

Neem de tijd

Soms gun ik mijzelf geen tijd en knal ik meteen door naar mijn volgende doel. Ik gun mijzelf geen rust en neem geen tijd om even bij te komen. In 2016 heb ik actief gewerkt aan het beter zorgen voor mijzelf. Ik ben op 1 januari begonnen met hardlopen en in juni stapte ik weer de sportschool in. Ik neem nu echt de tijd om aan mijzelf te werken op alle vlakken. Werken is leuk, maar ik ben ook nog een mens met een lichaam waar ik voor moet zorgen.

Lastig? Jazeker, maar de werkcomputer gaat om 17.00 echt uit en dan ga ik relaxen of sporten. Ik werk nog maar weinig door tot diep in de nacht tenzij het echt nodig is. Ik ga lekker op tijd naar bed en neem de tijd om te eten. Ik vind het nog wel lastig om echt de tijd te nemen voor mijzelf. Toch is het nodig want zonder een gezonde versie van mijzelf kan ik niets. Ik ben de enige die voor mijzelf kan zorgen, dus dat moet ik dan ook echt doen!

Succes is voor iedereen anders

Dat succes voor iedereen anders is wist ik wel. Ik besefte het alleen nog niet zo goed. Dit jaar kwam ik daar pas echt goed achter door een video die ik op Youtube zag. In dit artikel vertel ik je er graag meer over. Om een lang verhaal kort te maken, besef ik nu eindelijk echt wat succes voor mij is. Als kind zijnde was ik altijd ziek en moest ik mijzelf harder pushen dan andere kinderen. Daar heb ik veel van geleerd, maar ook een slechte gewoonte door ontwikkelt.

Tot halverwege dit jaar vergeleek ik daardoor onbewust mijn succes met dat van een ander. Ik had constant het idee dat ik achter liep op andere mensen in hetzelfde vakgebied. Soms keek ik naar mijn vrienden en dan voelde ik mij pas echt achterlopen. Gelukkig besef ik mij nu dat succes niet voor iedereen hetzelfde is. Ik hoef niet in een magazine te staan om succesvol te zijn. Ik hoef ook geen relatie, een bepaalde baan of megaveel vrienden te hebben om succesvol te zijn. Nope, mijn successen bestaan uit andere mijlpalen en zijn even goed.

Vertrouwen hebben in het onbekende

Oeh, dat is een lastige! Ik ben namelijk hoe dan ook een kleine control freak. Ik kan er niets aan doen. Het liefste weet ik nu al hoe ik op mijn tachtigste levensjaar erbij zit. Dan kan ik nu alvast plannen wat ik aantrek, waar ik woon en wat ik doe. Dat is natuurlijk op dit moment onmogelijk om al te weten. Ik heb in 2016 dan ook geleerd dat ik meer vertrouwen moet hebben in het onbekende. Het is eng en ik hou daar niet van, maar het is wel nodig.

Soms moeten wij gewoon vertrouwen hebben in andere mensen, God, het universum of iets anders waar je in gelooft. Ik vind dat lastig, maar ik ben er wel beter in geworden. Zo leerde ik vertrouwen op mijn bedrijf en de mensen waar ik mee werk. Ik leerde ook meer vertrouwen op mijn familie, vrienden en de wereld om mij heen. Soms moet je de wereld gewoon zijn werk laten doen en kom alles op zijn pootjes terecht.

kaya quintana

Wow, mijn artikel is langer geworden dan gepland. Dit is in ieder geval wat ik heb geleerd in 2016. Ik hoop dat jij er iets aan hebt en je in 2017 mijn fouten niet herhaalt. Ik hoop dat 2017 voor jou net zo fantastisch wordt als voor mij. Ik hoop dat wij samen onze eigen versie van succes creΓ«ren en durven te vertrouwen op de wereld. Uiteraard hoop ik ook dat je een leuke man of vrouw krijgt, als je die net als ik nog niet hebt.

Laten wij in ieder geval nooit opgeven!

Kaya-Quintana

P.S. Volg mij via Bloglovin voor nog meer persoonlijke artikelen, thanks doll!

Comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Lifecoach Grace Louise

  Je bent een mooi en eerlijk mens Kaya en ik heb genoten van een heel jaar filmpjes en artikelen van en over jouw leven, dromen en wensen.
  Een inspiratie voor velen, want wat je doet, doe je met zoveel passie, liefde, doorzettingsvermogen en loyaliteit!
  Blij een deel te mogen zijn van zoveel bruisende energie! Ik wens jou een waanzinnig 2017 op alle vlakken! X

 • Saskia

  Wat een mooie lessen. Fijn dat je deze met ons hebt gedeeld. Een heel erg mooi en liefdevol 2017 gewenst πŸ™‚

  • Kaya-Quintana
   Saskia

   Lief, dank je wel! Jij ook een happy new year toegewenst! πŸ˜€