De self fulfilling prophecy

Ik heb de gewoonte om in mijn hoofd te verdwalen. Die gewoonte heb ik altijd al gehad. In sommige gevallen is die gewoonte fantastisch, want ik kan zo heel dicht bij mijzelf blijven. Ik bedenk de mooiste dingen en over het algemeen is het best gezellig in mijn hoofd. Toch heeft verdwalen in mijn hoofd ook een heel groot nadeel: De self fulfilling prophecy. Een term die ik voor het eerst hoorde tijdens een psychologie les en nooit meer ben vergeten.

De self fulfilling prophecy is kort gezegd jouw mindset. Het maakt niet uit of deze goed of slecht is, je gaat er automatisch naar leven. Als je gelooft dat je haar stom zit, dan ga je jezelf daarnaar gedragen en is dat hetgeen wat mensen opvalt. Je straalt het immers uit en je krijgt dan ongetwijfeld een opmerking over je haar. Dat bevestigt jouw mindset ofwel gevoel over jouw haar en dan zeg je: ‘Zie je nou wel, mijn haar zit echt stom!’ Dat is de self fulfilling prophecy.

De self fulfilling prophecyPIN IT!

Gelukkig kun je jouw mindset zelf veranderen, maar persoonlijk vind ik dat soms best moeilijk. Met name omdat ik dus regelmatig verdwaal in mijn eigen hoofd. Ik heb de gewoonte om mijzelf af te zonderen als ik niet lekker in mijn vel zit. Hierdoor ben ik alleen met mijn gedachten en als die niet goed zijn… Tja, dan is het einde zoek. De self fulfilling prophecy kickt dan heel erg hard mijn billen.

De afgelopen twee maanden ben ik bijvoorbeeld heel erg gestrest geweest. Er gingen een paar dingen niet zoals ik had gehoopt en wilde. Daardoor dacht ik: ‘Zie jou nou wel, zo kom ik er nooit!’ Vervolgens ging er weer iets niet zoals gepland en werd de gedachte versterkt. Zo ging het twee maanden lang door en voelde ik mij gigantisch depressief, nutteloos en een gigantische faal. Hello self fulfilling prophecy, there you are again!

Er kwam niets meer uit mijn handen, ik had geen zin om de deur uit te gaan en ik voelde mij niet lekker. Ik was weer eens verdwaald in mijn hoofd en ik kon de weg niet meer terugvinden. Gelukkig werkt de self fulfilling prophecy twee kanten op, positief en negatief. Aangezien ik het zat was om in de negatieve mindset te zitten, besloot ik om mijzelf nog een laatste keer in 2016 op te sluiten in mijn hoofd.

self fulfilling prophecy

Terwijl ik dit artikel type is het tweede kerstdag en ben ik alleen thuis. Ik heb dit jaar expres geen kerst gevierd omdat ik mij wilde focussen op mijn mindset. Ik wil die self fulfilling prophecy naar mijn hand zetten en dat is ook zeker te doen, ik heb het eerder gedaan! Ik wil je graag vertellen hoe ik dat doe, zodat jij er misschien ook iets aan hebt. Misschien ben jij ook verdwaald in je eigen hoofd, maar moet je toch echt weer terug naar huis.

Het is niet altijd even makkelijk om je mindset te verbeteren. Het kost tijd, moeite en energie, maar het is zeker haalbaar. Mij helpt het om mijzelf even af te zonderen van andere mensen. Ik kan dan teruggaan naar de basis, naar mijzelf, mijn eigen wensen en doelen. Goed bedoelde adviezen van andere mensen zijn heel lief, maar gegeven vanuit hun eigen mindset. Het is belangrijk om je eigen mindset te creëren, ook als die totaal anders is dan die van de mensen om je heen.

Een paar dagen in je uppie doorbrengen is daarom een goed idee. Ik heb de afgelopen dagen al mijn doelen weer op papier gezet. Ik was ze vergeten en dus moest ik ze weer duidelijk voor mij zien. Je doelen visueel maken is belangrijk want mensen zijn nu eenmaal visueel ingesteld. Maak dus een doelenlijstje, een moodboard, een mindmap of simpelweg een lijstje op je telefoon. Zorg er in ieder geval voor dat je elke dag de doelen ziet waar je echt blij van wordt en energie van krijgt.

 self fulfilling prophecy

De juiste mindset creëren doe ook je door je brein te trainen. Tegenover elke negatieve gedachte kun je een positieve gedachte zetten. Omdat ik de afgelopen twee maanden heel veel negatieve gedachten had, was dat behoorlijk moeilijk! Echter voel ik mij weer veel beter omdat ik tegenover elke negatieve gedachte een positieve gedachte zet. Uiteindelijk vallen de negatieve gedachtes weg, omdat ik ze gewoonweg geen ruimte meer geef.

Als laatste is het tijd om de deur uit te gaan. Ga sporten, zoek mensen op die je motiveren en blijf leuke dingen doen. Want doelen opstellen is leuk, maar ze uitvoeren zorgt ervoor dat je mindset echt veranderd. Elk doel dat je behaalt zorgt voor een positieve kick in je hoofd. Het hoeven overigens geen megagrote doelen te zijn. Een uurtje naar de sportschool of een rondje wandelen is ook een goed doel. Pak alles aan wat helpt bij het creëren van de juiste mindset. Je kunt namelijk beter buiten verdwalen waar je actief bezig bent met je doelen, dan in je hoofd waar je alleen maar denkt aan nare dingen.

Zet de self fulfilling prophecy lekker naar je eigen hand, bam!

Kaya-Quintana

P.S. Volg mij gezellig via Bloglovin voor meer lifestyle artikelen, see you there!

Comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

 • Kim

  Ik had nog nooit van de term gehoord, maar dit klinkt zo herkenbaar! Super goed dat je lekker de tijd hebt genomen om aan je eigen mindset te werken, dat is iets wat ik ook graag wil doen voor/in het nieuwe jaar. Geluk kun je maken, zeg ik altijd maar!

  • Kaya-Quintana
   Kim

   Daar ben ik het helemaal mee eens! 😀