Make-up artist: Make-up penselen en kwasten reinigen

Brush, brush, brush! Als make-up artist moet ik mijn brushes, penselen en kwasten altijd bij me hebben. Sommige penselen heb ik al meer dan vijf jaar en ze werken nog steeds even goed. Met name omdat ik goed voor mijn penselen zorg. Make-up penselen en kwasten reinigen vind ik dan ook super belangrijk. In dit artikel wil ik je graag vertellen hoe ik mijn penselen verzorg, zodat jij net zoals ik heel lang met je penselen kunt doen.

penselen reinigen

Dermolin shampoo

Deze shampoo is eigenlijk voor mensen met een heel gevoelige hoofdhuid. Echter is deze shampoo ook fantastisch voor penselen omdat deze shampoo zacht is voor de huid. Je penselen gebruik je namelijk constant op je op je huid en dus wil je ze reinigen met iets wat zacht is voor je huid. Tevens is dit de enige shampoo waarmee ik echt alle penselen helemaal goed schoon krijg.

Zelfs penselen die spierwit waren voor gebruik, krijg ik met Dermolin shampoo weer helemaal wit. Omdat deze shampoo ook goed ontvet krijg ik ook penselen voor primer en foundation weer helemaal vetvrij. Ik heb diverse penselenreinigers gebruikt maar ik blijf terug komen op deze shampoo. Ook omdat als er per ongeluk zeepresten in de haren van het penselen achterblijven, je huid er geen last van kan krijgen. Tevens zitten er geen geur en kleurstoffen in die schadelijk kunnen zijn voor je huid, toppie!

kwasten wassen

Synthetische haren versus echte haren

Vroeger dacht men dat penselen met echte haren beter waren. Echter zijn dat soort penselen niet handig voor mensen met een allergie voor dieren. Dierenharen zijn ook een stuk harder en stugger waardoor ze je huid kunnen irriteren. En net zoals mensenharen bestaan dierenharen onder andere schubben die uit gaan staan door warmte. In die schubben blijft poeder hangen waardoor ze sneller vies worden dan synthetische haren.

Wil je toch penselen met echte haren gebruiken? Was ze dan alsnog met Dermolin shampoo of een andere milde shampoo en gebruik een conditioner om ze weer zacht te krijgen. Eventueel kun je ze weer in model föhnen op een lage stand. Zo gaan de schubben niet uitstaan en worden je penselen niet te pluizig of te prikkelig. Penselen met echte haren hebben meer onderhoud nodig om ze langer mooi te houden, net zoals je eigen haar.

how to kwasten wassen

Alcohol 70%

Je huid scheidt natuurlijke vetten en oliën af, die op je penseel achterblijven na gebruik. Ook foundation en concealer kunnen hun sporen achterlaten op de puntjes van de haren. Op zich is dat niet erg maar bij poeder penselen moet je daarmee een beetje oppassen. Je hebt vast wel eens een super mooie blush gehad waar ineens zo’n raar glazig laagje op verscheen. Dat laagje ontstaat door die vetten, oliën en vloeibare make-up die je ongemerkt met je penseel achterlaat op bijvoorbeeld de blush.

Dat kun je voorkomen door regelmatig je penselen op te frissen met alcohol. Bij de Etos kun je flesjes met 70% alcohol kopen. Ik gebruik dit percentage alcohol al jaren om mijn penselen te ontsmetten en te ontvetten. Ik giet de alcohol over in een travel spraytje, zodat ik gemakkelijk de alcohol kan verstuiven over de haren van het penseel. Ik laat de alcohol even zitten op de haren en veeg ze vervolgens af met een schone tissue. Toedeloe vettig laagje en bacteriën! Alcohol gebruik ik ook tijdens opdrachten om mijn klanten van extra hygiëne te voorzien.

sigma penselen

Brush sprays en cleansers

Uiteraard heb ik ook voor onderweg en tijdens opdrachten altijd een brush spray bij me. Ik heb er eentje van The body shop die ik heel graag gebruik. Echter heb ik die al heel lang dus ik weet niet of ze die nog verkopen, maar ik vind hem echt fantastisch. De brush sprays gebruik ik tijdens opdrachten om mijn penselen schoon te maken. Maar ook als ik hetzelfde penseel voor een andere klant moet gebruiken of een andere kleur oogschaduw. Tevens gebruik ik altijd de alcohol van de Etos om extra te verfrissen.

Hoe maak jij je penselen graag schoon?

Kaya-Quintana

P.S. Meer make-up art tips? Like en volg dan via Bloglovin, thanks!

Comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.